19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2024 09:53 | Son Güncelleme: 16.09.2024 10:04

Saldırı şüphelisi 2023'te NYT'ye demeç verdi: Savaşmak ve ölmek için Ukrayna'ya gitmeye hazırım

Trump’ın kaldığı Florida’daki West Palm Beach yakınlarında olası bir saldırı şüphelisi olarak yakalanan 58 yaşındaki Ryan Wesley Routh'un 2023 yılında The New York Times'a demeç verdiği ortaya çıktı. Routh, Ukrayna'ya gittiğini ve orada savaşmak üzere Afgan askerleri toplamak istediğini söyledi
Foto: AFPTV/AFP via Getty Images
Foto: AFPTV/AFP via Getty Images

 Adam Goldman, Thomas Gibbons-Neff, Glenn Thrush, Najim Rahim / New York Times

FBI'ın eski başkan Donald Trump'a suikast girişimi olarak nitelendirdiği olayla bağlantılı olarak tutuklanan 58 yaşındaki Ryan Wesley Routh, Ukrayna'da savaşma ve ölme arzusunu dile getirmişti. Routh'un X'teki paylaşımları, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden sonraki haftalarda şiddet içeren söylemlere eğilimli olduğunu ortaya koydu. Routh “Gönüllü olmak, savaşmak ve ölmek için krakow'a uçmaya ve ukrayna sınırına gitmeye hazırım” diye yazdı.

Routh, mesajlaşma uygulaması Signal'de profil biyografisinin bir parçası olarak “Siviller bu savaşı değiştirmeli ve gelecekteki savaşları önlemelidir” diye yazdı. WhatsApp'taki biyografisinde ise “Her birimiz her gün en küçük adımlarla üzerimize düşeni yapmalı, insan hakları, özgürlük ve demokrasiyi desteklemeliyiz; her birimiz Çinlilere yardım etmeliyiz” ifadeleri yer aldı.,

Deneyimli bir diplomat gibi konuştu

Greensboro/Kuzey Carolina'dan eski bir çatı müteahhidi olan Routh ile 2023 yılında The New York Times tarafından Amerikalıların Ukrayna'daki savaş çabalarına gönüllü olarak yardım etmeleriyle ilgili bir makale için röportaj yapıldı. Hiçbir askeri deneyimi olmayan Routh, Rusya'nın işgalinden sonra ülkeye gittiğini ve orada savaşmak üzere Afgan askerleri toplamak istediğini söyledi. Routh, 2023 yılında Washington'dayken Times'a verdiği bir telefon mülakatında, Ukrayna'nın savaş çabalarını destekleme planlarının başarılı olacağına inanan deneyimli bir diplomatın özgüveniyle konuşuyordu. Ancak yoluna çıkan herkese karşı çok az sabrı varmış gibi görünüyordu. Times'la paylaştığı bir Facebook mesajında Amerikalı bir yabancı savaşçının kendisini aşağıladığı görülünce Routh, “Vurulması gerekiyor” dedi.

Röportajda Routh, Helsinki Komisyonu olarak bilinen ABD Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu ile Ukrayna'ya daha fazla destek sağlanması için “iki saatliğine” görüşmek üzere Washington'da bulunduğunu söyledi. Komisyon Kongre üyeleri tarafından yönetiliyor ve Kongre yardımcılarından oluşuyor. Demokrasi ve güvenlik konularında etkili olan komisyon, Ukrayna'ya destek konusunda da sesini yükseltiyor.

Afganlardan ekip topladığını açıkladı

Routh ayrıca Taliban'dan kaçan Afgan askerler arasından Ukrayna için asker topladığını söyledi. Onları, bazı durumlarda yasa dışı yollarla, Pakistan ve İran'dan Ukrayna'ya taşımayı planladığını söyledi. Düzinelerce kişinin ilgi gösterdiğini söyleyerek "Muhtemelen Pakistan üzerinden bazı pasaportlar satın alabiliriz, çünkü orası çok yozlaşmış bir ülke" dedi. Routh'un bunu gerçekleştirip gerçekleştirmediği net değil ancak eski bir Afgan askeri kendisiyle temasa geçildiğini ve yasa dışı olarak yaşadığı İran'dan ayrılmak için savaşmak istediğini söyledi.

2002'de barikat kurdu

Greensboro News & Record gazetesine göre, Routh ile aynı isimde ve benzer yaşta olan bir adam 2002 yılında Kuzey Carolina'nın Greensboro kentinde tam otomatik bir silahla bir binanın içine barikat kurduktan sonra tutuklandı. Gazete adamın gizli silah taşımak ve tam otomatik makineli tüfek bulundurmakla suçlandığını belirtti. Suçlamaların nasıl sonuçlandığı belli değil. Gizli Servis'e göre, profil fotoğraflarından birinde Amerikan bayrağı kıyafeti giyen kızıl-kahverengi saçlı, zayıf bir adam olan Routh'un pazar günkü olay yerinden ayrılmadan önce ateş edip etmediği belli değil. Routh, 2020'de X ile ilgili bir dizi paylaşımda, o zamanlar Demokratların başkan adayı olan eski Temsilci Tulsi Gabbard'a hayranlığını dile getirmiş ve “Suriye, Afganistan ve tüm kargaşa bölgelerinde yorulmadan barış anlaşmaları müzakere edecek” demişti.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Routh, küçük bir işletme işlettiği Hawaii'ye taşındı. Mayıs 2020'de yaptığı bir paylaşımda, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u tatil için Hawaii'ye davet etti ve iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için “büyükelçi ve irtibat görevlisi” olarak hareket etmeyi teklif etti. Martin County Şerifi William D. Snyder yerel bir kanal olan WPTV'ye verdiği demeçte, Trump olayından sonra polisler Routh'u Interstate 95'te durdurduklarında, Routh'un sakin göründüğünü, neden gözaltına alındığını sormadığını ve “onu arabadan çıkardıklarında silahlı olmadığını” söyledi.

© 2024 The New York Times Company