Kral Charles'ın Z kuşağı ile imtihanı: Üçte birinden fazlası monarşinin kaldırılmasını istiyor
Kraliçe Elizabeth'in vefatından sonra halefi olarak tahta oturan Kral 3. Charles'ın taç giyme töreninden önce yapılan anket Z kuşağının monarşiyi istemediği gösterdi. Anketlere göre gençler ödedikleri paranın karşılığını alamadıklarını ve Kral Charles'ın halktan uzak olduğunu düşünüyor
Birleşik Krallık ve diğer 14 İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinin kralı olan 3. Charles'ın taç giyme törenine iki hafta kala yapılan yeni bir ankete göre Z kuşağının üçte birinden fazlası monarşinin kaldırılmasını istiyor. BBC Panorama tarafından yaptırılan YouGov kamuoyu yoklamasının sonuçları 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 38'inin monarşi yerine seçilmiş bir devlet başkanının tercih ettiğini, sadece yüzde 32'sinin ise monarşiyi desteklediğini gösteriyor.
Bu sonuç, popülaritesi ve istikrarıyla ülkeyi birleştiren Kraliçe 2. Elizabeth'in hükümdarlığının ardından 70 yıl sonra ülkenin ilk kez bir hükümdarla taçlandırılması için aylar süren hazırlığın ardından geldi. Halefi ve oğlu Kral Charles, geçen eylül ayında tahta çıktığından bu yana, aile içi çalkantılar ve zorlu bir ekonomik ortamın ardından dalgalı bir kamuoyu ile karşı karşıya kaldı.
50 yaş ve üzeri monarşiyi destekliyor
Kral'ın Taç Giyme Töreni öncesinde halkın görüşlerini ölçmek üzere yapılan yeni ankette, Britanya'da monarşinin devam edip etmeyeceği ya da monarşinin yerini seçilmiş bir devlet başkanının alıp almayacağı soruldu. Anket, monarşiye desteğin büyük ölçüde eski kuşaklarda kaldığını ortaya koydu. 50 ila 64 yaşındakilerin yüzde 67'si ve 65 yaş üzerindekilerin yüzde 78'inden fazlası monarşinin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Ödenen paraların karşılığını alamadıklarını düşünüyorlar
14-17 Nisan tarihleri arasında 4 bin 592 yetişkinle yapılan online anketin sonuçları, Kraliyet ailesinin zenginliğine ilişkin algılarının yanı sıra genç yaş grupları için ilgisizliğin de bir faktör olabileceğini düşündürdü. Genç neslin neredeyse yüzde 78'i monarşi ile ilgilenmediklerini söylerken, ankete katılan 18-24 yaş arası gençlerin beşte ikisi kurumun paranın karşılığını vermediğine inanıyor.
Kraliyet ailesinin serveti, ülke genelindeki hayat pahalılığı baskıları ve pandeminin mali yansımaları nedeniyle geçen yıl daha fazla mercek altına alındı. Ailenin finansmanına ilişkin son gazete araştırmaları, ilki hükümdar, ikincisi ise varisi tarafından kontrol edilen Lancaster ve Cornwall dükalıklarının gelirlerine dikkat çekti.
İki dükalıktan toplam 41.8 milyon sterlin
The Guardian, Kraliyet Ailesi'nin geçen yıl iki dükalıktan elde ettiği gelirin toplam 41.8 milyon sterlin olduğunu ortaya çıkardı. Buna cevaben Buckingham Sarayı, Cornwall Dükalığı'nın tahtın varisinin kamusal, özel ve hayırsever faaliyetlerini finanse ettiğini, Lancaster Dükalığı'nın ise hükümdarı finanse etmeye yardımcı olduğunu, aksi takdirde devlete yük olmadıklarını söyledi.
Online anket, ankete katılanların yarısından biraz fazlasının monarşinin parasının karşılığını verdiğine inandığını, buna karşılık yüzde 32'sinin ise parasının karşılığını vermediğini düşündüğünü ortaya koydu. Bir anayasa uzmanı olan Sir Vernon Bogdanor "Bence Kraliyet ailesi genel olarak paranın karşılığını çok iyi veriyor. Para alan kişiler de sadece kamu görevi üstlenen kişiler" dedi.
Gençler Charles’ın halktan kopuk olduğunu düşünüyor
Bu arada BBC Panorama için yapılan ankette, halkın Kral'ın İngiliz halkının deneyimlerinden kopuk olduğunu düşünüp düşünmediği de soruldu. Ankete katılanların yüzde 45'ine karşı yüzde 36'sı Kral Charles'ın halkla teması olmadığını düşündüklerini belirtirken, teması olmadığını söyleyenlerin çoğunluğunu gençler oluşturdu. Bu durum, Kral'ın on yıllardır hayır kurumları aracılığıyla ülke genelinde dezavantajlı aileleri desteklemek için yürüttüğü kampanyalara rağmen ortaya çıktı. Anket ayrıca etnik azınlık kökenlilerin monarşinin devamını daha az desteklediğini ve yüzde 40'ının bunun yerine seçilmiş bir devlet başkanı istediğini ortaya koydu. Benzer şekilde, Kraliyet ailesinin ırk ve çeşitlilikle ilgili bir sorunu olduğuna inanma olasılıkları daha yüksek.
“Kral'ın kanında ırkçı bir damla bile yok”
Sir Winston Churchill'in torunu ve Kral'ın uzun yıllardır arkadaşı olan Lord Soames "Kral'ın kanında ırkçı bir damla bile yoktur" ifadelerini kullandı. Buckingham Sarayı ırk ve çeşitlilik konularının büyük bir ciddiyetle ele alındığını ve çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarının gözden geçirildiğini ısrarla vurguladı.