19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 02.06.2023 04:30

Eskinin haber merkezlerine ağıt

The New York Times’ın meslekte neredeyse 50 yılı deviren, 22 yaşından beri de spordan siyasete hemen her branşta çalışan Pulitzer ödüllü yazarı, eski usül gazeteciliğe bir ağıt yazdı: Sohbet ve rekabet sayesinde haber merkezleri aslında harika fikirlerin kuluçka merkeziydi
The  New York Times editörleri 10 Kasım 1965 günü yaşanan bir elektrik kesintisi anında gazetenin Manhattan’daki merkezinde çalışıyor.  (Fotoğraf: Pat Burns/The New York Times)
The New York Times editörleri 10 Kasım 1965 günü yaşanan bir elektrik kesintisi anında gazetenin Manhattan’daki merkezinde çalışıyor. (Fotoğraf: Pat Burns/The New York Times)

Maureen Dowd / The New York Times

Her şeyin eskiden daha iyi olduğunu savunacak değilim. Ama mevzu gazetelerin yazı işleri, haber merkezleri ise bu önerme doğru.

The New York Times’tan iş arkadaşım Jim Rutenberg “Bugün bir gazete filmi çekilse ekranda ne görürüz?” diye sorup yanıtı kendi verdi: “Ayrı ayrı apartman dairelerinde, etrafları hüzünlü ev bitkileriyle çevrili halde oturup Slack kullananan bir grup insan!”

70’lerde The Washington Star gazetesinde birlikte çalıştığım, bugünse Yahoo’da araştırmacı gazetecilik yapan Mike Isikoff da aynı fikirde: “Haber merkezleri dedikoduların, şakaların, anksiyetenin, eksantrik ve komik karakterlerin harman olduğu yerlerdi. Artık evde tek başımıza bilgisayarlarımıza bakıyoruz. Ne kadar aptalca.”