Bülten

3o Mart 2024, Cumartesi

Dijital platformlarda ne izleyelim?

Merhaba.

Bu hafta ilk önerim bir izleme önerisi değil de, okuma önerisi olacak.
 
Son dönemde kamuoyunu çok meşgul eden bir dizinin, Kızıl Goncalar’ın yönetmeniyle Burak Göral’ın yaptığı söyleşide yönetmen Ömür Atay, “Filmlerden çıktığımızda tüm hikâyeyi algılamış oluruz. Kararlarımızı vermiş, duygularımız nerede ne derece değişmiş biliriz ama dizi takibi biraz sabır ister,” diyor. 

Burak, “Ramazan kim?”den, Zeynep’le Cüneyd ‘aşkı’na kadar Kızıl Goncalar  izlerken aklımızdan geçen her türlü soruyu yöneltmiş yönetmene ve  hepsinin cevabını almış. 

Netflix açığınızı kapamak için bu yapımları kaçırmayın
Avrupa’nın en etkin ve en eski dizi festivali SeriesMania’nın Lille’de düzenlenen 2024 edisyonu geçen hafta sona erdi. Dünyanın her bir yanından katılan sektör temsilcileriyle, oyuncularla ve tabii çeşit çeşit diziyle geçen haftada platformların yakın geleceğine ilişkin epey tüyo aldık, gazetede hepsine değineceğiz.  

Netflix’le başlayalım. 'Netflix’te Sırada Ne var?' söyleşisinde konuşan, platformun EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesi Orijinal İçerik Başkan Yardımcısı Larry Tanz, gelecek olan yenilerin yanı sıra, 2023’ün en başarılı Avrupa dizilerinden söz etti epey. Baktım, bazılarını ben de atlamışım. O halde geçen yıl Netflix’te en çok izlenen Avrupa dizilerinden bir demeti önerebilirim, kimse geri kalmasın, herkes açığını kapatsın: 

La Casa de Papel’de ‘kaybettiğimiz’ Berlin’in maceralarını anlatan Berlin , çok başarılı bir spin-off olmuş, Netflix’in epey yüzünü güldürmüş. Bu İspanyol dizisini Defne Akman yazmıştı.  

  Almanya’dan gelen Dear Child , tam 92 ülkede Top10’a girerek, Almanya’nın bugüne kadar en çok izlenen dizisi olmuş. İkinci sezonu da yolda. Diziyi Burak Göral yazmıştı.  

  Yine Almanya’dan gelen ve imparatoriçeyi bir Türk oyuncunun canlandırdığı The Empress’in  de ikinci sezonu yolda. Diziyi Defne Akman yazmıştı.  

 Bir klasiğin yeni versiyonu All Quiet in the Western Front  da geçen yılın en çok izlenen Alman yapımları arasındaymış. Burak Göral yazmıştı. 

Netflix’i ve Larry Tanz’ı 2023’de çok gururlandıran Fransız yapımlarına gelecek olursak: 
  En başta babasının intikamını almaya çalışan kibar hırsız Lupin var. 
 Sonra, daha ‘start up’ kavramı icat edilmeden girişimciliğin kitabını yazan, iş adamı, oyuncu, şarkıcı, politikacı, yönetici, televizyon sunucusu Bernard Tapie’nin yaşamını anlatan Class Act dizisi geliyor. 

Daha sonra da sırasıyla: 
  Paris banliyösünden siyah bir gencin başkanlık seçimine aday olduğu ve ikinci sezonu gelecek olan En Place (Represent)
 100 bin Avro için yarışan Fransız rapçilerin dizisi Nouvelle Ecole (ki onun da üçüncü sezonu yolda), 
 Kardeşini adaletten sakınmak isterken tüm ailesini mafyanın eline düşüren bir gazetecinin hikâyesi Thicker than Water ve 
 Marsilya’daki uyuşturucu tacirleriyle polis arasında cereyan eden Pax Massilia (Blood Coast) var. 

  Bizde de uzun zaman en çok izlenenler arasında yer alan ve bir sel felaketini ekrana getiren Polonya yapımı High Water da o kadar başarılı olmuş ki, aynı yapım şirketinden ülkedeki başka bir felaketin, bir gemi faciasının dizisini istemişler. 

Netflix’in ‘içinden’ bilgiler bu kadar…

Filmden sonra sıra Nyad'ın belgeselinde
Geçtiğimiz haftalarda Küba’dan Florida’ya yüzerek kırılması imkânsız gibi görünen bir rekoru 60 yaşında kıran Diana Nyad’ı ve rekorunu anlatan Nyad  filminden söz etmiştik. Annette Bening, Oscar’a adaydı Diana rolüyle. Şimdi Netflix bu tarihi rekorun belgeselini de gün yüzüne çıkarmış. Gerçek Nyad’ı (ve tabii sağ kolu olan gerçek Bonnie Stoll’u) izlemek isteyenler The Other Shore’u kaçırmasın. 
Ripley gelmeden önce eski Ripley'lere bakalım
4 Nisan’da Netflix’in Patricia Highsmith’in belki de en çok bilinen romanı Becerikli Bay Ripley’in uyarlaması Ripley, platformda yerini alacak. Biz ambargo nedeniyle dizi incelemesini 5 Nisan sayımızda yayımlayabileceğiz ama bu arada yılın en çok konuşulan iki oyuncusundan biri olan Andrew Scott’u (diğeri Paul Mescal) Tom Ripley rolünde izlemeden önce belki kitabın daha önceki iki film uyarlamasına göz atmak istersiniz. 
  Edebiyatın ve beyazperdenin en sağlam sosyopatlarından biri olan Ripley’i 1960 tarihli Plein Soleil’de Alain Delon canlandırmıştı. Film MUBI’de var. 
  Matt Damon’ın başrolde olduğu The Talented Mr. Ripley’i ise Netflix’te izleyebilirsiniz. Benim favorim bu versiyon

Bu arada, Alain Delon’u anlatan bir belgesel var TV+’ta;  Benzersiz bir Portre: Alain Delon. Eski dergileri karıştırır gibi Delon’a, hayatına giren kadınlara, 35 köpeğine ve tabii sinemaya hızlı ve hüzünlü bir bakış atıyorsunuz. Yalnız belgeselde sık sık yakılan sigaralar ‘blur’lü. 

Haftaya görüşmek üzere, iyi seyirler.

Spor Ekranı
 Milli maç arası bitti, lig futbolu geri dönüyor. Cumartesi ekranı kalabalık. 
 Premier Lig: Newcastle United-West Ham United (15.30, beIN 3), Bournemouth-Everton (18.00, beIN 1), Chelsea-Burnley (18.00, beIN 2), Nottingham Forest-Crystal Palace (18.00, beIN 2 Max), Sheffield United-Fulham (18.00, TOD), Tottenham-Luton Town (beIN 3), Aston Villa-Wolverhampton (20.30, beIN 3), Brentford-Manchester United (23.00, beIN 3) 
 Bundesliga: Werder Bremen-Wolfsburg (17.00, Tivibu Spor 3, TOD), Eintracht Frankfurt-Union Berlin (17.30, TOD), Bayer Leverkusen-Hoffenheim (17.30, Tivibu Spor 1, TOD), Borussia Mönchengladbach-Freiburg (Tivibu Spor 4, TOD), Leipzig-Mainz (Tivibu Spor 2, TOD), Bayern Münih-Borussia Dortmund (20.30, Tivibu Spor 1, beIN 4)
 La Liga: Getafe-Sevilla (16.00, S Sport+), Almeria-Osasuna (18.15, S Sport+), Valencia-Mallorca (20.30, S Sport+), Barcelona-Las Palmas (23.00, S Sport+)
 Serie A: Napoli-Atalanta (14.30, S Sport+), Genoa-Frosinone (17.00, S Sport+), Torino-Monza (17.00, S Sport+), Lazio-Juventus (20.00, S Sport+), Fiorentina-Milan (22.45, S Sport+).

Premier Lig'de zirve sahne alıyor
‣ Pazar ekranında Premier Lig'in zirvesini ilgilendiren kritik maçlar var. Averajla lig 2'ncisi Liverpool, Brighton'ı ağırlarken (16.00 beIN 3), lider Arsenal, bir puan gerisinde 3'üncü sırada yer alan Manchester City'ye konuk oluyor (18.30, beIN 3). 
 Bundesliga'da Augsburg-Köln (16.30, beIN 4, Tivibu Spor 1), Stuttgart-Heidenheim (18.30, beIN 4, Tivibu Spor 2) ve Bochum-Darmstadt 98 (20.30, beIN 4, Tivibu Spor 1) maçları var. 
La Liga'da Celta Vigo-Rayo Vallecano (15.00, S Sport+), Girona-Real Betis (17.15, S Sport+), Alaves-Real Sociedad (19.30, S Sport+) ve Real Madrid-Athletic Bilbao (22.oo, S Sport+) karşılaşmaları oynanacak.
‣ Erken saatte bir de NBA karşılaşması var: Denver Nuggets-Cleveland Cavaliers (22.30, S Sport).

(Hazırlayan: B. K.)

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul