Bir devir sona erdi: İngiltere'yi ve kraliyeti neler bekliyor?

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tam 70 yıldır tahttaydı. İngiltere, en değerli manevi ve turizm değerlerinden birini, Kraliçe Elizabeth'i kaybetti. Peki şimdi İngiltere'yi ve kraliyeti neler bekliyor?

Babasının ölümü üzerine 1952 yılında 26 yaşındayken tahta çıkan ve görevi boyunca birçok rekora imza atan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti. Peki şimdi kraliyeti ve İngiltere halkını neler bekliyor? 

Independent'in haberine göre 96 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in öldüğü gün D-Day olarak anılacak, bundan sonraki her gün ise D+1 ve D+2 olarak adlandırılacak. 

Medya nasıl bilgilendirildi?

Tarihsel olarak, kraliyet ölümleri BBC'ye her zaman diğer medya kuruluşlarından önce haber verildi. Bu tarihsel süreç geçtiğimiz saatlerde BBC sunucularının siyah giyinerek ekrana çıkmalarına ayrı bir anlam kazanmış, ölüm haberi duyurulmadan Kraliçe'nin öldüğü yorumları yapılmıştı. Nitekim dedikodular doğru da çıktı. Bir dizi önceden kaydedilmiş film ve belgesel gibi ölüm ilanları da önceden hazırlandı. 

Hükümet nasıl davranacak?

Birleşik Krallık parlamentosu ile İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'daki bölgesel parlamentolar çalışmalarını durduracak. Daha sonra Başbakan bir açıklama yapacak. Hükümetin başka hiçbir üyesi açıklama yapamayacak. Başbakan daha sonra yeni Kral Charles ile bir görüşme yapacak. Görüşmeye bazı bakanlar da katılabilecek. Milletvekilleri, Kraliçe'nin ölümünden bir gün sonra Avam Kamarası'nda Kraliçe'ye saygı oturumu yapacak. Ardından Meclis çalışmalarına 10 gün ara verilecek. D Günü'nde ulusal bir dakikalık ulusal saygı duruşu yapılacak. Savunma Bakanlığı’nın tüm birimlerinde silahlı selamlama icra edilecek. 

Prens Charles ne zaman tahta çıkacak?

Kraliçe'nin Day+1 olarak bilinen ölümünden sonraki gün, Katılım Konseyi, Prens Charles'ı yeni hükümdar ilan etmek için St James Sarayı'nda toplanacak. Başbakan ve üst düzey hükümet bakanları da dahil olmak üzere, hepsinden siyah veya koyu renk giyinmeleri istenecek. Saat 15.30'da kabine ve Başbakan, Kral Charles ile bir görüşme yapacak.

Day+3'te Westminster Hall'da taziye hareketini alacak. Kral Charles daha sonra ilk görevi olmak üzere Birleşik Krallık turuna başlayacak. Charles sırasıyla İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’i ziyaret edecek.

Kraliçe nasıl defnedilecek?

Kraliçe’nin nerede hayatını kaybedeceğine göre hazırlanan planlar var. Kraliçe Norfolk, Sandringham'daki evinde ölürse, cenazesi kraliyet treniyle Londra'daki St. Pancras istasyonuna getirilip, oradan özel hazırlanmış araçlarla Buckhingam Sarayı’na götürülecekti. İskoçya'daki Balmoral'da ölürse, (Ki Kraliçe hayartını Balmoral'da kaybetti) "Unicorn" adı verilen bir operasyon kapsamında yine kraliyet treniyle Londra'ya götürülecek. Trenle götürme konusunda herhangi bir engel çıkarsa cenaze uçakla taşınacak. Her iki senaryoda da tabut Başbakan ve üst düzey bakanlar tarafından karşılanacak.

Day+4'te tabutun Buckingham Sarayı'ndan Westminster Sarayı'na geçişinin provası yapılacak. Westminster Sarayı’na geçiş Day+5'te gerçekleşecek ve bunu Westminster Hall'da bir tören izleyecek. Kraliçe daha sonra Westminster Sarayı'nda üç gün katafalkta yatacak.

Cenaze ne zaman kalkacak?

Kraliyet ailesi, büyük olasılıkla Kraliçe'nin ölümünden 10 gün sonra gerçekleşecek olan cenaze planlarını açıklayacak. Cenaze töreni Westminster Abbey'de düzenlenecek. Gün ortasında iki dakikalık ulusal bir saygı duruşu yapılacak. Hem Londra'da hem de Windsor'da, St George's Şapeli’nde ayin düzenlenecek. Kraliçe, Windsor'daki Kral George VI Anıt Şapeli'ne gömülecek. Cenaze günü, ulusal gün ilan edilecek ve Londra Borsası ve bankalar dahil işletmeler kapatılacak.

 Kraliyet ailesinin diğer üyelerinin kod adları nelerdir?

Gizli evraklarda Kraliçe “Londra Köprüsü” olarak adlandırılıyor. Kraliyet ailesinin diğer üyelerine de öldüklerinde planlara atıfta bulunmak için kullanılan kod adları verilir. Prens Philip'in ölümü "Dördüncü Köprü Operasyonu" olarak anıldı. Prens Charles'ın kod adı Menai Köprüsü.

Kraliyet ailesinin diğer üyelerinin ölümlerinin resmi bir kod adı bulunmazken, Cambridge Dükü ve Düşesi "Danny Collins" ve "Daphne Clark" olarak biliniyor. DC inisiyali unvanlarının baş harflerini temsil ediyor. Ve teknik olarak artık kraliyet ailesi üyesi olmasalar da, Sussex Dük ve Düşesi olan Prens Harry ve Meghan Markle “David Stevens” ve “Davina Scott” kod adlarıyla biliniyor.

Kraliyet ailesinin diğer üyelerinin unvanları değişecek mi?

Prens Charles’ın Kral olmasıyla Cornwall Düşesi Camilla, Kraliçe Camilla olacak. Cambridge Dükü William ise muhtemelen babası Charles’dan boşalan Galler Prensi ünvanını alacak. Prens Charles’ın da Kral Charles ünvanını tercih etmeme hakkı bulunuyor. Yeni Kral, kendine Edward veya Arthur gibi isimler seçebilecek. 

Kraliçe, Cornwall Düşesi Camilla ile
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz ETIAS uygulamasından Türkiye etkilenmeyecek İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Türkiye'nin en zengin iş kadını İpek Kıraç