Kraliçe Elizabeth’in akrabasının mal varlığını halktan gizlediler

Britanya Ulusal Arşivleri, Kraliçe 2. Elizabeth'in bir akrabasının servetinin ayrıntılarını gösteren belgeleri sansürledi. The Guardian, sansürlenen belgelerin detayını ve akrabanın ismini ortaya çıkardı

Britanya Ulusal Arşivleri personeli, Kraliçe 2. Elizabeth’in akrabasının mal varlığının yer aldığı belgeleri yakın zamanda geri çekti. Ardından belgelerin bazı kısımlarını sansürleyip tekrar kamuya açık hale getirdiler. The Guardian, sansürlenen kısımların Kraliçe’nin akrabalarından birinin vasiyetinin gizli tutulması talebini içerdiğini tespit etti.

Kraliçe’nin gizlilik talebini içeriyor

Sansürlenen belgeler, merhum kraliçenin elli yıldan fazla bir süre önce bu vasiyetlerden birinin gizli tutulması yönünde doğrudan bir talebini içeriyor. Windsor'lar onlarca yıldır kararlı bir şekilde servetlerinin büyüklüğünü halktan korudu. Aile ne kadar zengin olduklarını açıklamıyor. Geçen yıl The Guardian, Kral III. Charles'ın kişisel servetinin 1,8 milyar sterlin olduğunu tahmin etmişti.

Windsor ailesinin vasiyetlerinin seri olarak gizlenmesi monarşi açısından tartışmalı bir konu haline geldi. Windsor'lar, bir asırdan fazla bir süredir ailenin 33 üyesine ait vasiyetnameleri gizli tutmayı başardı. Kraliyet Ailesi, İngiliz vatandaşlarının vasiyetlerini açıklamasını gerektiren yasadan bir şekilde kaçabildi. Bu özel muafiyetle Kraliyet Ailesi tarafından ne tür varlıkların satın alındığının ve bunların daha sonra nasıl dağıtıldığının öğrenilmesini engelledi.

Kamu fonlarından gelen paraları örtbas ettikleri iddiası

Servetlerinin ayrıntılarını gizli tutmanın yollarından biri, aile üyelerinin ölümlerinden sonra vasiyetlerini gizli tutmak için mahkeme emri alan belirsiz bir yasal düzenlemeden faydalanmaktı. Bu ayrıcalık ailenin uzak üyeleri için bile kullanıldı. Ancak son zamanlarda bu gizli prosedür, Kraliyet Ailesi’ne diğer İngiliz vatandaşlarına verilmeyen bir hak verdiği yönündeki tartışmalar nedeniyle sorgulanıyor. Windsor'ların kamu fonlarından ne kadar para biriktirdiğini örtbas etmek için vasiyetnamelerin gizli tutulduğu yönünde de eleştiriler var.

Geri çekip sansürleyip yeniden halka açtılar

İki yıl önce bir Ulusal Arşiv personeli 1957 ile 1970 yılları arasındaki kraliyet vasiyetleriyle ilgili resmi tartışmaları kronolojik olarak gösteren bir dosyayı kaldırdı. Dosya, 2018’de halka açılmıştı. Geçen yıl yeniden halka açılan dosyadaki iki belgenin bazı kısımları sansürlenmiş ve bir mektup saklanmıştı.

Belgelerden biri, üst düzey bir adli yetkili olan Robert Bayne-Powell tarafından 1970 yılında yazılan bir rapordu. Sansürlenen kısımda “Majestelerinin avukatlardan, icra memurlarının Harewood Kontesi Kraliyet Prensesi'nin vasiyetini mühürlemek için başvuruda bulunmalarını talep ettiğini öğrendim. Hükümdarın talep etmesi halinde herhangi bir kraliyet vasiyetinin mühürlenmesini öneriyorum” yazılıydı.

Kraliçenin teyzesi ve 5. George’un kızı olan Harewood Kontesi, bugünün parasıyla 5,6 milyon sterlin değerinde servet biriktirerek 1965 yılında öldü.

Ulusal Arşivler, belgelerin Adalet Bakanlığı'na danışılarak kaldırıldığını, çünkü bunların hükümdarla iletişimle ilgili bilgiler içerdiğini söyledi. Bu tür bilgilerin Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası'nın bir bölümü uyarınca gizli tutulduğu belirtildi .

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Milli Piyango'da yılbaşı büyük ikramiyesi 3 çeyrek bilete çıktı