Bloomberg analizi: Jacinda Ardern neden istifa etti?
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in "Artık bu işin hakkını verecek kadar yeterli olmadığımı biliyorum" diyerek istifa etmesi şaşkınlık yarattı. Bloomberg ise 42 yaşındaki liderin ilk ve tek olmadığını onu en iyi çalışan kadınların anladığını yazdı
Jacinda Ardern Yeni Zelanda başbakanlığından istifa ettiğini açıkladığında, devam etmek ya da yeniden seçilmek için yeterli gücü olmadığını söyledi. Pek çok çalışan kadın, özellikle de pandemiyi yaşamış olanlar, bu kırılma noktasını iyi biliyor. Çalışan kadınların tükenmişlik bildirme ve bu nedenle işlerinden gönüllü olarak ayrılma olasılığı erkeklere göre çok daha yüksek. Slack Technologies Inc. tarafından ekim ayında yayınlanan Future Forum raporuna göre, kadın çalışanların tükenmişlik yaşama olasılığı erkeklere göre yüzde 32 daha fazla.
Liderlik rolü tükenmişlik riskini artırır
Liderlik rolündeki kadınlar özellikle tükenmişlik riski altındadır. Mckinsey & Co. ve LeanIn.org tarafından 40 bin çalışanla yapılan bir ankete göre, üst düzey görevlerdeki kadınların işten ayrılması son beş yılın en yüksek oranına ulaştı. Birçoğu fazla çalıştırıldıklarını ve yeterince dikkate alınmadıklarını söylüyor.
Geri adım atabilmek önemli
LeanIn.org'un CEO'su Rachel Thomas, "Başbakan'ın 'Bu ülkeyi beş yıl boyunca yönettim, her şeyimi ortaya koydum ve artık geri adım atıyorum' demeye hakkı var ve bunu kabul etmesi çok güzel. Geri adım atmak ve sizin için gerçekten neyin önemli olduğunu düşünmek, kendiniz ve aileniz için biraz alan yaratmak gibi şeyler daha fazla insanın ve daha fazla liderin yaptığını gördüğümüz şeyler" ifadelerini kullandı.
Önemli krizleri yönetti
Ardern, 2017 yılında dünyanın en genç kadın lideri olarak göreve başladığında spot ışıklarının altına girdi. Christchurch'teki iki camiye yönelik ırkçı terör saldırısı ve Covid-19 salgını gibi yüksek profilli krizleri yönetti. Yakın zamanda, partisinin anketlerinde düşüş başladı ve yeniden seçilmek için zorlu bir mücadele verdi.
“Bırakmak bazen etkili bir liderlik olabilir”
Rutgers Üniversitesi'ndeki Amerikan Kadın ve Siyaset Merkezi'nin araştırma direktörü Kelly Dittmar, istifasını beklentilerin altüst olması olarak nitelendirdi. Dittmar, "Bu bizi sadece siyasi liderler ve görevde kalmanın zorluğu hakkında değil, aynı zamanda insanlık hakkında da düşündürmeli. İktidarı bırakmak bazen kendi başına etkili bir liderlik biçimidir" ifadelerini kullandı. İstifa açıklamasında Ardern, ailesine odaklanmak ve sonbaharda okula başlayacak olan 4 yaşındaki kızının yanında olmak istediğini söyledi.
Ardern görevdeyken doğum yapan ikinci kadın devlet başkanıdır ve Birleşmiş Milletler Meclisine bebek getiren ilk kadın devlet başkanıdır
Çalışan annelerin tükenmişlik yaşama olasılığı da çalışan babalara göre daha yüksek. Pandemi, çocuklu kadınların sorumluluklarını dengelemelerini de daha zor hale getirdi. Tükenmişlik, kadınları iş dünyasının ve siyasetin en üst kademelerinden uzak tutan pek çok faktörden sadece biri. McKinsey raporuna göre her dört C-suite liderinden yalnızca biri kadın. BM verilerine göre 19 Eylül itibariyle sadece 28 ülkede kadınlar devlet ve hükümet başkanı olarak görev yapıyor.
Ardern yalnız değil
Önemli mevkilerdeki başka kadınlar da karşılaştıkları zorluklar konusunda açık sözlü oldu. Florida Demokrat Temsilcisi Stephanie Murphy 2022'de yeniden aday olmayacağını açıkladığında "Kamu hizmeti kişisel fedakarlık gerektiriyor. İki küçük çocuk annesi olarak onlardan uzakta geçirdiğim zaman çok zor oldu" ifadelerini kullandı. Büyük tenisçi Serena Williams isteksizce spordan emekli olduğunu çünkü çocuk istiyorsa bir şeylerden fedakarlık edilmesi gerektiğini söyledi. Aktör Sandra Bullock, film yapmaya ara vermesinin başlıca nedenlerinden birinin tükenmişlik olduğunu açıkladı.