2100 yılına kadar deniz seviyeleri 27 cm yükselecek

Yeni yapılan bir araştırmaya göre Grönland’ta eriyen buzlar nedeniyle 2100 yılına kadar deniz seviyesi ortalama 27 santimetre yükselecek

Pazartesi günü yayınlanan yeni bir araştırmaya göre dünya önümüzdeki yüzyılda karbon emisyonlarını azaltsa bile Grönland’ın hızla eriyen buz tabakası nedeniyle deniz seviyeleri yaklaşık 27 santimetre yükselecek. 

Nature Climate Change'de yayınlanan, Danimarka ve Grönland Jeolojik Araştırmaları'ndaki bilim insanları tarafından yürütülen çalışmaya göre Gröndland buz tabakası 2000 ve 2019 yılları arasında kaydedilen oranda erimeye devam ederse toplam hacminin yaklaşık yüzde 3,3’ünü kaybedebilir. Bu da deniz seviyelerine büyük bir yükselişe neden açar. 

Minimum bir tahmin

Çalışmanın yazarları bu sürecin ne kadar bir zamanda olacağını tahmin edemiyorlar ancak beklenen erimenin büyük kısmının bu yüzyıl içinde gerçekleşebileceğini yazdılar.  Araştırmacı Jason Box, 27 santimetrelik tahminin gezegenin ısınmaya devam etmeyeceğini varsayarak yapılmış minimum bir tahmin olduğunu belirtti. Box’a göre  Grönland'taki buzlar 2012 gibi özellikle sıcak bir yılda kaydedilen oranda erirse, deniz seviyeleri yaklaşık 80 santimetre yükselebilir. 

Tek tehlike Grönland değil

Daha önce yapılan tahminler ise daha iyimserdi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, geçen yıl Grönland'ın, insanların sera gazı emisyonlarını azaltmada ve iklim değişikliğini yavaşlatmada ne kadar başarılı olduklarına bağlı olarak, 2100 yılına kadar deniz seviyelerinin maksimum 12 santimetre artabileceğini belirtti. Yeni yayınlanan makale, buz tabakasının ne kadar hızlı eridiğini tahmin etmek için uydu görüntülerini ve gözlemleri kullandı. Dünyanın diğer bölgelerindeki buzların erimesi de deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunacaktır, bu da almak bölgelerde yaşayan milyonlarca insan için ciddi bir tehdit. 

Devasa Antarktika buz tabakası da eriyor ancak Grönland son yıllarda deniz seviyesindeki artışın daha büyük bir kısmından sorumluydu. Geçen yıl boyunca dünya, iklim değişikliğinin beklenen zararı hakkında giderek daha vahim tahminler dizisiyle karşı karşıya kaldı ve bunların çoğunu tersine çevirmek zor olacak. Birleşmiş Milletler, bu yılın başlarında dünyayı ısıtan karbondioksit emisyonları azaltılsa bile küresel sıcaklıkların önümüzdeki yirmi yılda 1,5 santigrat derece yükselebileceğini söyledi. 

Daha hızlı ısınıyor

Bir araştırmaya göre, Kuzey Kutbu bölgeleri gezegenin geri kalanından daha hızlı ısınıyor ve bu da Grönland'ın buz tabakasına yönelik tehdidi daha da şiddetli hale getiriyor. Pek çok uzman, iklim değişikliğinin son zamanlarda yaşanan kuraklık ve sıcak hava dalgalarına katkıda bulunduğunu düşünüyor ve birçok çalışma, gelecekteki ısınmanın bazı bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kolaylaştırabileceğini ortaya koyuyor.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız