13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2023 04:44 | Son Güncelleme: 07.07.2023 09:19

Yapay zeka hedefini büyüttü

Tarihin en hızlı büyüyen uygulaması ChatGPT’yi yaratan Open AI ve CEO’su büyük oynuyor. Üç ayda 16 ülkede liderlerle görüşen Sam Altman’ın hedefi 100 milyar dolarlık yatırım toplayıp insanlar gibi bilişsel yeteneklere sahip Yapay Genel Zeka’yı inşa etmek...
29 milyar dolar değer biçilen OpenAI, ChatGPT’yi işletmek için günde 700 bin dolar harcıyor. Sistemi daha hızlı ve geniş kapasiteyle kullanabilmenin yolu abone olmaktan geçiyor, aylık ücret ise 20 dolar.
29 milyar dolar değer biçilen OpenAI, ChatGPT’yi işletmek için günde 700 bin dolar harcıyor. Sistemi daha hızlı ve geniş kapasiteyle kullanabilmenin yolu abone olmaktan geçiyor, aylık ücret ise 20 dolar.

Umut Alphan

Sam Altman’ın adını bugüne kadar duymamış olanlar varsa, bundan sonra sıkça duyacaklarından emin olabilirler. Çünkü yapay zeka şirketi OpenAI’ın 38 yaşındaki CEO’su, küresel düzenin en önemli oyuncularından biri olmaya doğru koşuyor ve yaptığı işin kerametine fazlasıyla inanmışa benziyor.
Altman’ın müthiş deparının ilk sinyalleri mayısta gelmişti. Avrupa Birliği’nin yapay zekaya çizmek istediği yasal sınırlara karşı, koşu arkadaşları DeepMind ve Anthropic’in tepe yöneticileriyle çıktığı lobi turunda dünya lideri gibi ağırlanması, bir CEO için olağan bir durum değildi.

Gerçi Elysee’de Emmanuel Macron’la, Downing Street 10’da Rishi Sunak’la karşılıklı otururken temsil ettiği şey CEO’su olduğu ticari şirket değil, yapay zeka kavramının bütünüydü. Bu kapsamda Polonya, İspanya ve Almanya’da da üst düzey temaslar yaptı, Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le bir araya geldi. Hatta kendisi bu görüşmeleri “diplomatik görev” olarak tanımladı.

Ancak zoru gördüğünde ilk unuttuğu şeyin diplomasi olması, Sam Altman’ın kendine biçtiği misyona yakışmadı. Mesela yasal düzenlemenin sert olması ihtimaline karşı hemen kaşlarını kaldırdı, şirketinin Avrupa’ya yönelik hizmetini durdurma tehdidini tereddüt etmeden savurabildi.

Öz güveni aşırı yüksek Y kuşağından bir CEO için bile fazla değil mi?
Galiba değil ve öyle olmadığını birlikte göreceğiz gibi. Zira devir onun devri...