Çinli işçilerin İtalya’da 7/24 çalışarak 53 euro’ya ürettiği Dior çanta 2600 euro’ya satılıyor

İtalyan mahkemesinin Fransız lüks devi LVMH'nin İtalyan iştirakiyle ilgili kayyum kararında, Çinli işçilerin üretiminde köle gibi çalıştırıldığı bir Dior çantayı 53 euro'ya tedarik eden moda evinin, daha sonra bu ürünü mağazalarında 2 bin 600 euro'ya sattığı belirtiliyor

Fransız lüks devi LVMH'nin Dior markalı el çantaları üreten bir İtalyan iştirakinin, işçilere kötü muamele eden Çinli firmaları taşeron olarak çanta üretiminde çalıştırdığı iddiasıyla yürütülen bir soruşturmanın ardından Pazartesi günü mahkeme yönetimine alındı. Bu, Nisan ayında Giorgio Armani'ye ait bir şirketi yönetmesi için bir kayyum atayan Milano mahkemesinin bu yıl aldığı üçüncü karar oldu.

Mahkeme, Pazartesi günkü kararın Reuters tarafından görülen bir kopyasında, savcıların kural ihlallerinin İtalya'da üretim kapasitesi olan moda şirketleri arasında bir kereye mahsus olmadığını, daha yüksek kar elde etme ihtiyacı nedeniyle sistematik olduğunu iddia ettiklerini söyledi. Lüks endüstrisinin tedarik zinciri son yıllarda tüketiciler ve yatırımcılar tarafından daha fazla inceleme altına alındı. Moda markaları itibar risklerini azaltmak için taşeronların sayısını azalttı ve üretimi içselleştirdi.

Çinli işçiler köle gibi çalıştırılmış

Reuters tarafından görülen belgeye göre Milano mahkemesi, tamamı Christian Dior Italia SRL'ye ait olan Manufactures Dior SRL'nin bir yıl süreyle adli yönetim altına alınmasına karar verdi. Şirket bu süre zarfında faaliyet göstermeye devam edecek. Dior soruşturması, Milano çevresinde 32 personel çalıştıran dört küçük tedarikçiye odaklanmıştı; bunlardan ikisi ülkede yasadışı olarak bulunan göçmenlerdi, diğer yedisi ise gerekli belgelere sahip olmadan çalışıyordu. Belgede, Pelletteria Elisabetta Yang ve Davide Albertario Milano'nun Manufactures Dior SRL'nin doğrudan tedarikçileri olduğu belirtildi. Pelletteria Elisabetta Yang'ın 2023/24 mali yılı için Manufactures Dior'a 752.881 euro, Davide Albertario'nun ise 2024 yılı için 737.623 euro fatura kestiği belirtildi.

Çinli işçilerin "etik bir yaklaşımın gerektirdiği asgari düzeyin altında hijyen ve sağlık koşullarında" yaşadığı ve çalıştığı da eklendi. LVMH hisseleri Pazartesi günü mahkemenin kararıyla ilgili haberler üzerine daha önceki kayıplarını genişletti ve %2,2 düşüşle kapandı. Ailesi LVMH'nin %42 hissesini kontrol eden Delphine Arnault, LVMH'nin en büyük ikinci moda markası olan Dior'un başkanı ve CEO'su. Delphine Arnault, LVMH imparatorluğunu yöneten ve dünyanın en zengin insanları arasında yer alan Bernard Arnault'nun en büyük çocuğu.

7/24 mesai, uyku bile atölyede

34 sayfalık kararda hakimler, işçilerin "günün 24 saati insan gücüne sahip olmak" için işyerinde uyumak zorunda bırakıldığını, tatil günleri dahil gece-gündüz üretimin sürdüğünü belirtti. Mahkeme kararında Dior’un bir çanta tedariği için yaklaşık 53 euro gibi düşük bir ücret ödediği, PO312YKY kodlu bir Dior modeli örnek gösterilerek, moda evinin daha sonra bu ürünü mağazalarda 2.600 avroya sattığı belirtiliyor. Armani soruşturmasında da benzer bir sonuç çıkmış, 99 dolara taşerondan tedarik edilen bir çantanın 1900 euro’ya satıldığı tespit edilmişti. Ayrıca Dior biriminin "yüklenici şirketlerin gerçek çalışma koşullarını ya da teknik kapasitelerini kontrol etmek için uygun tedbirleri" almadığı ve yıllar boyunca tedarikçilerine yönelik periyodik denetimler gerçekleştirmediği belirtildi. Müteahhitlik ve taşeronluk şirketlerinin sahipleri Milan savcıları tarafından işçileri sömürmek ve kayıt dışı işçi çalıştırmak suçlarından soruşturulurken, Dior'un kendisi herhangi bir cezai soruşturmayla karşı karşıya değil.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar