19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.04.2023 11:41 | Son Güncelleme: 12.04.2023 12:44

Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni hakkında bilinmesi gerekenler

Birleşik Krallık Kralı 3. Charles, 6 Mayıs'ta gerçekleştirilecek törenle taç giyecek. Peki 70 yıl sonra ilk kez düzenlenen taç giyme törenine kimler katılacak? Kimler sahne alacak? Hangi taç kullanılacak? İşte internet çağında düzenlenecek ilk taç giyme törenine dair bilinmesi gerekenler
Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni hakkında bilinmesi gerekenler

Prens Harry ve Meghan Markle'ın katılıp katılmayacağı gibi bazı önemli sorular cevapsız kalsa da Kral 3. Charles 6 Mayıs'ta Birleşik Krallık'ta son derece geleneksel bir törenle taç giyecek. Bu tören sosyal medya bir yana internet çağında, 70 yıl sonra gerçekleştirilecek ilk tören.

2 bin konuk davet edildi

Kral Charles ve Kraliçe Camilla, Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümü üzerine tahta çıkmasından sekiz ay sonra, Westminster Abbey'de taç giyecek. Tören ülkenin yerel saatiyle 11.00'de başlayacak ve BBC dahil olmak üzere İngiliz medyası tarafından yayınlanacak. Kraliyet ailesi üyeleri, yabancı devlet başkanları ve ileri gelenleri, İngiliz siyasi liderleri ve hayır işleriyle tanınan 850 kişi de dahil olmak üzere taç giyme törenine yaklaşık 2 bin konuk davet edildi. Bu konuk sayısı Elizabeth'in töreninin sadece dörtte biri kadar. 

ABD Başkanı Joe Biden taç giyme törenine katılmayacak ancak First Lady Jill Biden onun yerine törene katılacak. Bu karar, Biden'ın teamüllere uymasına rağmen bazı muhafazakar İngiliz siyasetçi ve yorumcuları kızdırdı. Ancak daha önce hiçbir ABD Başkanı taç giyme törenine katılmamıştı.

Birçok şarkıcı teklifi reddetti

Bette Midler, Lionel Richie ve İngiliz pop grubu Take That'in, aralarında Harry Styles, Adele, Elton John ve Spice Girls'ün de bulunduğu İngiltere'nin en büyük pop gruplarından bazılarının sahne almayı reddetmesinin ardından 7 Mayıs'taki kutlamalarda sahne alacağı açıklandı. Charles ve Camilla Buckingham Sarayı'ndan Westminster Abbey'e ilk kez 2014'te kullanılan altı atlı Diamond Jubilee State Coach ile gidecek ve Buckingham Sarayı'na 1831'de Kral 4. William'dan beri her taç giyme töreninde kullanılan sekiz atlı Gold State Coach ile dönecek.

Kullanılacak taçlar

Charles'ın tören alayı, 1953 yılında Westminster Abbey'den Buckingham Sarayı'na 8 kilometrelik bir yolculuk yapan 2. Elizabeth'inkinden çok daha kısa olacak, bu törende 2 kilometrelik daha kısa bir rota izlenecek. Törende Charles'a, beş kilo ağırlığındaki ünlü Aziz Edward Tacı kullanılacak. 360 yıllık taç, 22 ayar altından ve 345 akuamarin, 37 beyaz topaz, 27 turmalin, 12 yakut, yeni ametist, altı safir, iki jargoon, bir lal taşı, bir spinel ve bir karbunkül dahil olmak üzere 444 değerli ve yarı değerli taştan yapılmıştır. 

Kraliçe 2. Elizabeth,  2 Haziran 1953'te düzenlenen törenle taç giydi. Elizabeth'e de Aziz Edward'ın Tacı takıldı.

Camilla'ya ise Kraliçe Mary'nin altın kaplı gümüş çerçeveli, 2 bin 200 pırlantalı tacını takacak. Taç müceherlerine, 2. Elizabat'in  sırasıyla 94,4, 63,6 ve 18,8 metrik karatlık elmasları da Cullinan III, IV ve V dahil. Prens William fildişi ticaretine karşı kampanya yürüttüğü için bazı tartışmalara neden olan fildişinden yapılmış bir asa tutacak. Sosyal medya çağındaki ilk kraliyet taç giyme töreni olarak Kraliyet Ailesi, Twitter'da #coronation hashtag'i kullanıldığında görünecek olan Aziz Edward'ın Tacı'nı model alan bir emojiyi tanıttı.

Royal Institution of Chartered Surveyors'ın tahminlerine göre Kraliyet Mücevherlerinin 2019 yılındaki değer 4 milyar dolar. Paha biçilemez olarak kabul edilen ve açık piyasada satılamayacağı için değer biçilmesi zor olan mücevherler, 100'den fazla parça ve 23 bin değerli taştan oluşuyor. Bu mücevherler 1660'lardan beri Londra Kulesi'nde korunuyor. Taç Mücevherlerine dahil olan Cullinan Elması, 3,106 metrik karat ile şimdiye kadar bulunan en büyük elmas ve birkaç parçaya kesilerek taç giyme töreni kıyafetlerine ve diğer eşyalara dahil edildi. Cullinan I 530,2 karat ağırlığındaki Haçlı Hükümdar Asası'nda, Cullinan II ise 317,4 karat ağırlığındaki İmparatorluk Devlet Tacı'nda kullanıldı.

Taç giyme töreni nedir?

Taç giyme töreni, Birleşik Krallık'ta bir hükümdarın fiziksel olarak taç giydiği ve İngiltere Kilisesi'nin başı olarak resmen yemin ettiği geleneksel bir dini tören. Taç giyme töreni Canterbury Başpiskoposu tarafından gerçekleştirilir. Tören sırasında, yemin eden hükümdar Westminster Abbey'de hep bir ağızdan "Tanrı Kralı Korusun" diyen katılımcılara takdim edilir. Hükümdar hem yasaları hem de İngiltere Kilisesi'ni koruyacağına dair yemin eder ve Başpiskopos hükümdara kutsal yağ sürer. Yağın tarifi gizli olsa da ambergris, portakal çiçeği, gül, yasemin ve tarçın içerdiği biliniyor.

Hükümdara, dini ve ahlaki otoriteyi temsil eden, üzerinde haç, zümrüt, yakut, safir, gül kesim pırlanta ve bir sıra inci bulunan altın bir küre olan Hükümdar Küresi de dahil olmak üzere kraliyet objeleri takdim edilecek. Hükümdara ayrıca 530,2 karatlık Cullinan I elmasının yanı sıra ilave elmaslar, zümrütler, yakutlar ve bir ametist monde içeren altın bir çubuk olan Haçlı Hükümdar Asası da sunuluyor. Adalet ve merhameti temsil eden Güvercinli Hükümdar Asası da elmas, yakut, safir ve zümrütlerle süslü altın bir çubuktur ve üzerinde kanatlarını açmış bir güvercin bulunur. Hükümdar Aziz Edward'ın Tacı ile taç takılır, başpiskopos bir dua eder ve hükümdar tahta oturur. Taç giyme töreni 1000 yılı aşkın bir süredir büyük ölçüde değişmeden bu şekilde gerçekleştirilmeye devam etti. 1953 yılında Kraliçe 2. Elizabeth'in taç giyme töreni ilk kez televizyonda yayınlanmış ve Birleşik Krallık'ta 27 milyon, dünya genelinde ise milyonlarca izleyici tarafından seyredilmiştir. 

Prens Harry, Meghan Markle ve çocukları törene davet edildiler ancak katılıp katılmayacakları henüz bilinmiyor. İngiliz gazeteleri, Harry ve Meghan'ın silahlı polis koruması, aile meselelerini tartışmak için Charles'la yüz yüze bir görüşme, Buckingham Sarayı balkonunda yer almak ve yine 6 Mayıs olan oğlu Archie'nin doğum gününün kabulü dahil olmak üzere belirli taleplerde bulunduğunu yazdı. Tören, Harry'nin annesi Prenses Diana'nın ölümünden sonra Camilla ile evlenmemesi için babası Charles'a nasıl yalvardığını ayrıntılarıyla anlattığı anı kitabı Spare'in yayınlanmasından sadece dört ay sonra gerçekleşecek. Harry, 2020'de kraliyet görevlerinden geri adım attı ve ailesiyle birlikte Kaliforniya'ya taşındı. Daily Mail gazetesine karşı açtığı mahremiyet ihlali davasını desteklemek için Mart ayında mahkemeye çıkmak üzere Birleşik Krallık'a gitti ancak ülkede bulunduğu sırada Charles ile görüşmedi.

Maliyeti henüz bilinmiyor

Birleşik Krallık hükümeti milyonlarca dolara mal olabilen taç giyme törenlerinin faturasını ödüyor. Elizabeth'in taç giyme töreni yaklaşık 1.57 milyon sterline, yani bugün yaklaşık 57 milyon dolara denk gelen 46 milyon sterline mal olmuştu. Yaklaşan taç giyme töreninin maliyeti henüz bilinmiyor ve İngiliz hükümeti Washington Post'a bilgilerin daha sonraki bir tarihte açıklanacağını söyledi. BBC, Birleşik Krallık'ta devam eden enflasyon ve artan hayat pahalılığı nedeniyle potansiyel olarak yüksek maliyetin eleştirilere yol açacağını yazdı.