Paris Olimpiyatları öncesi sabotaj: Tren hattı kundaklandı, havalimanı boşaltıldı

Fransa'da Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninin birkaç saat öncesinde tren hatlarının kundaklandığı ve büyük ölçüde kesintiye uğradığı bildirildi. Tren sabotajının ardından Basel-Mulhouse havalimanının 'güvenlik nedeniyle' boşaltıldı

Fransa'nın ulusal demiryolu şirketi SNCF, tren altyapısına yönelik cuma sabahı "büyük bir saldırı" gerçekleştiğini açıkladı. Saldırı, birçok sayıda tren güzergahının değiştirilmesine ve seferlerin iptal edilmesine neden oldu. SNCF sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada, "İmkanı olan tüm yolcularımızdan yolculuklarını ertelemelerini ve istasyona gitmemelerini rica ediyoruz" denildi.

800 bin yolcu etkilendi

SNCF'nin açıklamasında, komşu ülke Belçika'ya ve Manş Denizi'nin altından Londra'ya giden trenlerde de bu eylemler nedeniyle aksamalar olduğu kaydedildi. Açıklamada, "yüksek hızlı tren ağını aksatmayı amaçlayan bu büyük saldırının" ardından çok sayıda trenin farklı hatlara yönlendirildiği ya da iptal edildiği aktarıldı. Açıklamada, 800 bin yolcunun, saldırı sonucunda tren trafiğinde yaşanan aksamalardan etkilendiği belirtildi.

Hatlar kundaklandı

Kundaklama biçiminde gerçekleştiği belirtilen saldırının 2024 Paris Olimpiyatları'nın ilk gününde ulaşım sistemini kaosa sürüklemesi bekleniyor. Fransa Ulaştırma Bakanı Patrice Vergriete, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada önümüzdeki birkaç gün içinde hızlı tren seferlerinde aksamalar yaşanacağını söyledi. Vergriete, saldırıları "kasıtlı eylem" olarak nitelendirerek "Seferleri mümkün olan en kısa sürede eski haline getirmek için yoğun bir şekilde çalışan SNCF ekiplerine büyük teşekkür ederiz" dedi.

'İstihbarat servisimiz failler için seferber oldu'

Başbakan Gabriel Attal saldırıyla ilgili X hesabından açıklama yaptı. Attal " Bu sabah erken saatlerde SNCF tesislerine planlı ve koordineli bir şekilde sabotaj eylemleri gerçekleştirilmiştir. Demiryolu ağına yönelik sonuçlar çok büyük ve ciddidir. Etkilenen bölgelere müdahale eden itfaiyecilerimize ve şebekenin eski haline getirilmesi için gerekli çalışmaları yürütecek olan SNCF personeline şükranlarımı ifade etmek isterim. Tatile çıkmaya hazırlanan tüm Fransız halkını, tüm aileleri düşünüyorum. Onların öfkesini paylaşıyor ve sabırlarını, anlayışlarını ve yurttaşlık bilincini selamlıyorum. İstihbarat servislerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz bu suç eylemlerinin faillerini bulmak ve cezalandırmak üzere seferber olmuş durumdadır" dedi.

Havalimanı boşaltıldı

Tren hatlarındaki aksamalar sürerken Fransa-İsviçre sınırı yakınındaki Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı'ndan yapılan açıklamaya göre, havalimanı "güvenlik gerekçesiyle" tahliye edilerek geçici olarak kapatıldı. Eurostar şirketinden BFMTV kanalına yapılan açıklamada ise olumsuz sinyalizasyon koşulları nedeniyle Paris ve Londra arasında sefer yapan Eurostar trenlerinin farklı bir hat üzerinden seferlerini düzenlemek durumunda kaldığı bildirildi.

İki başkent arasındaki bazı tren seferleri de iptal edildi. Yolcular konuya ilişkin gelişmelerden e-posta, mesaj ve Eurostar'ın internet sitesi vasıtasıyla haberdar ediliyor. İsteyen yolcular, seferlerini ücretsiz şekilde değiştirme veya biletlerinin iadesini talep edebiliyor.

Tüm dünyada acil durum ilan etti Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi Olimpiyat madalyaları 1 haftada bozuldu PM sigara grubuna zam Yeşil pasaport bundan sonra ayrıcalık olmaktan çıkacak mı? Beyaz Saray 'Rahatsız'