NYT inceledi: Prens Harry’nin vakfı ve taciz iddiaları hakkında neler biliniyor?

Prens Harry, annesinin anısına kurduğu Sentebale yardım kuruluşundaki himaye görevinden 25 Mart’ta ayrıldığını duyurdu. Bu karar, vakfın başkanı Sophie Chandauka ile yönetim kurulu arasındaki aylardır süren anlaşmazlığın kamuoyuna yansımasının ardından geldi. NYT konuya ilişkin bilinenleri derledi

Lynsey Chutel / The New York Times

Harry ve vakfın diğer kurucu ortağı Lesotho Prensi Seeiso, beş yönetim kurulu üyesinin istifasına destek vermek amacıyla görevlerinden ayrıldıklarını açıkladılar.

Hem Chandauka hem de istifa eden eski yönetim kurulu üyeleri, birbirlerine karşı usulsüzlük iddialarında bulundu. Her iki taraf da iddialarına ilişkin kanıt ve şikayetleri İngiltere’nin Yardım Kuruluşları Komisyonu’na sunduklarını belirtti.

İşte konu hakkında bildiklerimiz:

Prens Harry neden vakıftan ayrıldı?

Prens Harry, 2006 yılında Prens Seeiso ile birlikte vakfı kurdu. Ancak son aylarda vakıf yönetiminde ciddi anlaşmazlıklar yaşandı. İstifa eden beş yönetim kurulu üyesi (Timothy Boucher, Mark Dyer, Audrey Kgosidintsi, Kelello Lerotholi ve Damian West) ortak bir açıklama yaparak, başkan Chandauka’ya duydukları güvenin sarsıldığını ve onun görevinden ayrılmasını talep ettiklerini belirtti.

Ancak 2023 yılında göreve gelen Chandauka, bu talebe İngiltere’de dava açarak yanıt verdi ve üyelerin kendisini görevden almasını engellemek istedi. Beş yönetim kurulu üyesi, vakfın bu hukuki süreç nedeniyle maddi yük altına girmemesi için istifa etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Açıklamalarında, “Sentebale’in böyle bir hukuki ve mali yükü üstlenmesine vicdanen izin veremezdik. Bu yüzden, başka bir seçeneğimiz kalmadı ve görevlerimizden ayrıldık. Bu, isteyerek aldığımız bir karar değil, vakfın çıkarlarını koruyabilmek için mecbur kaldığımız bir adımdı” dediler.

Prens Harry ve Prens Seeiso ise yaptıkları açıklamada, eski yönetim kurulu üyelerinin vakfın çıkarlarını gözeterek başkanın istifasını istemekte haklı olduklarını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yaşananlar akıl almaz bir durum. Bu noktaya gelmek zorunda kalmamız bizi şoke etti, ancak Sentebale’in faydalanıcılarına karşı hâlâ sorumluluğumuz var. Bu yüzden, olayların nasıl bu hale geldiğine dair tüm endişelerimizi Yardım Kuruluşları Komisyonu ile paylaşacağız.”

Chandauka, eski yönetim kurulu üyeleri ve Harry hakkında ne gibi suçlamalarda bulundu?

Chandauka, eski yönetim kurulu üyeleri hakkında yaptığı açıklamada, “zayıf yönetim, kötü yönetim uygulamaları, yetki suistimali, zorbalık, taciz, kadın düşmanlığı ve siyah kadınlara yönelik ayrımcılık” gibi konulara dikkat çekti. 

İngiltere mahkemelerinde dava açtığını belirten Chandauka, ayrıca eski yönetim kurulu üyelerini Yardım Kuruluşları Komisyonu’na da şikayet ettiğini söyledi.

Beş üyenin istifasının ardından Chandauka, dört yeni yönetim kurulu üyesi atadı.

İngiliz medyasına verdiği röportajlarda Chandauka, Prens Harry’yi kendisini istifaya zorlamak amacıyla taciz ve zorbalık yapmakla suçladı. Ancak Harry’nin sözcüsü, bu iddialar hakkında yorum yapmayı reddetti.

Tüm bu suçlamalara rağmen, Chandauka, Harry ile olan ilişkisini “aslında harika” olarak tanımladı. Ancak, “Yönetim kurulundaki bazı kişiler, bir kadına kötü davranabileceklerini düşündüler” dedi.

Sentebale nedir?

Prens Harry, 2006 yılında Lesotho Kralı III. Letsie’nin küçük kardeşi Prens Seeiso ile birlikte Sentebale’i kurdu. Bu vakıf, Prens Harry’nin annesi Diana, Prenses Seeiso’nun annesi ve HIV/AIDS salgınından etkilenen topluluklar anısına oluşturuldu. Lesotho, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olup, yüksek HIV oranlarına sahip.

2019 yılında Sentebale, faaliyet alanını Botsvana’ya da genişleterek, madde bağımlılığı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve gençler arasındaki diğer sosyal sorunlarla mücadele etmeye başladı.

Bundan sonra ne olacak?

Her iki taraf da İngiltere’nin Yardım Kuruluşları Komisyonu’na usulsüzlük iddialarında bulundu. Bu komisyon, İngiltere ve Galler’deki yardım kuruluşlarını denetleyen resmi bir kuruluştur.

Her ne kadar Sentebale Güney Afrika’da faaliyet gösterse de, vakıf İngiltere’ye kayıtlı olduğu için İngiliz yasalarına tabidir.

Yardım Kuruluşları Komisyonu’nun bir sözcüsü, “Bu konudaki iddiaları değerlendiriyor ve uygun düzenleyici adımları belirlemek için süreci takip ediyoruz” dedi.

 © 2025 The New York Times Company 

'Önce Allah'a, sonra milletimize emanetim' İstanbul'da bazı metro hatları Valilik kararıyla kapatıldı Bakan Şimşek'ten açıklama Kayıt işlemi de hukuksuz diplomaların iptali de… Dua Lipa, Levitating'e karşı açılan telif davasını kazandı Altın rekor tazeledi