YouTube'dan kimin para kazandığı artık bir sır

YouTube bir kanalın reklam ya da abonelik ödemesi alıp almadığının ve en çok hangi içerik üreticilerinin kazanç elde ettiğinin takibini sağlayan kodu kaldırdı. Platformun şeffaflığı konusunda şüpheleri artıran bu hamlenin, en çok gazetecileri, aktivistleri ve gelir elde etmek isteyenleri etkileyecek

Dünyanın en büyük video paylaşım platformu olan YouTube 2007 yılında başlattığı YouTube İş Ortağı Programı (YouTube Partner Program) ile reklam gelirlerini belirli içerik üreticileriyle paylaşmaya başladı. Kimlerin sisteme dahil olduğu hiçbir zaman ilan edilmedi ama sistemdeki bir kod, dileyen herkesin bu bilgiye ulaşabilmesine imkan tanıdı.

Aradan geçen yıllarda söz konusu kod üzerine çok sayıda üçüncü parti yazılım geliştirildi. Kimi kullanıcılar bunu kanallarında nasıl bir strateji geliştirmeleri gerektiğini belirlemek için kullandı, gazeteciler ve aktivistler ise ayrımcı içerikleri raporlamak ya da suça karışanların YouTube'dan para kazanıp kazanmadığını öğrenmek için bu koda başvurdu.

"Sürekli güncellemeler yapıyoruz"

Ancak platformun şeffaflığının teminatlarından biri olan kod, kasımın sonlarında aniden ortadan kayboldu. Wired'ın haberine göre, YouTube Sözcüsü Kimberly Taylor kodun kaldırılmasıyla ilgili "İçerik oluşturucuların ve izleyicilerin gizliliğini iyileştirmek için sürekli güncellemeler yapıyoruz" dedi. Taylor içerik üreticilerinin reklam geliri elde edip etmediği bilgisini kendileri ile o kişi arasında gizli tutmayı amaçladıklarını da söyledi.

YouTube'daki sorunlu içeriklere yönelik mali destekleri incelemek için bu kodu kullanlanlardan biri de küresel bir sivil toplum organizasyonu olan Ekō'ydu. Grup son olarak ekim ayında, LGBTQ karşıtı söylem içeren 13 videoda sorumluluğu bulunan 7 kanal hakkında bir rapor yayımlamıştı. Geçen ay raporun takibi yapılmış ve videolardan sekizinde artık reklam gösterilmediği tespit edilmişti. Ancak artık bir kontrol araçları olmadığı için böyle bir takip yapmaları mümkün olmayacak.

"Mali kaynak araştırmalarını olumsuz etkileyecek"

Dezenformasyon üzerine çalışan sivil toplum kuruluşu Media Matters for America da YouTube'un yeni stratejisinin mağdurlarından. Sözcü Laure Keiter'a göre, şeffaflığın geri alınması sadece Media Matters'ı değil, genel olarak tüm mali kaynak araştırmalarını olumsuz etkileyecek.

Google'ın sahibi olduğu YouTube, izlenme ve kalite kriterlerini karşılayan 2 milyondan fazla içerik üreticisi ile reklam gelirlerinin yüzde 55'ini paylaşıyor, abonelikler için de ödeme yapıyor. Ayrıca 2020'den beri YouTube İş Ortağı Programı'na dahil olmayan kanallarda da reklam gösteriyor.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar