BM insan kaybını önlemek için gıda yardımlarını yapay zeka destekli robotlarla yapacak

Yapay zeka teknolojisi Birleşmiş Milletler'in (BM) dünyanın daha fazla noktasına ulaşmasını sağlayacak. BM'den bir yetkili, yapay zeka destekli robotik araçların önümüzdeki yılın başlarında çatışma ve afet bölgelerine gıda paketleri teslim edebileceğini söyledi

Birleşmiş Milletler'e göre, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en şiddetli çatışmaların yaşandığı son yıllarda yardım çalışanlarına yönelik saldırılar da yoğunlaştı. BM'nin gıda yardım kuruluşu World Food Programme (WFP), bu yılın başlarında Sudan'daki çatışmalarda tek başına üç çalışanını kaybetti.

WFP'nin inovasyon departmanının başında bulunan Bernhard Kowatsch yaptığı açıklamada "Bazen bir şoför ya da WFP personeli göndermek çok tehlikeli olabiliyor. Dolayısıyla bu teknolojiyi kullanmak aslında bir adım değişikliği olabilir" sözlerini kaydetti.

Yapay zeka açlık sorununa el atacak

Reuters'ın haberine göre Kowatsch, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından Cenevre'de düzenlenen ve yapay zekanın açlığın ortadan kaldırılması gibi BM küresel hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olmasını amaçlayan bir konferansın oturum arasında konuştu. 

Kowatsch sözlerinin devamında şunları söyledi: "Kamyonlar amfibiktir ve her biri yaklaşık 1-2 ton gıda taşıyabilir. Bu araçlar ilk olarak 2012-2016 yılları arasında Suriye'nin Halep kenti için yapılan savaş sırasında, insani yardım çalışanlarının kentin kuşatma altındaki bölgelerine yardım ulaştırmakta zorlandıkları sırada tasarlandı"

Hava yoluyla yardım ulaştırmanın yüksek maliyetine dikkat çeken Kowatsch, iniş için de Suriye'nin belli bölgelerinde kolay bulunmayan geniş alanlar gerektirdiğini söyledi.

Şimdilik sürücülere ihtiyaç duyuluyor

BM ajansı halihazırda Güney Sudan'da yaklaşık 50 araç kullanıyor ancak şu anda sürücülere ihtiyaç duyuyorlar. Kowatsch, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) ile yürütülen AHEAD (Otonom İnsani Acil Yardım Cihazları) projesinin bir parçası olarak WFP'nin önümüzdeki yılın başlarında bu araçları sürücüsüz olarak test edeceğini söyledi.

Yapay zeka, uydu ve sensörler de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan toplanan verileri birleştirmek için kullanılacak ve uzaktan sürücülerin araçları yönlendirmesine olanak tanıyacak.

Güney Sudan'da yaygın olarak kullanılacak

Kowatsch, yaklaşık 7,7 milyon insanın ciddi gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu ve sellerin erişimi engellediği Güney Sudan'ın uygulamanın yaygınlaştırılacağı ilk yer olacağını söyledi.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı