02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.01.2024 12:27 | Son Güncelleme: 14.01.2024 13:09

Kraliçe Elizabeth’in ölümünde yeni detaylar

8 Eylül 2022’de hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth’in son saatlerine dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Kraliyet biyograficisi Robert Hardman'ın yazdığı yeni kitapta Kraliçe'nin o gün ölmesinin beklenmediği yer alıyor
Kraliçe Elizabeth’in ölümünde yeni detaylar

Kraliyet biyografi yazarı Robert Hardman'ın yeni kitabı “New King. New Court. Charles III. The Inside Story”, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümüne dair yeni detayları ortaya çıkardı. Hardman'ın kitabında yer alan bilgilere göre Kraliçe’nin 8 Eylül 2022’de öleceğine dair hiçbir belirti yoktu. Bir kraliyet personelinin sözlerine atıfta bulunan kitapta Kraliçe’nin ömrünün günlerle sayılı olduğunu ancak o gün ölme ihtimalinin öngörülmediği belirtiliyor. Balmoral'dakiler kaçınılmaz olana hazırlanıyorlardı ama hiç kimse kraliçenin ölümünün o gün gerçekleşeceğini hayal etmemişti.

Kitaba göre, o döne prens olan Kral Charles mantar toplarken Cornwall Düşesi eşi kısa bir yürüyüşe çıkmıştı. Bunu, Kraliçe’nin papazı ona İncil'inden okurken dinlenmesine izin vermek için yapmışlardı. Kısa bir süre sonra Kraliçe’nin doktoru odaya çağrıldı. Aynı zamanda Charles da acil bir çağrı aldı ve aracına atlayıp Balmoral’a geri gitti.

 Hardman kitabında “Artık dakika meselesiydi. Dr. Glass Kraliçe'nin yatak odasına ulaştığında Kraliçe'nin nefesi durmuş gibi görünüyordu. Bunu ancak bir doktor kesin olarak söyleyebilirdi” yazıyor. Bu sırada kraliçenin özel sekreteri Sir Edward Young, yatak odasının önünde bekliyordu. Hardman “Sonunda doktor en kötü haberi doğruladı. Olayların sırasını gelecek nesiller için kaydeden kaydeden Sir Edward ile ölüm zamanını yazdılar. Şu anda Kraliyet Arşivleri’nde muhafaza ediliyor” diyor.

Kitaba göre Kraliyet Arşivleri’ndeki notta “Ölüm saati 3.25. Çok huzurlu. Uykusunda. Öldü. Yaşlılık. Ölümün İskoçya'da kayıtlı olması gerekiyor. Saat 15.10'da katılıyorum. Hiçbir şeyin farkında değildi. Acı çekmedi” ifadeleri yer alıyor.

İlk görevi Charles'a haber vermek

Charles, Balmoral'a geri dönüyor olsa da, Sir Edward Young'ın "ilk görevi" hükümdara hemen telefonla ulaşmak ve onu annesinin ölümü hakkında bilgilendirmekti. Kitaba göre üst düzey bir yetkili, "Yolda bir kaza ya da aksama olduğunu hayal edin. Yeni Kral'a herkesten önce haber verilmesi çok önemliydi” dedi.

Birçok denemeden sonra Sir Edward Young sonunda bir yardımcısı aracılığıyla Charles'a ulaştı. Hardman'a göre Charles, malikanenin arka kısmına girerken bundan sonra ne olacağını biliyordu. İşte o zaman kendisine ilk kez "Majesteleri" diye hitap edildi ve daha fazla açıklamaya gerek yoktu. 96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth’in ölüm belgesinde ölüm nedeni “yaşlılık” olarak yazıldı. Ölümü saat 15.10’da İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde gerçekleşti.