Moderna'dan Pfizer ve BioNTech’e patent davası

Moderna, Covid-19 aşılarının çığır açan mRNA teknolojisini kopyalamakla suçladığı Pfizer ve BioNTech’e dava açtı. ABD merkezli şirket aşıların kullanımını engellemeyeceğini, yatırımlarını korumayı amaçlandığını açıkladı

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, Moderna’nın, Pfizer ve BioNTech ile girdiği ilaç rekabetinin hukuk mücadelesine dönüştüğünü yazdı. Türkiye’de de kullanılan mRNA bazlı Covid-19 aşısını geliştiren Pfizer/BioNTech’in rakibi olan Moderna, çok sert bir hamle yaptı ve iki şirketi “mRNA teknolojisini kopyalamakla” suçladı. ABD merkezli şirket cuma günü yaptığı açıklamada mRNA teknolojisinin patentlerinin kendilerinde olduğunu ve yasal yollara başvurulacağını duyurdu. 

"Aşıların kullanımına devam edilecek"

6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Covid-19 salgınına karşı aşılamanın devam etmesi gerektiğini ve aksi yönde bir hamle yapmayacağını duyuran ABD’li şirket, “Amacımız Pfizer/BioNTech aşısının pazardan çekilmesini ya da kullanılmaması değil” diyerek bu aşıların kullanımına devam edilebileceğinin sinyalini verdi.

"Yatırımımızı korumak için dava açtık"

Moderna 8 Mart’tan sonraki bütün zararların karşılanması için harekete geçtiklerini duyururken, şirketin CEO’su Steohane Bancel, “Biz yaratmak için milyarlarca dolar yatırım yaptığımız ve geliştirdiğimiz mRNA teknolojisini korumak için bu davaları açıyoruz” dedi. New York Times'ın haberine göre Bancel 2010'da temellerini attığımız, 2015-2016'daki patentli çalışmalarımız; pandemide rekor sürede güvenli ve son derece etkili bir Covid-19 aşısı üretmemizi sağladı. Yıllarca yatırım yaptığımız çığır açan yenilikçi mRNA teknolojisin korumak istiyoruz" diye konuştu.  Moderna ayrıca Pfizer ve BioNTech’in 92 ülkeye yaptığı satıştan elde edilen gelirlere yönelik de dava açılmayacağının altını çizdi. Financial Times ise Pfizer ve BioNTech’ten yetkililerle iletişime geçtiklerini açıklarken bu şirketlerden Moderna’nın hamlesi ve davası ile ilgili bir yanıt gelmediği duyurdu. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi