Avrupa ABD'de baskı gören akademisyenlere 'kucak açıyor'

Donald Trump'ın akademi politikaları nedeniyle ABD'den ayrılmayı düşünen akademisyenler için Avrupa Birliği kapılarını açıyor. AB yetkilileri, Avrupa'nın özgür araştırma için güvenli bir liman olduğunu vurguluyor

Avrupa Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın araştırma kurumlarında yaptığı değişiklikler ve bilim insanlarına yönelik baskılar nedeniyle ABD'den ayrılmayı düşünen akademisyenleri Avrupa'ya kabul etmek  için harekete geçti. AB'nin Araştırma ve İnovasyon Komiseri Ekaterina Zaharieva, Avrupa'nın bilim ve araştırma için güvenli bir alan olarak kalacağını vurgulayarak "Avrupa, bilim yapmak için en iyi yer olabilir ve olmalıdır" ifadelerini kullandı.

'Tarihsel sorumluluğumuzdur'

AB içindeki hükümetler ve üniversitelerin kaynakları birleştirerek Amerikalı akademisyenleri çekmesini kolaylaştıracak bir sistemin hazırlandığını aktardı. Bu adımların üye ülkelerle birlikte koordine edilmesi amacıyla bir toplantı da yapılacak.

Zaharieva, “Avrupa’nın akademik özgürlüğü savunma konusunda tarihsel bir sorumluluğu var” dedi. 1930’lar ve 40’larda kıtada Nazi ve faşist rejimler tarafından hedef alınan akademisyenlere atıfta bulunan Zaharieva, “Özgürlük olmadan bilgi gerçekten büyüyemez” ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi, federal araştırma harcamalarında önemli kesintilere gitti. Bu kesintiler en çok  belirli üniversiteler ile iklim bilimi, aşılar, azınlık ve cinsiyet konularını araştıran akademisyenleri etkiledi. Bütçe kesintilerine maruz kalan ABD'li akademisyenler ise yönlerini başka ülkelere çevirdi. Yale Üniversitesi'nden profesörler Jason Stanley, Timothy Snyder ve Marci Shore, Toronto Üniversitesi'ne geçiş yapmayı planlıyor.

Avrupa harekete geçti

Bu gelişmeler karşısında, Avrupa'daki çeşitli kurumlar ABD'li akademisyenlerle işbirliği yapmak için programlar başlattı. Fransa'daki Aix-Marseille Üniversitesi, iklim, sağlık ve astrofizik alanlarında çalışan 15 ABD'li bilim insanını ağırlamak üzere "Safe Place for Science" adlı bir program başlattı. Bu girişim, üç yıl için 15 milyon avroluk bir bütçeye sahip ve şimdiden 60 başvuru aldı.

Ayrıca, Avrupa'daki on bilim yetkilisi, Avrupa Birliği'ne ABD'den gelen bilim insanlarını çekmek için fon ayrılması çağrısında bulundu. Fransa, Almanya ve İspanya gibi ülkelerin bakanları tarafından imzalanan bu önerge araştırmacıların entegrasyonunu kolaylaştırmak için özel fonlar ve göç planları oluşturulmasını öneriyor. 

'Otoriter stratejinin parçası'

Trump yönetiminin üniversitelere yönelik saldırıları ve araştırma fonlarındaki kesintiler, ABD'deki akademik özgürlüğün geleceği konusunda endişelere yol açtı. Columbia Üniversitesi gibi kurumlar, federal fonlarının kesilmesi ve öğrenci protestolarına yönelik baskılarla karşı karşıya kaldı. Üniversitenin eski başkanı Lee Bollinger, bu durumu otoriter bir stratejinin parçası olarak değerlendiriyor ve Amerikan üniversite sisteminin kriz içinde olduğunu belirtiyor.

'Önce Allah'a, sonra milletimize emanetim' İstanbul'da bazı metro hatları Valilik kararıyla kapatıldı Bakan Şimşek'ten açıklama Kayıt işlemi de hukuksuz diplomaların iptali de… Dua Lipa, Levitating'e karşı açılan telif davasını kazandı Altın rekor tazeledi