Oksijen’in farkı ne?

ZAFER MUTLU
Bu dönemde gazete çıkar mı? Ekrandan okumaya alıştık, kağıttan gazete okuyan kaldı mı? Internet’te ne arasam buluyorum, ne yapayım gazeteyi? İlk bakışta reddedilemeyecek, üzerine kafa yormadan onaylanabilecek iddialar bunlar... Ama biz tam tersini düşünüyoruz. Evet, son 15-20 yılda gazeteler çok kan kaybetti. Hem Türkiye’de, hem dünyada... Buna karşın, kaliteli içeriği olanlar ve dijital teknolojiye ayak uyduranlar diğerlerinden sıyrılıp, ayakta kaldı, eskiye göre çok daha güçlendi. İşte, Oksijen tam da bunu yapmak için yola çıkıyor. Türkiye’de Batı standartlarında bir hafta sonu gazetesinin yayınlana- bileceğini kanıtlamak için. Biz eskisi gibi, hafta sonların da doya doya gazete sayfalarını çevirme keyfini yaşamak isteyen büyük bir okur kitlesi bulunduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu alışkanlığı henüz tatmamış olan gençlerin de, onların hayatının merkezindeki dijital dünyayla entegre bir basılı gazeteyi benimseyeceklerine inanıyoruz.
Yeri gelmişken, bize en çok sorulan soru şu: Dijital dünyayla nasıl mücadele edeceksiniz? Mücadele kavramı aklımızın ucundan bile geçmiyor. Tam aksine o dünyanın sesi olmak öncelikli hedefimiz. Ancak dijital cangıldaki bilgi kirliliğinden yorulanlara da bir vaha olmak temel amaçlarımızdan biri. Bu gazete okurları na geleneksel yöntem le, yani kağıt üzerinden ulaşıyor olsa da pek çok yeniliği barındıracak. Örneğin bu gazetede her konuda fikri olan köşe yazarları olmayacak. Sadece konusuna hakim kişilerin yazıları yer alacak. Biz okurlarımızın akıl verenlere değil, bilgi sunanlara ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Oksijen’de neler var? Dünyanın ve Türkiye’nin alanında en saygın, en bilgili isimleriyle ekonomiyi, politikayı, sağlığı, bilimi, sanatı, kitabı, sinemayı, müziği, gastronomiyi; yani hem ihtiyacınız olan bilgiyi, hem de hayatın keyifli yanlarını gazete okumayı sevenlerle buluşturmak için yola çıktık. Dünyanın en etkili ekonomistlerinin analizlerini, büyük devlet adamlarının güncel olaylara ilişkin fikirlerini, çok önemli bilim insanlarının öngörülerini her hafta Oksijen’de bulacaksanız.
“Kaliteli içerik”, “etkili ekonomist”, “büyük devlet adamı” derken içi boş klişelerden bahsetmiyoruz. Dünyanın önde gelen fikir platformlarından Project Syndicate’in Türkiye yayın hakları Oksijen’de. İngiltere’de The Guardian, Fransa’da Le Monde, İspanya’da El Pais, ABD’de Boston Globe, Japonya’da Nikkei gibi dünyanın önde gelen gazeteleriyle birlikte, bu dev bilgi hazinesi Türk gazete okurlarına Oksijen’in sayfalarıyla ulaşacak. Örneğin MIT öğretim üyesi Prof. Daron Acemoğlu, finans dünyasının takip ettiği ekonomist Muhammed El Erian’ın analizleri- ni Oksijen’de bulacaksınız. Türkiye’nin dünyadaki kültür elçisi Zülfü Livaneli de yazılarıyla bizimle olacak. Türk medyasında kalite çıtası- nı yukarı taşımak için bir yeniliğimiz daha var: Dünyanın en itibarlı ekonomi gazetelerinden The Financial Times’ın Türkiye yayın hakları da sadece Oksijen’de. FT’nin detaylı, analitik, çarpıcı haberleri sayfalarımızda yer alacak. Üstelik Financial Times logosunu kullanma hakkıyla...
Tıp alanında ABD’nin en etkili isimleri arasında yer alan Prof. Dr. Mehmet Toner ile Dr. Ayşegül Çoruhlu da yazılarıyla katkıda bulunacak. Umarım beğeneceksiniz. Ama son bir notum var: Bunca yıllık tecrübemle biliyorum ki her gazetenin ilk sayısı en kötü sayısıdır. Emin olun sizden gelen eleştiri ve önerilerle her sayı bir öncekinden daha iyi olacak. Oksijen ismini Bülent Korman önermişti. İçimiz hemen ısındı. Kendisine teşekkür ederim.
Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Üç virüslü bir salgının ortasındayız Yenidoğan çetesi açıklaması