07 Nisan 2025, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2025 07:35 | Son Güncelleme: 14.03.2025 10:43

Columbia Üniversitesi, Filistin'e destek gösterilerine katılan bazı öğrencileri okuldan attı

ABD'de Columbia Üniversitesi, geçen seneki Filistin'e destek gösterileri sırasında Hamilton Hall binasına giren bazı öğrencilerin okuldan atıldığını, uzaklaştırıldığını ve mezun olanların ise diplomalarının geçici süreliğine iptal edildiğini bildirdi
Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Fotoğraf: Anadolu Ajansı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Columbia Üniversitesi Disiplin Kurulu, öğrencilere gönderdiği e-postada, Filistin'e destek protestolarına katılan öğrenciler hakkında yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Açıklamada, geçen sene tarihi Hamilton Hall binasına giren bazı öğrencilerin uzaklaştırıldığı, okuldan atıldığı ve mezun olanların da diplomalarının geçici süreliğine iptal edildiği belirtildi.

Yaptırımlardan kaç öğrencinin etkilendiği belirtilmedi.

ABD üniversitelerindeki protestolar

Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrenciler, 16 Nisan 2024'te okulun İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmış ve Gazze Dayanışma Kampı adıyla çadır kurmuştu.

Rektör Minouche Shafik, eylemlerin ikinci gününde New York Polis Teşkilatından (NYPD) göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis 108 öğrenciyi gözaltına almıştı.

Daha sonra 29 Nisan 2024'te okul yönetimi ile müzakerelerin çıkmaza girmesi üzerine öğrenciler okulun tarihi Hamilton Hall binasına girmiş, bir gün sonra okul yönetiminin talebi üzerine NYPD'ye bağlı çevik kuvvet ekipleri öğrencilere müdahale ederek binayı boşaltmıştı. Polis, bahçedeki çadır kampını da dağıtmıştı.

Columbia Üniversitesinde başlayan Filistin'e destek gösterileri, ülkede 50'den fazla diğer üniversiteye de yayılmış, gösterilerde polis, çoğu öğrenci ve fakülte görevlisi 3 bin 100'den fazla kişiyi gözaltına almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimine bağlı kuruluşlar, New York'taki Columbia Üniversitesinin federal sözleşmelerini ve hibelerini, antisemitizm iddiaları nedeniyle gözden geçirdiğini bildiren bir açıklama yapmıştı.

Trump yönetimi, 7 Mart'ta Columbia Üniversitesinin 400 milyon dolarlık fonunu, "antisemitizmle mücadelede eksiklik" gösterdiği gerekçesiyle iptal etmişti.

Bundan 3 gün sonra ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) yetkilileri, üniversitede geçen yıl İsrail karşıtı protesto gösterilerine öncülük ettiği belirtilen Filistinli yüksek lisans öğrencisi Mahmud Halil'i tutukladı. Halil'in avukatı Amy Greer, yaptığı açıklamada, Manhattan kampüsü yakınlarında üniversiteye ait bir binadaki dairesinde bulunan Halil'in, ICE yetkililerince tutuklandığını teyit etti.

Görüşmede, Halil'in "yeşil kartlı daimi ikametgah sahibi" olarak ABD'de bulunduğunu hatırlattığını kaydeden Greer, buna karşın ICE yetkilisinin, bunun da iptal edildiğini bildirdiğini belirtti.

“Şimdiye kadarki en diktatörce eylem”

Current Affairs dergisinin editörü Nathan J. Robinson, Halil’in tutuklanmasının ve sınır dışı edilmesinin talep edilmesinin Trump’ın şu ana kadar attığı en diktatörce adım olduğunu belirtti. Halil’in hiçbir suçtan hüküm giymediğine dikkati çeken Robinson, bir kişinin ifade özgürlüğü kapsamına giren sözleri nedeniyle sınır dışı edilmesinin anayasayı açıkça ihlal ettiğini savundu. Robinson, “Trump yönetimi, her yerdeki diktatörlüklerin favori taktiğini benimsedi: düşmanlarınızın ‘terörist’ ve ‘suçlu’ olduğunu ilan edin ve insanların ülkeyi korumak adına terörist ve suçlu olanlara her şeyin yapılabileceğine ikna olmasını umun” diye devam etti. 

Kaynak: AA