Avrupa'daki aşırı sıcakların diğer yüzü: Daha fazla güneş enerjisi potansiyeli

Avrupa'da geçen yıl en sıcak geçen senelerden biri oldu. Uzmanlar bu yaz da rekor sıcaklıklar görüleceği konusunda uyarırken aynı zamanda artan güneş ışınlarının güneş enerjisi için avantaja çevirilebileceğini belirttiler

Avrupa'da 2022 yılına dair hava durumu ve iklim analizine göre aşırı sıcaklar ve kuraklık kıtadaki yaşamı ve geçim kaynaklarını tehdit ediyor. Ancak ekstrem sıcaklıklardaki artışın başka bir yan etkisi de rekor düzeyde güneş ışığı. Avrupa genelinde güneş radyasyonu, uydu döneminin kırk yıl önce başlamasından bu yana gözlemlenen en yüksek seviyeye ulaştı. Washington Post'un haberine göre bilim insanları bunun, geleneksel olarak güneş kaynakları bakımından zengin sayılmayan ülkelerde daha fazla yenilenebilir enerji üretimini teşvik edebileceğini söyledi.

"Enerji potansiyeli artıyor"

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, "Gerçek şu ki, bu ülkeler giderek daha fazla güneş alıyor. Böylece enerji potansiyeli artıyor" dedi. Geçen hafta yayınlanan Avrupa İklim Durumu Raporu, kıtanın aşırı iklim değişikliği etkileriyle boğuştuğunu ve sanayi öncesi dönemden bu yana ortalama olarak dünyanın neredeyse iki katı kadar ısındığını vurguladı. 

2022'de Avrupa'da sıcaklıklar çok yaygındı. Alpler'de buzullar hiç görülmediği kadar hızlı eridi ve Grönland'da Eylül ayına kadar rekor düzeyde bu kaybı yaşandı. Rapora göre, yetkililerin binlerce kişinin ölümüne neden olduğunu söylediği rekor yaz sıcakları, Avrupa'da kayıtlara geçen en sıcak ikinci yıla neden oldu. 

Copernicus'un direktörü Carlo Buontempo, "Hepimizin yaşayacağı iklim, gençliğimizin ikliminden farklı olacak. Bu raporu bir başka uyandırma çağrısı olarak kabul edelim" diye konuştu. Avrupalı liderler yenilenebilir enerji üretimini arttırmak ve Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı azaltmak için çalışırken, rapor hava ve iklimin yenilenebilir enerji potansiyeli üzerindeki etkisini de araştırdı. Rüzgar enerjisi üretim potansiyelinin 2022 yılında kıtanın büyük bir bölümünde azaldığı, son otuz yılda rüzgar hızlarında belirgin bir eğilim veya değişiklik olmadığı tespit edildi. Öte yandan bilim insanları, tehlikeli sıcaklık ve kuraklığa neden olan aynı hava modellerinin bir sonucu olarak güneş ışığının istikrarlı bir şekilde arttığını söyledi.

Güneşli saatler arttı

Antisiklonlar olarak bilinen ve Avrupa üzerinde görülen yüksek basınç alanları geçen yıl da devam ederek güneşli günlerin artmasına yol açtı. Copernicus'a göre Avrupa 2022'de ortalamadan yaklaşık 130 saat daha fazla güneş gördü, kıta 1983'ten 2012'ye kadar ortalama 2.335 saat güneşe maruz kaldı. Rapora göre, güneşli saatlerdeki en büyük artışlardan bazıları Almanya, Hollanda ve Belçika'nın yanı sıra Bosna, Sırbistan ve Bulgaristan'ın da aralarında bulunduğu güneydoğu Avrupa'da gözlemlendi.

Copernicus gerçek güneş enerjisi üretimine ilişkin verilere raporda yer vermedi ancak diğer kaynaklar bazı ülkelerde fotovoltaik panel dizilerinin hızlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor. Solar Power Europe tarafından Aralık ayında yayınlanan bir raporda, AB'nin güneş enerjisi üretim filosunun 2022 yılında yüzde 25 oranında büyüdüğü ve en fazla büyümenin Almanya, İspanya, Polonya, Hollanda ve Fransa'da gerçekleştiği belirtildi.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar