CEO'ların yarısı yapay zekanın yerlerini alacağını düşünüyor

Yapay zekanın işinizi elinizden almasından endişe etmiyorsanız bir kere daha düşünün çünkü CEO'ların yarısı buna inanıyor. Uzmanlara göreyse asıl korkulması gereken yapay zeka becerilerini sizden daha hızlı geliştiren diğer çalışanlar

Dünyanın ilk deneysel yapay zekalı CEO'su Mika, yakın zamanda dünya çapında kendisi gibi daha fazla CEO'nun ortaya çıkacağı tezinde haklı olabilir. Nitekim online eğitim platformu edX (Harvard ve MIT ortaklığında) tarafından yapılan bir ankete göre, CEO'ların neredeyse yarısı (%49) yapay zekanın kendi rollerinin çoğunun hatta "tamamının" yerini alabileceğini düşünüyor. Üstelik %47'si bunun iyi bir şey olabileceğini söylüyor.

Ankete 800 yönetici ve CEO ile 800 yönetici adayı toplam 1.600 kişi katıldı

Sonuçların çok net bir mesaj verdiğinin söyleyen edX kurucusu Anant Agarwal "Yöneticilerin çoğunluğunun yapay zekanın dönüştürücü olacağını düşündüğü açık. Bunun bir saman alevi olduğunu sanmıyorum. İnsanlar bunun büyük bir şey olduğuna ve hatta internetten bile daha büyük bir şey olduğuna inanıyor" dedi.

Zaman yönetimi sunumlara harcanıyor

Şuanda MIT'de elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri profesörü olan Agarwal, edX'in CEO'su olarak görev yaptığı süre boyunca zamanının neredeyse %80'ini raporlara, tekrarlanan sunumlara ya da aynı şeyi birçok insana farklı şekillerde söylemek gibi sıradan işlere harcadığına dikkat çekiyor. Yapay zeka bu ezbere dayalı görevlerin çoğunun yerini alabilir. Hatta bazı uzmanlara göre, piyasa verilerini analiz etmek ve bir işletmenin faaliyetlerini iyileştirmek için stratejiler hazırlamak gibi diğer CEO sorumluluklarının da üstesinden gelebilir.

Yapay zeka CEO vasıflarına zaman açabilir

Agarwal tüm bu kolaylıklara rağmen; yapay zekanın iyi bir CEO'yu tanımlayan eleştirel düşünme, vizyon, yaratıcılık, ekip çalışması, işbirliği, insanlara ilham verme ve dinleyebilme gibi sosyal becerilerinin çoğunu kopyalamasının çok daha zor olacağını savunuyor. Bu da insanların patron olarak kalacağı ancak işlerinin yakında kökten değişeceği anlamına geliyor. Agarwal, bu süreçte yapay zekanın üstleneceği yöneticilik görevlerinin CEO'ların, onları CEO yapan şeylere yani vizyona, yeni ürünler hakkında hayal kurmaya ve satışa odaklanmalarına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Yeni gözde yapay zeka kullanan çalışanlar

İşlerin yapay zeka tehdidi altında olan sadece CEO'lar değil. Ankete katılan yöneticiler, mevcut işgücünde var olan becerilerin %49'unun 2025 yılına kadar geçerli olmayacağını ve çalışanlarının %47'sinin işin gelecekteki donanımlarına hazır olmadığını söyledi. Ankete katılan yönetici adayları ise daha farklı bir bakış açısına sahip. Sadece %20'si yapay zekanın işlerinin "çoğunun" veya "tamamının" yerini alabileceğine inanıyor. Buna rağmen yöneticilerin yüzde 87'si halihazırda yapay zeka becerilerine sahip yeni çalışanları işe almaya çalıştıklarını ancak bulamadıklarını söyledi.

Yapay zeka becerilerini geliştirenlerden korkun

CNBC Make It verilerine göre yapal zeka becerileri arayan işverenlerin sayısında önemli bir artış olmasına rağmen, çalışanların çok azı konuyu önemsiyor. Mevcut işlerinde yeni yapay zeka becerileri geliştirenlerin oranı %24'ken, önümüzdeki bir yıl içinde bu uğurda iş değiştirmek isteyenlerim oranı %39'te kalıyor. Ankete göre, Z kuşağı katılımcılarının %62'si, meslektaşlarından bir adım önde olmak için yeni yapay zeka becerilerini geliştirmeye çalışıyor. Agarwal, bu stratejinin kariyer basamaklarını tırmanmak için işe yarabileceğini savunuyor ve önemli bir ipucu veriyor: "Yapay zekanın işimi elimden almasından korkmam. Ama açıkçası, yapay zeka becerilerini benden daha hızlı geliştiren diğer çalışanların işimi elimden almasından korkarım.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar