Bilim insanları uyardı: Okyanuslarda 170 trilyondan fazla plastik parçacığı yüzüyor

5 Gyres Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre okyanuslarda 170 trilyondan fazla plastik parçacığı yüzüyor. Bilim insanları bu konuda artık somut adımlar atılması gerektiği konusunda uyardı

Okyanuslarda 170 trilyondan fazla plastik parçacığın yüzdüğünü hesaplayan bilim insanları, plastik kirliliğinde eşi benzeri görülmemiş bir artış olduğunu ortaya çıkardı. Bilim insanları plastik üretiminin azaltılması çağrısında bulunarak, mevcut oranda çevreye salınmaya devam etmeleri halinde temizliğin nafile olacağı uyarısında bulundular. 

Plos One dergisinde yayınlanan ve 5 Gyres Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, 1979'dan 2019'a kadar okyanus plastiği eğilimlerini değerlendiriyor. The Guardian'da yer alan habere göre yazarlar, denizlerdeki plastik kirliliğinin hızla arttığına dikkat çekerek, plastik endüstrisini geri dönüşüm ya da geri dönüştürülebilirlik için tasarım yapmamakla suçladı.

5 Gyres Enstitüsü'nün kurucularından Dr. Marcus Eriksen, "Dünya okyanuslarında mikroplastiklerin katlanarak artması, küresel ölçekte hemen harekete geçmemiz, temizlik ve geri dönüşüme odaklanmayı bırakmamız ve ürettikleri şeylerin tüm ömrü boyunca kurumsal sorumluluk çağını başlatmamız gerektiğine dair keskin bir uyarıdır. Mevcut hızda plastik üretmeye devam edersek temizlik nafiledir ve plastik endüstrisi aynı anda geri dönüştürülmüş malzeme satın alma veya geri dönüştürülebilirlik için tasarım yapma taahhütlerini reddediyor. Plastik sorununu kaynağında ele almanın zamanı geldi" diye konuştu.

Araştırmacılar, okyanus yüzey tabakasındaki mikroplastiklerin ortalama sayılarını ve kütlelerini tahmin eden bir hesaplama yapmak için 11 bin 777 yüzen okyanus plastiği örneğini inceledi ve verileri, etkinliklerini değerlendirmek için plastik kirliliğini azaltmayı amaçlayan uluslararası politika önlemleriyle sıraladı. Çalışma, 2005 yılından itibaren okyanus plastiğinin kütlesinde ve bolluğunda hızlı bir artış olduğunu ortaya koydu. Bu durum plastik üretimindeki üstel artışları, mevcut plastik kirliliğinin parçalanmasını ya da karasal atık üretimi ve yönetimindeki değişiklikleri yansıtıyor olabilir.

2040'a kadar 2,6 kat artacak

Bilim insanları okyanuslarda toplam ağırlığı yaklaşık 2 milyon ton olan en az 170 trilyon plastik parçacığın bulunduğunu tahmin ediyor. Plastik üretimi konusunda derhal küresel bir eylemde bulunulmaması halinde, su ortamlarına giren plastik oranının 2016'dan 2040'a kadar yaklaşık 2,6 kat artmasının beklendiğini söylüyorlar.

"Yaşanabilir bir gezegen için sağlıklı okyanuslara ihtiyaç var"

Bilim insanları plastik dalgasını durdurmak için hükümetlere harekete geçme çağrısında bulundu. San Francisco Eyalet Üniversitesi Haliç ve Okyanus Bilim Merkezi'nden Dr. Edward J. Carpenter, "Okyanusun hayati bir ekosistem olduğunu biliyoruz ve plastik kirliliğini önlemek için çözümlerimiz var. Ancak plastik kirliliği artmaya devam ediyor ve deniz yaşamı üzerinde zehirli bir etkiye sahip. Tek kullanımlık plastiklerin üretimini ve satışını sınırlandıracak yasal düzenlemeler yapılmalıdır, aksi takdirde deniz yaşamı daha da bozulacaktır. İnsanların yaşanabilir bir gezegen için sağlıklı okyanuslara ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

BM üye devletleri bu bahar plastik kirliliğine ilişkin politikalarını belirlemek üzere bir araya gelecekleri için çalışma tam zamanında yayınlandı. Araştırmacılar, plastik konusundaki uluslararası politikaların parçalı olduğu, spesifiklikten yoksun olduğu ve ölçülebilir hedefler içermediği konusunda uyarıda bulundular. Plastik üretimi için kurumsal sorumluluğun, plastiğin çıkarılması ve üretiminden kullanım ömrünün sonuna kadar tüm yaşam döngüsünü ele alan yasal olarak bağlayıcı mevzuatla küresel olarak uygulanması çağrısında bulundular.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız