Her fincan kahve ayrı bir hikaye: 1 Ekim Dünya Kahve Günü
Dünyada kutlanılmaya değen çoğu şey gibi tabii ki lezzeti ve kokusuyla herkesin hayatında özel bir yeri olan kahvenin de kutlanmak için ayrı bir günü var. Fincanınızı kapın çünkü kahvenin tarihçesine ve Dünya Kahve Günü'ne dair her şeyi anlatıyoruz
Sıcacık aile ve dost sohbetlerinin vazgeçilmezi olan kahve geçmişten günümüze kadar geldi. Kahve kültürünün geniş bir kitleye duyurulmasını ve kahve yetiştiricilerine de destek olmayı amaçlayan 1 Ekim Dünya Kahve Günü hep birlikte bugün kutluyoruz. Peki Dünya Kahve Günü nasıl ortaya çıktı, kahvenin tarihi ve faydaları neler? Hep birlikte bakalım.
1 Ekim Dünya Kahve Günü
1 Ekim Dünya Kahve Günü, kahve severleri kahveye doyurmak ve farklı kahve çeşitlerini duyurmak için dünyanın farklı bölgelerinde etkinliklerle kutlanan özel bir gündür. Kahve Günü, ilk olarak 1963 yılında Londra’da kurulan Uluslararası Kahve Örgütü tarafından ortaya atılmıştır. Bu kuruluş 2014 yılında ise 1 Ekim’in Uluslararası Kahve Günü olarak kutlanması kararını almıştır. Kahveyi bir içecek olarak tanıtmanın ötesinde bireyleri kahve kültürü hakkında bilgilendirmenin amaçlandığı bu gün, aynı zamanda kahve yetiştiricilerinin çalışma koşulları için bir farkındalık yaratmayı da hedefliyor.
Kahvenin tarihi
Kahve genellikle güney amerika bitkisi olarak bilinir, fakat kahvenin üretim beşiği olan yer bizim habeşistan olarak bildiğimiz Etiyopyadan gelmektedir. Hatta adınıda bu ülkenin güneybatısında bulunan Kaffa şehrinden aldığı rivayet edilmektedir. Kahve adının nereden geldiği ile ilgili başka bir rivayet ise arapçada şarap anlamında kullanılan kahva isminden türediğidir.
Bugün Etiyopya ve Kenya'nın bulunduğu orta ve batı afrikanın kahve bitkisinin anavatanı olarak kabul edilmektedir ve ilginçtir ki ilk kahve tiryakileri keçiler ve koyunlardır. Kahve bitkisinin ilk kez 15. yüzyılda Arabistan’ın güneyinde yetiştirilmeye başlamasıyla, o bölgedeki halklarda kahve içme alışkanlığı oluşmuştur.
Yepyeni bir hazırlama metodu
1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmiştir. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, cezvelerde pişirilerek, Türk Kahvesi adını almıştır.
Kahvenin faydaları
- Güne zinde başlamaya yardımcı: Güne bir fincan kahve içerek başlamak sizi gün boyu zinde tutmaya yardımcı olacak kafein maddesini içerir. Bilindiği üzere kafein uyarıcı etkiye sahiptir. Bu da güne enerjik bir şekilde başlamanın en iyi yoludur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir: Araştırmalara göre düzenli olarak kahve tüketimi bağışıklık sisteminizi harekete geçirerek sizi birçok hastalıktan korumaya yardımcı oluyor.
- Antioksidan kaynağıdır: Kahve, antioksidan bakımından oldukça zengin bir içecektir. Antioksidan, cildin yaşlanmasını engellediği gibi hasarlı hücreleri de onarabilen bir maddedir.
- Parkinson hastalığı riskini azaltmaya yardımcı: Özellikle sabahları düzenli olarak kahve tüketenlerin Parkinson hastalığına yakalanma riskinin yüzde ciddi bir oranda azaldığını söylüyor.
- Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı: Kahve tıpkı Parkinson gibi nörodejeneratif bir hastalık olan Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olan bir maddedir.
- Metabolizmayı hızlandırır: Kahve, metabolizmayı hızlandıran bir etkiye sahiptir. Diyet yapanların en büyük yardımcılarından bir tanesi olan kahve, kilo vermeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.
- Sindirim sürecine yardımcı olur: Kahvenin sindirimi kolaylaştırabilen bir etkisi vardır. İçerdiği kafein miktarı ile bağırsak hareketlerini hızlandırıcı bir etkiye sahip olan kahve bu sayede sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
- Fiziksel performansı iyileştirir: Kahvenin içerdiği adenozin ve kafein sayesinde vücudu zinde tuttuğundan bahsetmiştik. Aynı zamanda fiziksel performansınızı da etkileyen bu maddeler, gün içinde yorgun hisettiğiniz zamanlarda tüketebileceğiniz enerji verici bir içecektir.
- Zihinsel performansı geliştirir: Fiziksel performansı arttırdığı gibi zihinsel performansı da arttırıcı bir etkiye sahip.
- Kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı: Kahvenin içindeki flavonoidler vücudunuzda üretilen veya dışarıdan gelen serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı güçlü bir antioksidandır. Bu da kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Karaciğerin korunmasına yardımcı olur: Karaciğer rahatsızlıklarının önlenmesinde yardımcı bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Özellikle karaciğer yağlanması ve siroz gibi hastalıklar üzerinde olumlu etkilere sahip olan kahveyi düzenli bir şekilde tüketerek karaciğeriniz korunmasına yardımcı olabilirsiniz.