Okyanuslardaki hızlı ısınma bilim insanlarını alarma geçirdi

Yeryüzü Sistem Bilimi Verileri(ESSD) sitesinde yayınlana rapor küresel ısınmanın son 15 yıl içerisinde 2 katına çıktığını ve kuvvetli bir El Nino sürecinin beklendiğini söyledi. El Nino sonrası sıcaklıkların tekrar düşme ihtimali olduğu söylendi.

Dünya okyanuslarının son zamanlarda hızla ısınması, küresel ısınmaya katkıda bulunacağından endişe eden bilim insanlarını endişelendirdi. Bu ay, küresel deniz yüzeyi yeni bir rekor yüksek sıcaklığa ulaştı. Bilim insanları bunun nedenini henüz tam olarak anlamış değil. Ancak diğer hava olaylarıyla birlikte sıcaklığın gelecek yılın sonuna kadar endişe verici yeni bir seviyeye ulaşabileceğinden endişe ediyorlar. Uzmanlar, okyanusu ısıtan bir hava sistemi olan güçlü bir El Niño hava olayının da önümüzdeki aylarda başlayacağına inanıyor.

Daha sıcak okyanuslar deniz yaşamı için tehlikeli, ayrıca ekstrem hava olaylarının artışına da neden olabilir. Buna ek olarak deniz seviyelerini yükseltebilir. BBC’nin haberine göre geçen hafta yayınlanan, "Dünya sisteminde depolanan ısı 1960–2020: enerji nereye gidiyor?" başlıklı bir araştırma  son 15 yılda Dünya’nın biriken ısısının yüzde 50 oranında arttığını ve bu artışın büyük kısmının okyanuslara gittiğini tespit etti. 

"Son 15 yılda ısı iki katına çıktı"

Bu durum Mart ayında Kuzey Amerika'nın doğu kıyılarındaki deniz yüzeyi sıcaklıklarının 1981-2011 ortalamasından 13.8C kadar daha yüksek olmasına neden oldu. Yeni çalışmanın başyazarı ve Mercator Ocean International araştırma grubunda oşinograf olan Karina Von Schuckmann, "Neden bu kadar hızlı ve bu kadar büyük bir değişim yaşandığı henüz tam olarak bilinmiyor. Son 15 yılda iklim sistemindeki ısıyı iki katına çıkardık, bunun iklim değişikliği mi, doğal değişkenlik mi yoksa her ikisinin karışımı mı olduğunu söylemek istemiyorum, henüz bilmiyoruz. Ama bu değişimi görüyoruz” diye konuştu. 

Okyanuslara giden ısı seviyesini etkileyebilecek faktörlerden biri, ilginç bir şekilde, deniz taşımacılığından kaynaklanan kirliliğin azalması. Uluslararası Denizcilik Örgütü 2020 yılında gemiler tarafından yakılan yakıtın sülfür içeriğini azaltmaya yönelik bir düzenleme yürürlüğe koydu. Bunun hızlı bir etkisi oldu ve atmosfere salınan aerosol parçacıklarının miktarını azalttı. Ancak havayı kirleten aerosoller aynı zamanda ısının uzaya geri yansıtılmasına da yardımcı oluyor. Bunların ortadan kaldırılması sulara daha fazla ısı girmesine neden olmuş olabilir.

Okyanus ısınmasının etkileri nelerdir?

Dünya denizlerinin ortalama yüzey sıcaklığı, sanayi öncesi seviyelere kıyasla yaklaşık 0,9C arttı ve bunun 0,6C'si sadece son 40 yılda gerçekleşti. Bu, sanayi öncesi dönemden bu yana 1.5C'den fazla artan kara üzerindeki hava sıcaklıklarındaki artıştan daha az. Bunun nedeni, suyu ısıtmak için karadan çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulması ve okyanusların ısıyı yüzeylerinin çok altında absorbe etmesi. Görünüşte küçük olan bu ortalama artışın bile gerçek dünyada önemli sonuçları vardır. 

Türlerin kaybı: Daha sık ve yoğun deniz ısı dalgaları deniz yaşamının kitlesel ölümüne yol açar. Bu durum özellikle mercan resifleri için zararlı.

Ekstrem hava olayları: Okyanus yüzeyinde artan ısı, kasırga ve siklonların daha fazla enerji toplayabileceği anlamına gelir. Bu da daha yoğun ve daha uzun süreli olmaları anlamına gelir.

Deniz seviyesinin yükselmesi: Daha sıcak sular, termal genleşmeyle birlikte  daha fazla yer kaplar. Grönland ve Antarktika'dan okyanuslara akan buzulların erimesini büyük ölçüde hızlandırabilir. Bu da küresel deniz seviyesini yükselterek kıyılarda sel riskini artırır.

Daha az CO2 emme kabiliyeti: Okyanuslar şu anda sera gazı emisyonlarının yaklaşık dörtte birini alıyor. Daha sıcak suların CO2'yi emme kabiliyeti daha azdır. Okyanuslar gelecekte daha az CO2 alırsa, atmosferde daha fazla birikecek ve hava ile okyanuslar daha da ısınacak. 

Bilim insanlarını endişelendiren bir diğer önemli faktör de El Niño Güney Salınımı olarak bilinen hava olayı. Geçen üç yıl boyunca doğal olarak meydana gelen bu olay La Niña adı verilen daha serin bir fazdaydı ve küresel sıcaklıkların kontrol altında tutulmasına yardımcı oldu. Ancak araştırmacılar şimdi dünya için önemli etkileri olacak güçlü bir El Niño'nun oluşmakta olduğuna inanıyor.

Avustralya Meteoroloji Bürosu'ndan Hugh McDowell, "Avustralya Bürosu'nun modeli güçlü bir El Niño için güçlü bir şekilde ilerliyor. Bu yönde bir eğilim var ve tüm iklim modelleri daha güçlü bir olay için bu yönde eğilim gösteriyor” dedi. McDowell, yılın bu dönemindeki tahminlerin daha az güvenilir olduğu konusunda uyarıda bulundu. Diğer araştırmacılar ise daha iyimser.

“2024 en sıcak yıl olacak”

Peru ve Ekvador kıyılarında şimdiden bir kıyı El Nino'su gelişti ve uzmanlar, küresel sıcaklıklar üzerinde etkileri olacak tam teşekküllü bir olayın bunu takip edeceğine inanıyor. Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü'nden Dr. Josef Ludescher, "Bunun üzerine yeni bir El Niño gelirse, muhtemelen 0.2-0.25C'lik ek küresel ısınmaya sahip olacağız. Sıcaklık üzerindeki etki, herhangi bir El Nino'nun zirvesinden birkaç ay sonra rahatlar, bu nedenle 2024 muhtemelen kayıtlardaki en sıcak yıl olacak” ifadelerini kullandı. 

El Niño muhtemelen dünya çapında hava düzenini bozacak, muson yağmurlarını zayıflatacak ve Avustralya'da daha fazla orman yangını tehdidi yaratacak. Ancak okyanusa daha fazla ısı girdikçe, suların fazla enerjiyi daha az depolayabileceğine dair daha temel endişeler var.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi