Batı Afrika ülkesi Gana, Ebola benzeri Marburg virüsü hastalığının ilk salgınını ilan etti. Temmuz başlarında hayatını kaybeden 2 kişide Marburg humması tespit edilmiş ancak salgını doğrulanması için Senegal'deki bir laboratuvara örnek gönderilmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), laboratuvarların yaptığı incelemeler sonrasında açıklanan iki vakanın enfeksiyonlarla örtüştüğünü doğruladı.
DSÖ yaptığı açıklamada, Senegal'deki bir laboratuvara gönderilen örneklerde Marburg virüsü tespit edildiği belirterek, hastaların sağlık çalışanları da dahil olmak üzere temas kurduğu 90'dan fazla kişinin tespit edildiği ve takibe alındığını açıkladı.
Marburg virüsü nedir?
Sağlık Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre Marburg hem insan hem de maymun goril gibi primatları etkileyen ciddi kanamalı ateşlerden. Filovirüs ailesinden bir RNA virüsü olan ve benzeri bulunmayan Marburg ilk kez 1967 yılında Sırbistan ve Almanya'nın Marburg kentinde bir laboratuvarda tanımlanmıştır.
Virüsün kaynağı yarasa
Başlangıçta laboratuvar çalışanları, birkaç tıbbi personel ve onların bakımıyla ilgilenen aile üyeleri olmak üzere 31 kişi hastalanmış ve 7 ölüm rapor edilmiştir. İlk enfekte olan insanlar araştırma yaparken ithal Afrika yeşil maymunlarına veya onların dokularına temas etmişlerdi. Marburg virüsünün enfeksiyon kaynağı Afrika meyve yarasası ancak yarasalarda hastalığın bariz belirtileri görülmüyor. İnsan ve primatlar virüsle enfekte olabiliyorlar ve yüksek ölüm oranına sahip ciddi hastalık gelişebiliyor.
Hastalığın belirtileri
Ateş, titreme, başağrısı, kas ağrısı şeklindeki başlangıç semptomları 5-10 günlük kuluçka süresinden sonra aniden başlar. Semptomların başlamasından sonra 5. gün civarında en fazla gövdede (göğüs, sırt, karın) döküntüler ortaya çıkabilir. Mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı ve ishal görülebilir. Semptomlar gittikçe şiddetlenerek sarılık, pankreas iltihabı, ciddi kilo kaybı, hezeyanlar, şok, karaciğer yetmezliği, yaygın kanamalar ve çoklu organ yetmezliği gelişebilir.
Belirti ve bulguların çoğu tifo veya sıtma gibi diğer bulaşıcı hastalıklara benzediğinden, özellikle tek vakayla sınırlıysa Marburg Kanamalı Ateşi’nin klinik teşhisi zor olabilir. Hastalığın vaka ölüm oranı yüzde 23-90 arasındadır.
Nasıl tedavi edilir?
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Hastanede destek tedavisi uygulanmalıdır. Uygulama hastanın kaybettiği kan ve pıhtılaşma faktörlerinin yerine konulması, kan basıncı ve oksijen durumunun takibi, sıvı ve elektrolit dengesinin düzeltilmesi ve herhangi bir ilave enfeksiyonun tedavisini kapsar.