Rusya'nın Kuzey Akım'a sabotajı bağımsız araştırma talebi BMGK'den geçmedi

Rusya'nın Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajın bağımsız soruşturma komisyonu tarafından araştırılmasını talep eden karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) geçmedi

BMGK'de Rusya'nın talebiyle oylamaya sunulan sabotajı bağımsız araştırılması talebi karar tasarısı 3 evete (Rusya, Brezilya ve Çin) karşı 12 çekimser oyla reddedildi. Kabul edilmesi için BMGK'deki 15 üyenin 9 evet oyunu alması gereken tasarı, BM Genel Sekreteri'nin uluslararası nitelikli bağımsız bir soruşturma komisyonu kurmasını talep ederken, soruşturmanın kapsamlı, şeffaf ve tarafsız bir şekilde sabotajı araştırmasını öngörüyordu.

Sabotajın suçluları, destekçileri, düzenleyicileri ve suç ortaklarını ortaya çıkarmayı amaçlayan tasarı, tarafsız ve uluslararası tanınırlığı olan uzmanların atanmasını talep ediyordu. Tasarı, BM Genel Sekreteri'nin 30 gün içinde sonuçları rapor etmesini öngörüyordu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, oylama öncesi yaptığı konuşmada Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajlar hakkında Danimarka, Almanya ve İsveç'in yürüttüğü soruşturmaların şüpheli olduğuna işaret etti.

Daha kapsamlı ve şeffaf bir soruşturmanın gerekliği olduğunu aktaran Nebenzya, "Kıymetli olan vaktimizi harcıyoruz." uyarısında bulundu. Kuzey Akım boru hatlarına eylül 2022'de düzenlenen sabotaj, Rusya ile Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru hatlarında büyük hasara yol açmıştı.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi