Macron'dan ilk Le Pen yorumu: Yargı bağımsızdır
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, aşırı sağcı Le Pen'e ve sürece dair ilk kez yorumda bulundu. "Yargının bağımsız" olduğunu söyleyen Macron, hakimlere yönelik tehditlerin de "kabul edilemez olduğunu" söyledi
Fransa aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen'in zimmetine para geçirmekten suçlu bulunup 5 yıl siyasetten men edilmesiyle çalkalanmaya devam ediyor. Bu cezayla beraber, geçtiğimiz cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un en büyük rakibi olan Le Pen'in 2027 seçimlerine dair umutları büyük ölçüde rafa kalktı. Macron da en büyük rakibinin yaşadığı hezeyana dair ilk kez yorumda bulundu.
Haftalık Bakanlar Kurulu toplantısının açılışını yapan Macron, hükümet sözcüsü Sophie Primas'ın söylediği üç şeyi hatırlatarak mahkemenin kararına değindi. Politico'nun haberine göre bu üç şey “yargının bağımsız olduğu”, “yargıçlara yönelik tehditlerin tahammül edilemez olduğu” ve “hukukun herkes için eşit şekilde işlediği” idi.
Toplantıya katılanlara göre Macron, yargı makamının bağımsız olduğunu, yargıçların korunması gerektiğini söyledi. Yargıçların saygı görme hakları olduğunu belirten Macron, herkesin mahkeme kararına itiraz için temyiz başvurusu yapma hakkı bulunduğunu da kaydetti.
Ne olmuştu?
Le Pen'in, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilli olduğu dönemde, hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle 2 kişiye AP fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyor. Fransa'da Marine Le Pen'in de aralarında bulunduğu, eski adıyla Ulusal Cephe Partisi seçilmiş bazı AP milletvekilleri hakkında, 2004-2016 yıllarında AP'de "hayali istihdam" oluşturdukları iddiasıyla 2015'te soruşturma açılmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil partinin bazı AP üyeleri hakkında, Avrupa Birliğine (AB) ait fonları kötüye kullandıkları ve "suçu gizledikleri" gerekçesiyle dava açılmasını istemişti. 2018'de adı Ulusal Birlik (RN) olarak değiştirilen oluşumun önde gelen ismi ve eski cumhurbaşkanı adayı Le Pen ile babası Jean-Marie Le Pen ve Louis Aliot ile Bruno Gollnisch'in de aralarında bulunduğu 27 partilinin AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandığı dava, Eylül 2024'te Paris Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı.
Marine Le Pen'in AB fonlarını zimmetine geçirmekten yargılandığı davada Paris Ceza Mahkemesi, aşırı sağcı lider hakkında 31 Mart'ta 5 yıl siyasi men yasağının derhal uygulanmasına, 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçeyle gözetim altında geçirilmek üzere 4 sene hapis ve 100 bin euro para cezası verilmesine hükmetmişti. Mahkemenin kararı, Le Pen'in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken avukatları, kararı temyize götüreceklerini açıklamıştı.