27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2023 17:37 | Son Güncelleme: 29.09.2023 17:48

New York Times yazdı: Teknoloji devleri yapay zeka cihazı yaratmak için bir araya geliyor

OpenAI'ın kurucusu Sam Altman ve Apple'ın eski tasarım şefi Jony Ive, yapay zekaya özel bir cihaz yaratmak için güçlerini birleştiriyor. New York Times görüşmelerin devam ettiği işbirliğini yazdı
Apple'ın eski tasarım şefi Jony Ive (solda) ve CEO'su Tim Cook, 12 Eylül 2018'de Kaliforniya'da düzenlenen bir Apple etkinliğinde (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)
Apple'ın eski tasarım şefi Jony Ive (solda) ve CEO'su Tim Cook, 12 Eylül 2018'de Kaliforniya'da düzenlenen bir Apple etkinliğinde (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)

Tripp Mickle ve Cade Metz / The New York Times

Sam Altman, 2015 yılında OpenAI'yi kurduğundan bu yana, şirketin üretken yapay zeka ürünlerinin başarılı olması için yeni bir tür cihaza ihtiyaç duyduğunu düşünerek günlerini geçirdi. iPhone, iPod ve MacBook Air'in arkasındaki tasarımcı Jony Ive ise 2019'da Apple'dan ayrıldığından beri bir sonraki büyük cihazının ne olabileceğini düşünüyor.

Hazırlık aşamasında

Görüşmelere aşina olan iki kişiye göre şimdi iki adam ve şirketleri, akıllı telefonun yerini alacak ve yapay zekanın faydalarını son on yılın baskın bilgi işlem aracı olan dikdörtgen ekranla kısıtlanmamış yeni bir formda sunacak bir cihaz geliştirmek için bir araya geliyor. Projenin ön hazırlık aşamasında olduğu belirtilirken, Altman ve Ive'ın bazı erken konseptler geliştirdikleri ve Masayoshi Son liderliğindeki Japon teknoloji yatırımcısı SoftBank'tan 1 milyar dolara kadar fon aradıkları ifade edildi. SoftBank'ın desteğiyle iki adam, Son'un 2016'da satın aldığı ve kısa süre önce halka açılan İngiliz çip tasarım şirketi Arm'ın yarı iletken uzmanlığından faydalanabilir.

Projenin arkasındaki iş yapısı belirsizliğini koruyor. Altman'ın şirketi OpenAI, San Francisco'da yaklaşık 400 araştırmacı, mühendis ve destek personelini kapsayan bir yapay zeka araştırma laboratuvarı iken, Ive'ın San Francisco tasarım firması LoveFrom'da yaklaşık üç düzine endüstriyel ve yazılım tasarımcısının yanı sıra bazı mühendisler de bulunuyor. Görüşmeler bu yılın büyük bir bölümünde devam etti ve daha önce bir teknoloji yayını olan The Information ve The Financial Times tarafından yazıldı.

Ortaklık, üretken yapay zekanın Silikon Vadisi'ndeki statükoyu nasıl altüst ettiğini gösteriyor. OpenAI'nin çevrimiçi sohbet robotu ChatGPT'nin geçen yılın sonlarında tanıtılmasından bu yana, şirketler işlerini yeniden keşfetmek ve soruları yanıtlama, e-posta, sunum ve şiir yazma ve hatta bilgisayar kodu üretme gücünden yararlanmak için çabalıyorlar.

Pek çok teknoloji yöneticisi, bu teknolojinin bilgi işlemde ortam bilişimi adını verdikleri yeni bir paradigma getirme gücüne sahip olduğuna inanıyor. Akıllı telefonlarda yazı yazmak ve fotoğraf çekmek yerine, soruları yanıtlayabilen ve görüntüleri işleyebilen sofistike bir sanalasistan kullanarak dünyayı gerçek zamanlı olarak işleyebilen bir kolye veya gözlük gibi basit bir şey şeklinde gelecekteki bir cihazı hayal ediyorlar. 

OpenAI CEO'su Sam Altman, 13 Eylül 2023 tarihinde Washington'daki Kongre Binası'nda gazetecilere konuşurken (Fotoğraf: Haiyun Jiang/The New York Times)

Altman daha önce de eski Apple çalışanları Imran Chaudhri ve Bethany Bongiorno tarafından kurulan Humane adlı bir şirkete yatırım yapmıştı. Kaybolan bilgisayar olarak tanımladıkları cihazlarını bu yıl içinde piyasaya sürmeyi planlıyorlar. Altman'ın kendi cihazını geliştirmeye kararlı olmasının bir nedeni de OpenAI'nin dağıtım için Apple ya da Google'ın Android'ine bağımlı kalmasını önlemek olabilir. Diğer platformlara güvenmek Facebook ve Amazon gibi teknoloji devlerini zorluyor çünkü Apple ve Google kendi platformlarındaki satışlardan pay alıyor. Apple ayrıca reklam satışlarını azaltan gizlilik sınırları da getirdi.

Ancak yeni donanım cihazları yaratmaya giden yol başarısızlıklarla dolu. Amazon ve Facebook kendi akıllı telefonlarını geliştirmeyi denediler ve ilgi çekmeyi başaramayınca bu çabalarından vazgeçtiler. Silikon Vadisi'nde cihaz geliştirme konusunda Ive'dan daha iyi bir geçmişe sahip çok az kişi var. Steve Jobs'un 2011'deki ölümünden bu yana şirketin tanıttığı tek büyük yeni cihaz olan Apple Watch'un geliştirilmesinin arkasındaki itici güçtü. Ive 2019 yılında LoveFrom'u kurmak için şirketten ayrıldı, ancak Apple ile çalışmaya devam etmek için çok yıllı bir sözleşme imzaladı.

Geçtiğimiz yıl Ive ve Apple birlikte çalışmayı bırakma konusunda anlaştılar. Konu hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre, Apple ve Ive iş ilişkilerinin sona erdirilmesi konusunda müzakere ederken, Ive'ın gelecekte geliştirebileceği ürünler konusunda herhangi bir sınırlama olmayacağı konusunda anlaştılar. Apple sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.  

© 2023 The New York Times Company