Bloomberg yazdı: Başkanlara ve adaylara yönelik saldırılar ABD tarihini nasıl şekillendirdi?

ABD eski başkanı Donald Trump'ın yakın çevresinde ateş açılması ikinci bir suikast girişimi iddialarını da yeniden gündeme getirdi. Bloomberg başkanlara ve başkan adaylarına karşı gerçekleştirilen ve ABD tarihini etkileyen saldırıları yazdı

ABD eski Başkanı Donald Trump'a dün saldırı girişimin bulunulması ABD tarihini sık sık şekillendiren siyasi şiddet eylemlerinin en sonuncusu oldu. Gerald Ford 18 gün içinde hayatına yönelik iki önemli girişimin hedefi oldu ve Ronald Reagan 1981'de başkanlığının başlarında bir silahlı saldırganın kurşunuyla ağır yaralandı. ABD'de neredeyse tüm modern başkanlar hedef alındı. Gizli Servis bu girişimlerin neredeyse tamamını engelledi, bunlardan çok azı yaralanmayla sonuçlandı. Siyasi şiddet, Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ve İsveç Başbakanı Olof Palme de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki liderlerin ölümüne neden oldu.

İşte ABD başkanlarına ve başkan adaylarına yönelik gerçekleştirilen bazı saldırılar:

Donald Trump

Trump'ın 2016 kampanyası sırasında, 20 yaşındaki bir İngiliz, Trump'ın Las Vegas'taki bir mitinginde bir polis memurunun silahını almaya çalıştı. Daha sonra polise Trump'ı öldürmeye çalıştığını söyledi ve suçlamaları kabul etti. 13 Temmuz'da Trump'ın Pensilvanya mitinginde ise bir saldırgan ateş açtı ve kurşun Cumhuriyetçileri Başkan Adayı Trump'ın kulağını sıyırdı.

Ronald Reagan

30 Mart 1981'de John Hinckley Jr. Washington'da Başkan'a altı el ateş etti ve Reagan'la birlikte üç kişiyi daha vurdu. Başkan ağır yaralandı ancak ameliyattan sonra iyileşti. Diğer üç kurban da hayatta kaldı. Hinckley derhal tutuklandı ve Reagan'ın ölümünden 12 yıl sonra, 2016'ya kadar psikiyatrik gözlem altında tutuldu. 

Gerald Ford

Tarikat lideri Charles Manson'ın takipçilerinden Lynette Fromme, 5 Eylül 1975'te Sacramento, Kaliforniya'da Ford'u vurmaya teşebbüs etti. Üç hafta sonra Sara Jane Moore San Francisco'da Ford'a ateş ederek iki kadını ABD tarihinin en önde gelen kadın suikast girişimcileri haline getirdi. 

Robert F. Kennedy

Sirhan Sirhan, ağabeyinin öldürülmesinin üzerinden beş yıldan az bir süre geçtikten sonra, 5 Haziran 1968'de Los Angeles'ta o sırada Demokrat Parti ön seçimlerinde aday olan Kennedy'yi vurarak öldürdü. Sirhan ömür boyu hapse mahkûm edildi. 

John F. Kennedy

22 Kasım 1963'te Lee Harvey Oswald Dallas, Teksas'ta Başkan'ı vurarak öldürdü. Oswald'ın iki gün sonra Jack Ruby tarafından öldürülmesinin ardından suikast, Oswald'ın tek başına hareket edip etmediği konusunda tartışmalara yol açmaya devam ediyor.

Theodore Roosevelt

Roosevelt, 14 Ekim 1912'de Milwaukee'de bir konuşma yaparken vurulduğunda Beyaz Saray'a dönmek için kampanya yürüten eski bir başkandı. Konuşmasının 50 sayfalık metni ve cebindeki gözlük kılıfı sayesinde kurtulan Roosevelt, konuşmasına devam etti. Suikastçı John Schrank'ın akli dengesinin yerinde olmadığına karar verildi ve ölene kadar akıl hastanesine yatırıldı.

William McKinley

McKinley 6 Eylül 1901'de Buffalo, New York'ta vuruldu ve ağır yaralandığı için kurtulamayarak hayatını kaybetti. Bu nedenle Başkan Yardımcısı Roosevelt'i başkan oldu. Leon Czolgosz suikasttan suçlu bulundu ve idam edildi.

James Garfield

Garfield 2 Temmuz 1881'de Washington'da vuruldu. İki ay sonra yaralarından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle öldü. Yazar ve avukat Charles Guiteau suçlu bulundu ve idama mahkum edildi.

Abraham Lincoln

Lincoln, 14 Nisan 1865'te Washington'da tanınmış bir aktör olan John Wilkes Booth tarafından vuruldu ve yaklaşık iki hafta sonra Booth da öldürüldü. 

Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü Tüm dünyada acil durum ilan etti Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi