İngiltere Kralı 3. Charles kansere yakalandı

İngiltere Kralı 3. Charles'ın, ocak sonunda prostat büyümesi nedeniyle tedavi gördüğü sırada yapılan testlerde, başka bir 'endişe verici' durumun fark edildiği ve Kral Charles'a kanser tanısı konduğu açıklandı

Yapılan açıklamaya göre Kral Charles tedavisi süresince resmi devlet görevlerine devam edecek ancak halka açık etkinliklere katılmayacak. Saray’dan yapılan açıklamada, Kral’ın tedavisi konusunda son derece iyimser olduğu ve bir an önce tüm görevlerine dönmeyi beklediği kaydedildi.

Prostat kanseri değil

Kral Charles’ın sözcüsü kanser türüne ilişkin bir açıklama yapmadı ve fakat bunun prostat kanseri olmadığını aktardı.

Charles’a son kanser teşhisinin, prostat operasyonu için hastanede bulunduğu sırada koyulduğu da duyuruldu. 75 yaşındaki Kral, geçen hafta, iyi huylu bir prostat büyümesi nedeniyle hastanede bir ameliyat geçirmişti. Charles'ın spekülasyonları engellemek için hastalığını duyurmayı tercih ettiği de kaydedildi.

Kral Charles, annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün ardından kral ilan edilmiş, 6 Mayıs Cumartesi günü Westminster Kilisesi'nde taç giyme töreni yapılmıştı.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan geçmiş olsun açıklamaları

Başbakan Rishi Sunak, Kral Charles'ın kanser haberi üzerine, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Majestelerine tam ve hızlı bir iyileşme diliyorum. Kısa sürede tam gücüne kavuşacağından hiç şüphem yok" ifadelerine yer verdi.

İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf da sosyal medya paylaşımında, geçmiş olsun dileklerini ifade ederek "Düşüncelerim aynı zamanda Majesteleri, Kraliçe ve diğer Kraliyet Ailesi üyeleriyle birlikte. Biliyorum ki hepsi için endişe verici bir zaman olacak" değerlendirmesini yaptı.

Annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle 73 yaşında tahta çıkan, 74 yaşında ise taç giyen Charles, en uzun süre veliaht prenslik unvanını ve tahta çıkan en yaşlı İngiltere Kralı unvanını taşıyor.

Kuzey İrlanda Bölgesel Başbakanı Michelle O'Neill, "Kral Charles'ın hastalığını duyduğuma üzüldüm. Kendisine iyi bir tedavi, hızlı ve tam bir iyileşme diliyorum" ifadelerini kullandı.

Galler Bölgesel Başbakanı Mark Drakeford da tüm Galler'in dualarının, Kral Charles'la olduğunu kaydetti.

İngiltere’de taht sıralaması nasıl?

İngiltere'de Kraliçe 2. Elizabeth'in 2023'te ölümünün ardından Charles, Buckingham Sarayı tarafından Birleşik Krallık'ın yeni hükümdarı ilan edildi ve Kral 3. Charles oldu. Peki sonraki sıralama nasıl şekillendi?

Prens Charles'ın kral olmasıyla birlikte taht sıralaması değişmişti. O güne dek Cambridge Dükü unvanıyla tahtın ikinci varisi olan 40 yaşındaki Prens William, babaannesinin ölümünün ardından Galler Prensi olarak veliaht prens oldu.

Buna göre, Kral 3. Charles'ın döneminde oğlu Prens William ve eşi Kate Middleton, Galler Prensi ve Prensesi unvanını aldı; William, tahtın ilk varisi oldu. William'ın ardından, sıralamada dokuz yaşındaki oğlu George, yedi yaşındaki kızı Charlotte ve dört yaşındaki oğlu Louis bulunuyor.

Prens Harry ile iki çocuğu Archie ve Lilibet, sıralamada Prens William ve Kate Middleton'ın çocuklarını izliyor. 2. Elizabeth ile 2021'de ölen eşi Prens Philip'in en büyük oğlu olan Charles'ın çocukları William ile Harry'nin ardından sıralamada çiftin ikinci en büyük çocukları, Prens Andrew ile iki kızı Prenses Beatrice ile Eugenie geliyor. Ancak Prens Andrew'un yaşadığı son yasal problemler onu tahtın varisi olmaktan çıkarıyor.

İngiliz Daily Mail Gazetesi'nde taht sıralaması...

Kralın görevleri ne?

Kral, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın devlet başkanı. Ancak yetkileri sembolik ve törensel. Siyasi olarak da tarafsız konumda. Önemli toplantılar öncesinde brifingler veya imzasını gerektiren belgeler gibi hükümetten gelen günlük gönderiler kırmızı deri bir çanta içinde kendisine teslim ediliyor.

Başbakan normalde her Çarşamba günü Buckingham Sarayı'nda Kral'la bir araya gelerek onu hükümet meseleleri hakkında bilgilendiriyor. Bu toplantılar tamamen özel olup, konuşulanların resmi bir kaydı tutulmuyor.

Kralın ayrıca Parlamento'da da bazı görevleri var:

Hükümeti atamak: Genel seçimleri kazanan partinin lideri genellikle Buckingham Sarayı'na çağrılıyor ve burada resmi olarak hükümeti kurma görevi veriliyor. Kral ayrıca bir genel seçimden önce de hükümeti resmen feshediyor.

Parlamentonun açılışında konuşmak: Kral Parlamento'da yasama yılı açılış törenine katılıyor. Lordlar Kamarası'nda tahttan yapacağı konuşmada hükümetin planlarını açıklıyor.

Kraliyet Onayı: Herhangi bir yasa Parlamento'dan geçtiğinde, yasalaşması için Kral tarafından resmen onaylanması gerekiyor. Kraliyetin herhangi bir yasaya onay vermeyi reddetmesi en son 1708'de İskoçya ile ilgili bir yasada söz konusu olmuştu.

Ayrıca Kral, ziyarete gelen devlet başkanlarını ağırlarken Birleşik Krallık'ta bulunan yabancı büyükelçiler ve temsilcilerle bir araya geliyor.

Kral Kasım ayında Londra'da düzenlenen savaş kurbanlarını anma günü etkinliğine öncülük ediyor. Yeni Kral, 56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu'nun da başkanı olarak kabul ediliyor. Bu ülkelerin 14'ünde aynı zamanda devlet başkanı konumunda.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar