18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2023 10:52 | Son Güncelleme: 10.09.2023 14:14

New York Times yazdı: Şubat depreminin yaralarını hala saran Türkiye, Fas'a yardım ediyor

Fas'ta cumartesi günü meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin adından son verilere göre 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ülkede arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 6 Şubat depremlerinin etkisi hala tazeyken New York Times, Türkiye'nin Fas'a yaptığı yardım teklifini yazdı
Bir kurtarma görevlisi Antakya'da enkaza dönen sekiz katlı bir binanın tepesine Türk bayrağı dikiyor, 11 Şubat 2023 (Fotoğraf: Emily Garthwaite/The New York Times)
Bir kurtarma görevlisi Antakya'da enkaza dönen sekiz katlı bir binanın tepesine Türk bayrağı dikiyor, 11 Şubat 2023 (Fotoğraf: Emily Garthwaite/The New York Times)

Gaya Gupta / The New York Times

Cumartesi günü Fas'a yardım teklif eden ilk ülkelerden biri, Şubat ayında güney bölgesinde ve komşu Suriye'de yıkıma yol açan güçlü bir deprem yaşayan Türkiye oldu. Türkiye, Fas'a 265 yardım görevlisi ve bin çadır da dâhil olmak üzere personel ve malzeme göndereceğini açıkladı. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) X'te (Twitter) yayınladığı bir mesajda, Faslı yetkililerin izin vereceği en kısa sürede personel göndermek için hazır beklediğini paylaştı. Türkiye ve Suriye, 6 Şubat günü erken saatlerde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin ve saatler sonra neredeyse aynı şiddette 7.5 büyüklüğünde bir artçı sarsıntının yaralarını sarmaya devam ediyor. Depremin etkisi 300 kilometreden fazla bir alana yayıldı. Türkiye'de yetkililer 43 binden fazla kişinin öldüğünü açıkladı. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Suriye'de ölü sayısı 5 bin 500'ü aştı.

Binlerce bina yıkıldı ya da hasarlı hale geldi ve yüz binlerce insan yağmur, kar ve genellikle donma noktasının altına düşen sıcaklıklarda evsiz kaldı. Şimdi, yedi aydan fazla bir süre sonra her iki ülke de hala yeniden inşa ve toparlanma sürecinde. Kurtarma ekiplerinin günlerce enkazda hayatta kalanları araması ve ardından birkaç hafta daha kurbanların cesetlerini çıkarmaya çalışmasının ardından Türkiye muhtemelen yardım için kurtarma sürecinde yeni uzmanlığa sahip kişileri gönderecek.

Fas'ın da bu tür deneyime sahip kişilere ihtiyacı olması muhtemel. Ülkenin içişleri bakanlığı cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, batıdaki Yüksek Atlas Dağları bölgesini vuran depremde ölü sayısının bin 300'ü aştığını ve bin 800'den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Kurtarma ekipleri hayatta kalanları bulmak için enkazı taramaya devam ediyor.

© 2023 The New York Times Company