Wall Street Journal yazdı: İsrail Hizbullah'ın elinde büyük miktarda Rus silahı buldu

Wall Street Journal'ın haberine göre İsrail, Hizbullah'ın silah stoklarının arasında Rus silahları buldu. Silahların arasında modern tanksavar füzeleri de bulunuyor. Hizbullah'a bunların Rusya'nın Suriye'deki stoklarından temin edildiği tahmin ediliyor

İsrail güney Lübnan'ı işgalini ilerletirken, birlikleri büyük miktarda Rus silahı buldu ve bu da İsrail'de uzun süredir var olan, Hizbullah'ın sofistike Rus silahlarının yardımıyla savaş kapasitesini arttırdığı yönündeki şüpheleri doğruluyor. Suriyeli güvenlik yetkilileri ve bir Arap yetkiliye göre aralarında 2020 gibi yakın bir tarihte üretilen modern Kornet tanksavar füzelerinin de bulunduğu silahların bir kısmı son yıllarda Rusya'nın komşu Suriye'deki stoklarından Güney Lübnan'a gönderildi. Rusya uzun süredir Suriye ordusuna silah sağlıyor ve ülkedeki kendi depolarını da kontrol ediyor.  

Cephaneliğindeki en etkili silahlar

İsrailli askeri liderler Hizbullah'ın Rus yapımı bazı silahlara sahip olduğunu bilseler de 2006'da Hizbullah'la girdikleri savaştan bu yana güney Lübnan'ın bazı bölgelerine erişememeleri grubun kapasitesinin tam olarak bilinmesini zorlaştırıyordu. Hizbullah'ın sahip olduğu bilinen Rus silahları çok özel silahlar değillerdi ve bazıları Sovyet döneminden kalmaydı İsrail'in şu anda bulduğu silahlar daha yeni, daha gelişmiş ve askeri analistlerin beklediğinden daha fazla sayıda. Analistlere göre bu silahlar, İsrail'in hava saldırılarıyla üst düzey lider kadrosunu yok ettiği Hizbullah'ın karşılık verme kabiliyetini önemli ölçüde artırdı. Kornet gibi tanksavar silahları Hizbullah'ın cephaneliğindeki en etkili silahlar arasında yer aldı ve çok sayıda İsrail askerinin öldürülmesinde kullanıldı.

Silah keşifleri, Moskova'nın İsrail ve komşuları arasındaki çatışmalarda taraf tutmadığı yönündeki uzun süreli iddialarına rağmen, İsrail'de Rusya'nın Hizbullah ile ilişkilerini derinleştirebileceği yönündeki korkuları da arttırdı.  İsrail'in eski Rusya Büyükelçisi Arkady Mil-Man, “İsrail'in daha iddialı olması ve çıkarlarını savunması gerekiyor” dedi. Şu anda Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Mil-Man, “Ruslara, Hizbullah ve İran'a İsraillilere zarar verebilecek herhangi bir yardıma artık tahammül etmeyeceğimizi anlatmalı ve iletmeliyiz” diye ekledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'den Lübnan'a silah kaçakçılığını önleyerek Hizbullah'ın silahsızlandırılmasına yönelik herhangi bir anlaşmanın uygulanmasına yardımcı olmasını umduklarını söyleyerek Rusya'nın grup üzerindeki etkisini vurguladı. Sa'ar, “Hizbullah'ın yeniden silahlanamayacağı, yeni silah sistemleri alamayacağı ya da bunları Lübnan'a sokamayacağı ve tehdidini savaş öncesindeki ölçüde yenileyemeyeceği ilkesi Lübnan'daki herhangi bir anlaşmanın başarısı için hayati önem taşımaktadır. Ruslar Suriye'de mevcut. Eğer ilkeyi kabul ederlerse, bu hedefe etkili bir şekilde ulaşılmasına katkıda bulunabilirler" ifadelerini kullandı.

Rusya-Suriye ilişkisi

Rusya'nın Suriye ile ilişkisi 2011 yılında Suriye'de iç savaş başladıktan sonra derinleşti ve Rus ordusu Devlet Başkanı Beşar Esad'a yardım etmek için müdahalede bulundu. Rusya, Suriye güçleri tarafından stoklanan silahları gönderdi ve ülkede kendi silah depolarını bulundurdu. 2015 yılı civarında Ruslar, Esad'ın yardımına gelen Hizbullah askerleriyle birlikte Suriye'de sahada savaşmaya başladı. Suriyeli güvenlik yetkilileri ve Arap yetkiliye göre bu durum iki ülke arasında daha yakın ilişkilere yol açtı ve Hizbullah'ın özellikle tanksavar, uçaksavar ve gemisavar füzeleri olmak üzere daha fazla silaha ihtiyaç duyduğunda Suriye'deki Rus stoklarından yararlanmasını kolaylaştırdı.

Wall Street Journal, Hizbullah'ın bu yolla ne sıklıkla silah temin ettiğini tespit edemedi. Geleneksel olarak Hizbullah'ın silahlarının büyük bir kısmı ana destekçisi olan İran'dan geliyordu ve İran yapımıydı. Journal muhabiri, Güney Lübnan'da ele geçirilen malzemelerin incelenmek üzere götürüldüğü İsrail Ulusal Mühimmat Söküm Laboratuarını gezerken Rus silahlarından bazılarını gördü. 

İsrailli binbaşı, İsrail'in işgalinin ilk günlerinde ele geçirilen silahların yaklaşık yüzde 60 ila 70'inin Rus yapımı olduğunu söyledi. O zamandan bu yana Journal'a konuşan yedek subaylar Lübnan'da çok sayıda Rus silahı bulmaya devam ettiklerini söyledi. Binbaşı, Hizbullah'ın bu silahları nasıl elde ettiğinden ya da bunlar için nasıl eğitim aldığından emin olmadığını söyledi.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız