Alman gazetesi Bild'de yapay zeka dönemi: 200 kişi işten çıkarılacak
Alman Bild gazetesi maliyetleri düşürmek için 200 kişiyi işten çıkaracak. Şirket tarafından çalışanlara gönderildiği öne sürülen bir e-postaya göre gazete işten çıkarmaların ardından bazı editoryal işleri yapay zekaya emanet edecek
Avrupa'nın en çok satan gazetesi olan Alman Bild gazetesi, yaklaşık 200 kişiyi işten çıkaracak. Gazete, 100 milyon euro'luk bir maliyet azaltma programı açıkladı. Ayrıca çalışanlara yapılan açıklamaya göre yapay zekanın sunduğu fırsatlar nedeniyle editoryal alanda daha fazla kesinti yapılacak.
Bild'in yayın şirketi Axel Springer, rakip Frankfurter Allgemeine (FAZ) gazetesi tarafından görülen personeline gönderdiği bir e-postada, dijital dünyada yapay zeka ve/veya otomatik süreçler tarafından gerçekleştirilen görevlere sahip meslektaşlarıyla maalesef yolların ayrılacağı ifade edildi. Kısa vadede 200 civarında olması beklenen işten çıkarmalar, Bild'in bölgesel gazete işinin yeniden yapılandırılmasından kaynaklanıyor. Ayrıca işten çıkarmalarından yapay zeka ile ilgili olmadığı iddia ediliyor.
Bu hamleler, Şubat ayında CEO Mathias Döpfner tarafından yayıncının tamamen dijital bir medya şirketi olacağına dair yapılan açıklamanın ardından geldi. Döpfner, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının bağımsız gazeteciliği her zamankinden daha iyi hale getirebileceğini ya da onun yerini alabileceğini söyledi.
Yapay zekanın yakında bilgi toplama konusunda gazetecilerden daha iyi olacağını öngören Springer, yalnızca araştırmacı gazetecilik ve köşe yazıları gibi orijinal içeriği yaratan yayıncıların hayatta kalacağını aktarıyor. Springer yapay zekayı inceleyen ilk haber yayıncısı değil. BuzzFeed bu yıl yapay zekayı içerik ve çevrimiçi testleri geliştirmek için kullanmayı hedeflediğini duyururken, İngiltere'deki Daily Mirror ve Daily Express de yapay zeka kullanımını araştırıyor.
İçeriklerin kontrol edilmesi gerekiyor
ChatGPT gibi yapay zeka araçları basit kullanıcı yönlendirmelerinden son derece sofistike metinler üreterek denemeler ve iş başvurularından şiirlere ve kurgu eserlere kadar her şeyi üretebiliyor. Ancak yanıtları bazen hatalı ve hatta uydurma olabilir. Men's Journal ve teknoloji sitesi Cnet de daha sonra editörler tarafından doğruluğu taranan makaleler üretmek için yapay zeka kullanıyor ancak Cnet Ocak ayında makalelerin yarısından fazlasının düzeltilmesi gerektiğini açıkladıktan sonra projenin sınırlamaları olduğunu kabul etti.
Nisan ayında, haftalık Alman dergisi Die Aktuelle'in yayıncıları, Formula 1 efsanesiyle tamamen yapay zeka tarafından oluşturulan bir röportaj yayınladıktan sonra editörünü görevden aldı ve Michael Schumacher'in ailesinden özür diledi.
FAZ, Bild'in mümkün olduğunca zorunlu işten çıkarmalardan kaçınmayı hedeflediğini ancak 18 olan bölgesel baskı sayısını 12'ye düşürerek editoryal maaşları üç haneli rakamların altına düşürmeyi ya da yaklaşık 200 kişiyi çıkarmayı planladığını öne sürdü. FAZ, e-postanın aralarında genel yayın yönetmenleri Marion Horn ve Robert Schneider'in de bulunduğu gazetenin dört üst düzey yöneticisi tarafından imzalandığını aktardı. Benzer önlemlerin Springer grubunun amiral gemisi Die Welt gazetesinde de alınabileceği belirtiliyor.