Ünlü sosyolog Prof. Nur Vergin evinde vefat etti

Düşünce dünyasının büyük kaybı. Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu, sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, Etiler Alkent sitesindeki evinde yaşamını yitirdi.

Ülkemizin önde gelen siyaset sosyologlarından Nur Vergin vefat etti. Yalnız yaşayan Nur Vergin’e her sabah yardımcısı yemek getiriyordu. Bu sabah da yemek getiren yardımcısı, kapıyı açamadı. Bunun üzerine polise haber verildi. Kapıyı kırarak içeri giren polis, 80 yaşındaki Vergin’in cansız bedeniyle karşılaştı. Otopsi için morga kaldırılan Vergin’in kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Komşuları: Kimsesi yoktu

Prof. Nur Vergin’i son olarak dün akşam gören komşuları Bülent ve Tülay Selçuk çifti, çok üzgün olduklarını belirterek şu bilgiyi verdiler: “Nur hanım dün akşam bize, sohbet etmeye geldi. Sağlıklı görünüyordu. Ama üzgündü. ‘Kimsem yok. Pandemi nedeniyle başka hiçbir yere gidemedim’ dedi. Saat 21.00 civarında evine gitti. Sabah vefat ettiğini öğrendik. Çok birikimli bir bilim insanı, iyi bir insandı. Vefatına çok üzüldük.” Vergin'in yakınları olmadığı için cenazeyi polisin kaldıracağı iddia edildi.

Sorbonne mezunuydu

Ünlü sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu. 21 Eylül 1941, İstanbul’da doğdu. Çocukluğunu ve gençliğini yurtdışında geçirdi. Yükseköğrenimini sosyoloji alanında Paris Sorbonne Üniversitesinde tamamladı (1973), Türkiye’ye dönüşünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine asistan olarak (1974) girdi, sosyoloji alanında doktora yaptı. Doçentliğe yükselerek 1980’de aynı üniversiteye bağlı Siyasal Bilimler Fakültesine geçti, burada profesörlüğe yükseldi. Ayrıca Bilkent ve Marmara üniversitelerinde de öğretim üyeliği yaptı.

Siyasetin Sosyolojisi çok tartışıldı

Çeşitli uluslararası sosyal bilim derneklerine üye olan Vergin’in din ve politika konularında makaleleri Yeni Yüzyıl gazetesi ile çeşitli dergilerde yayımlandı. Siyasetin Sosyolojisi adlı kitabında sosyal bilimlerdeki değişimin çok yavaş seyrettiği tezini çürüttü. Bilginin tıpta ya da mühendislik bilimlerinde olduğu gibi sık sık yenilenmediği görüşüne karşı, 1980’li yıllardan itibaren dünyada meydana gelen Sovyetler Birliğinin çöküşü, uluslararası göçün patlaması, etnik savaşlar ve küreselleşen ekonomiyi ele aldı. Siyasetin Sosyolojisi’nde klasik siyaset sosyolojisi teorisyenlerinin yanı sıra yeni arayışların Habermas, Foucault, Mouffe gibi birçok ismin çalışmalarına yer verdi.

Eserleri:

Industrialisation et Changement Social en Milieu Rural (1976), Siyasetin Sosyolojisi (1980), Türkiye’ye Tanık Olmak (1998), Din, Toplum ve Siyasal Sistem (2002), Siyasetin Sosyolojisi – Kavramlar Tanımlar Yaklaşımlar (2003).
Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız