The Guardian yazdı: 5 soruda Fas'ta deprem felaketi
Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde son verilere göre 2 binden fazla insan hayatını kaybetti. Birçok köyün yıkıldığı felakette arama kurtarma çalışmaları hala sürüyor
Fas'ta cuma gecesi meydana gelen şiddetli deprem birçok kasaba ve şehri vurarak 2 binden fazla insanın ölümüne ve çok sayıda kişinin evsiz kalmasına neden oldu. Hayatta kalanları arama çalışmaları devam ediyor. The Guardian, Fas depremine dair bilinmesi gerekenleri derledi:
Deprem ne zaman meydana geldi?
Cuma günü yerel saatle 11'den kısa bir süre sonra meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem taş binaları yıktı. Depremin merkez üssü Marakeş'in 70 km güneyindeki Al Haouz eyaletinde yer alan kırsal Ighil kasabası yakınlarındaydı. Yüksek Atlas dağlarına sıkışmış doğal köyleri ve vadileriyle bilinen Al Haouz vilayetindeki bazı uzak köyler neredeyse tamamen yıkıldı. Sarsıntı Fas'ın kıyı kentleri Rabat, Kazablanka, Agadir ve Essaouira'nın yanı sıra Portekiz ve Cezayir'e kadar hissedildi.
Kaç kişi hayatını kaybetti?
Faslı yetkililer, en az 2 bin 122 kişinin öldüğünü ve çoğu ağır olmak üzere 2 bin 421'den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Al Haouz vilayeti bin 293 ile en çok ölümün yaşandığı vilayet olurken, onu 452 ile Taroudant vilayeti takip etti. Yaralılardan bin 404'ünün durumu kritik. Kurtarma ekipleri Atlas Dağları'nın zor durumdaki ücra bölgelerine ulaşmaya çalışırken ölü sayısının artması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü felaketten 300 binden fazla kişinin etkilendiğini açıkladı.
Ne kadar alan zarar gördü?
Depremin merkez üssü, Faslıların ve yabancı turistlerin ortaçağdan kalma camileri, sarayları ve ara sokaklarıyla sevdiği Marakeş'in güneybatısındaydı. Marakeş'in eski mahallesi büyük hasar gördü. Birçok dağlık köy ve kasaba bina çökmelerine ve yıkıcı hasara maruz kaldı. Marakeş'in güneybatısındaki Tafeghaghte köyü, depremin merkez üssünün yaklaşık 48 km uzakta olması nedeniyle neredeyse tamamen yıkıldı.
Uluslararası kurtarma çalışmaları ne durumda?
Fas ile ilişkileri sorunlu olan komşu Cezayir, iki yıldır kapalı olan hava sahasını insani yardım ve yaralı taşıyan uçaklara açtı. Fransa ve ABD de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından yardım teklifleri yapıldı. Ancak Fas, aralarında İspanya, Tunus ve Katar'ın da bulunduğu uzman arama kurtarma ekipleri gönderen bazı ülkelere bazı ikili taleplerde bulunmuş olsa da Faslı yetkililer uluslararası yardım için geniş kapsamlı bir talepte bulunmadı. Sınır Tanımayan Kurtarıcılar adlı yardım grubunun kurucusuna göre, çok sayıda uluslararası kurtarma ekibi BM'ye kayıt yaptırmış durumda, ancak Faslı yetkililerden yeşil ışık bekliyorlar.
Bölgede depremler yaygın mı?
Yüksek şiddette depremler nadir görülse de Atlas dağları yoğun tektonik plaka faaliyetlerinin yaşandığı bir bölge. 1960 yılında Agadir'de meydana gelen depremde şehir nüfusunun üçte biri olan 15 bin kişi hayatını kaybetmişti. 1980 yılında komşu Cezayir'de meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki El Asnam depremi 2 bin 500 kişinin ölümüne ve en az 300 bin kişinin evsiz kalmasına neden oldu.