25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.08.2022 04:30 | Son Güncelleme: 12.08.2022 07:07

Ölümcül aptallık

Cambridge Üniversitesi’nden akademisyenlerin liderliğinde 11 araştırmacının katılımıyla yapılan uluslararası çalışma adım adım yaklaşan iklim felaketine karşı uyardı: En kötü senaryoları görmezden gelmek ölümcül bir aptallıktır
10 ülkeden geçen ve Avrupa’nın en büyük ikinci nehir havzasını oluşturan Tuna Nehri kuraklığın etkisiyle kurumaya başladı. Nehrin Romanya’daki bölümleri çöle döndü (Fotoğraf: Armin Weigel/Getty Images)
10 ülkeden geçen ve Avrupa’nın en büyük ikinci nehir havzasını oluşturan Tuna Nehri kuraklığın etkisiyle kurumaya başladı. Nehrin Romanya’daki bölümleri çöle döndü (Fotoğraf: Armin Weigel/Getty Images)

Araştırmanın başyazarı Dr. Luke Kemp “İklim değişikliği ılımlı seviyelerde kalsa, hükümetler ve şirketler vaatlerini tutsa bile yakın gelecekte sonuçlar ölümcül olabilir” diyor. Çalışmada sıcaklıkların 2070 yılına kadar iki nükleer gücü ve en tehlikeli patojenleri barındıran yedi laboratuvarı doğrudan etkileyeceği belirtiliyor.

Rapora göre beklenen zincirleme felaketler bununla sınırlı değil. En verimli tarım bölgeleri sular altında kalacak, küresel açlık yaşanacak. Yaşam alanları daralıp yeni salgınlara kapı aralayacak. Bilim insanlarının en kritik senaryosu ise insanlığın geleceğine dair: Hep gezegen için endişelendik ama bu süreç bizim sonumuzu getirebilir. 

Mavi Ege’nin her yerinde plastik işgali

WWF’in İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğü çalışma için Çeşme’den Sakız’a yelken açtık. Maalesef keyfini çıkardığımı söyleyemem, çünkü Akdeniz bir plastik mezarlığı. Balıkların yüzde 50’si, kabukluların yüzde 80’i, kuşların yüzde 90’ı bedenlerinde artık plastik taşıyor. 

Ali Boratav yazdı...

Eriyen buzullar iştah kabartıyor

Grönland’ı kaplayan buz tabakasının hızla erimesi süper zenginler için yeni bir fırsat kapısı açtı. Aralarında Jeff Bezos, Bill Gates ve Michael Bloomberg’ün bulunduğu iş insanları bölgede faaliyet gösterecek “Kobold Metals” ve “Bluejay Mining” isimli şirketlere fon sağlıyor. Sondajlar “yeşil enerji” parolasıyla yürütülecek, aranacak madenler ise nikel, paladyum, bakır, kobalt ve platin.