Metaverse yeni gözlüğünü tanıttı: Kişisel bilgisayarların yerini alacak
META eski adıyla Facebook, bu yıl düzenlenen Meta Connect 2022 etkinliğinde yeni nesil sanal gerçeklik gözlüğü Quest Pro'yu tanıttı. Mark Zuckerberg, bin 500 dolar olan cihazın bilgisayarların yerini alabileceğini ve toplantılar dahil çoğu işin halledilebileceğini ön görüyor
Facebook'un ana şirketi Meta Platforms META Salı günü bugüne kadarki en gelişmiş sanal gerçeklik başlığı olan Quest Pro'yu duyurdu. Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg bunun kişisel bilgisayardan daha iyi bir çalışma yöntemi olabileceğini söyledi. Meta, yaklaşık bin 500 dolar maliyetli yeni cihazın yanı sıra Microsoft ve Zoom Video Communications ile yaptığı ortaklıkların şirketin VR başlıklarını hibrit çalışma planlarına daha kullanışlı hale getirmesi bekleniyor.
Bilgisayar yerine VR başlıklar kullanılabilir
Şirketin yıllık metaverse etkinliği Connect'te konuşan CEO Mark Zuckerberg, "Sanal gerçekliğin tam potansiyeline ulaşması için her yıl yeni bilgisayar satın alan 200 milyon kişinin işlerinin bir kısmını ya da tamamını metaverse'te daha iyi yapabilmeli” dedi.
Quest Pro, Meta'nın en ileri VR teknolojisi için yüksek mevlaları ödemeye hazır olanlara yönelik üst düzey bir cihaz oluşturma çabalarını temsil ediyor. Cihaz daha ince, ergonomik, gelişmiş bir ekrana ve kullanıcıların hareketleriyle yüz ifadelerini izlemek için daha fazla sensöre sahip. Zuckerberg, kulaklığın Qualcomm tarafından üretilen ve VR için optimize edilmiş yeni bir Snapdragon XR2+ işlemci üzerinde çalıştığını söyledi. Dijital teknolojiye odaklanan bir danışmanlık şirketi olan Futurum Research'ün baş analisti Daniel Newman, şirketin kurumsal pazara yönelik metaverse pivotunun mantıklı olduğunu söyledi.
Pivot, bir varlığın gün içi en yüksek ve en düşük değerleriyle bir önceki günün kapanış fiyatının nispeten temel bir ortalaması kullanılarak hesaplanması
Bir seyahat masrafından daha uygun
Newman "Bin 500 dolar bir tüketici için çok fazla ama muhtemelen bir iş seyahatinden harcanandan daha az bir miktardır. Görüntülü toplantılar insanların yüz yüze görüşmesini engellememiş olsa da Meta'nın oluşturmaya çalıştığı gibi son derece ilgi çekici ve işbirliğine dayalı bir ortamda gerçekleşebilecek pek çok toplantı var" dedi.
Zuckerberg, kulaklığın ön siparişlerinin salı gününden itibaren alınmaya ve 25 Ekim'de gönderilmeye başlanacağını söyledi. Quest Pro, şirketin sanal ve artırılmış gerçeklik alanındaki hedeflerini yansıtmak için Facebook olan adını Meta olarak değiştirmesinden bir yıl sonra piyasada yer aldı. O dönemde şirket bu çaba için 10 milyar dolar yatırım yaptı. Şirket VR başlıklarının satışlarını açıklamadı, ancak ikinci çeyrek raporuna göre 2022'nin ilk yarısında, Quest 2'yi de içeren şirketin Reality Labs bölümünün geliri bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 37 artışla 1,1 milyar dolar oldu.
Microsoft ile anlaşma yapacak
Meta ayrıca önümüzdeki yıl Windows 365 ve Teams'i şirketin VR başlıklarına getirmek için Microsoft ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Zuckerberg, "Sanal gerçekliğin sosyal bağlantı için çok güçlü olabileceğini düşünüyoruz ve Quest Pro ile Microsoft'un halihazırda pazarda olan başarılı ürünlerini iş bağlamına getirmek istiyoruz" dedi. Meta'nın geliştirilmiş gözlüklerini kullanan kişilerin Microsoft'un Teams iş iletişimi platformundaki toplantılara sanal avatarlar olarak katılabilmesi ön görülüyor. Entegrasyonların önümüzdeki yıl kullanıma sunulması planlanıyor.
Microsoft, profesyonel kullanıcıları hedefleyen kendi karma gerçeklik HoloLens 2 kulaklıklarını satıyor. Bu cihazlar 3 bin 500 dolardan başlıyor. Teams toplantılarının yanı sıra Meta, Quest kullanıcılarının 2023'ün başlarında Horizon Workrooms'u kullanarak Zoom çağrılarına katılabileceklerini de duyurdu. Bu, kullanıcıların Zoom toplantılarında sanal avatarları olarak görünmelerine olanak tanıyacak. Zuckerberg, "Avatarınızı ve sanal eşyalarınızı gittiğiniz her yere götürebilmelisiniz" dedi.