Hindistan’da en az 82 çocukta görüldü: Domates gribi nedir, semptomları nelerdir?

Hindistan'da Mayıs ayından bu yana beş yaş altı 82 çocuğa domates gribi teşhisi kondu. Hastalığa neyin neden olduğu bilinmiyor. Ancak uzmanlar el, ayak ve ağız hastalığının yeni bir çeşidi ya da sivrisinek kaynaklı bir enfeksiyon olabileceği ihtimallerini değerlendiriyor

Hindistan’da doktorlar, onlarca çocuğu enfekte eden domates gribi adlı yeni bir virüs nedeniyle alarma geçti. Enfeksiyon Mayıs ayında güneydeki Kerala eyaletinde görüldü ve yeni bir el, ayak ve ağız hastalığı çeşidi olmasından endişe duyuluyor. 

Uzmanlar ayrıca bunun sivrisinek kaynaklı bir enfeksiyonun etkisi olup olmadığını araştırıyorlar, ancak tamamen yeni bir patojen olma ihtimalini de göz önünde bulunduruyorlar. Şimdiye kadar, Mayıs ayından bu yana beş yaşın altındaki 82 çocuğa domates gribi teşhisi kondu. 10 yaşın altında olan 26 çocuk da şüpheli vaka olarak kaydedildi.  

Enfeksiyon, hastaların vücutlarında bir domates boyutuna kadar büyüyen kırmızı ağrılı kabarcıkların patlamasına neden olduğu için bu isim verildi. Birçok hasta yüksek ateş, yoğun eklem ağrısı olduğunu belirtirken bazı hastalarda yorgunluk ve ishal de görüldü.

"Yetişkinlere de yayılabilir"

Doktorlar hastalığın "çok bulaşıcı" olduğunu söylüyorlar ve mevcut salgın kontrol altına alınmazsa yetişkin nüfusa bulaşabileceğinden korkuyorlar. The Lancet Respiratory Medicine adlı bilimsel dergide yazan sağlık görevlileri şunları söyledi: Enfeksiyonların bu yaş grubunda yaygın olması ve yayılmanın yakın temas yoluyla olması muhtemel olduğundan, çocukların domates gribine maruz kalma riski daha yüksektir. Küçük çocuklar, bebek bezlerinin kullanımı, temiz olmayan yüzeylere dokunmanın yanı sıra doğrudan ağza bir şeyler sokmak yoluyla da bu enfeksiyona yatkındır. El, ayak ve ağız hastalığına benzerlikler göz önüne alındığında, çocuklarda domates gribi salgını kontrol altına alınıp önlenmezse bulaşma yetişkinlerde de yayılarak ciddi sonuçlara yol açabilir. 

Domates gribi nedir?

Uzmanlar, Hindistan'da onlarca çocuğun hastalanmasına neden olan hastalığın arkasında ne olduğunu henüz bilmiyor. Sağlık görevlileri, virüsün, esas olarak küçük çocukları ve bağışıklığı baskılanmış yetişkinleri etkileyen yaygın bir enfeksiyon olan el, ayak ve ağız hastalığının yeni bir çeşidi olabileceğine inanıyor.

Bununla birlikte, semptomların, dang humması veya chikungunya'nın (enfekte sivrisinekler tarafından insanlara bulaşan hastalıklar) bir sonrası etkisi olabileceği ihtimalini değerlendiriyorlar.

Domates gribi olan çocuklarda gözlemlenen ana semptomlar, sivrisinekler tarafından bulaşan ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde endemik olan dang hummasına benzer viral bir hastalık olan chikungunya semptomlarıyla benzerlik gösteriyor. 

Tedavisi yok

Domates gribi teşhisi konan 82 çocuğun dang, chikungunya, zika virüsü, suçiçeği virüsü ve herpes testleri negatif çıktı. Kabarcıkların yanı sıra hastalarda yorgunluk, mide bulantısı, kusma, ishal, ateş, dehidratasyon, şişmiş eklemler ve vücut ağrıları görülüyor. Şu anda virüs için herhangi bir test veya tedavi bulunmuyor.

Karantina önerisi

Doktorlar, tüm hastaların semptomların başlangıcından itibaren beş ila yedi gün boyunca izole edilmesi gerektiğini ve dinlenmeleri, bol sıvı içmeleri ve parasetamol almaları gerektiğini söylüyor. 

Domates gribinin semptomları nelerdir?

Sağlık görevlileri, hastaların vücutlarının her yerinde yavaş yavaş domates boyutuna kadar büyüyen ağrılı kırmızı kabarcıklar olduğunu söyledi.

Kabarcıkların genç bireylerde maymun çiçeği virüsü ile görülenlere benzediğini de belirttiler. Kabarcıkların yanı sıra hastalarda yorgunluk, mide bulantısı, kusma, ishal, ateş, dehidratasyon, şişmiş eklemler ve vücut ağrıları görülüyor.

İki hafta içinde iyileştiler

Virüs ilk olarak 6 Mayıs'ta Kerala'nın doğusundaki Kollam'da görüldü ve son vaka 26 Temmuz'da kaydedildi. Anchal, Aryankavu ve Neduvathur'un diğer üç bölümünde enfeksiyonlar kaydedildi. Kuzey doğu eyaleti Odisha'da bir ila dokuz yaşındakiler arasında 26 enfeksiyon daha bildirildi. Kuzey Hindistan, Gujarat'taki L. M. College of Pharmacy ve Avustralya, Melbourne'deki Victoria Üniversitesi'nden uzmanlar, virüsün yaşamı tehdit etmediğini belirtti. 

Bilinen tüm hastalar bir veya iki hafta içinde iyileşti. Enfeksiyonun kökenleri hala belirsiz. Ateş, yorgunluk ve ağrı gibi bazı semptomlar Covid ile örtüşse de, iki virüsün alakası yok.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar