2022 Forbes 400 en genç milyarderler listesinde ilk 10 açıklandı

Forbes 400 Amerika'nın en genç milyarderler listesindeki ilk 10'u paylaştı. Milyarderlerden 5'i yaşlandıkları ve servetleri geçen yıla nazaran azaldığı için artık listede yer almıyor

Genç ve aynı zamanda zengin olmak eskisi kadar kolay değil. Pazarlardaki pandemi kaynaklı ivme yükselmesi sayesinde geçen yıl servetleri yükselen birçok genç milyarder, enflasyonun artması yüzünden 2022’deki servet sıralamasında düşüş yaşadı.

5 milyarder listeden düştü

Forbes 400'ün en zengin Amerikalılar listesinde 40 yaşın altında 10 milyarder var. Bu rakam geçen yıl 15’ti. In-N-Out Burger varisi Lynsi Snyder yaşlandığı için bu listeden çıktı. Snyder’in tahmini 4,2 milyar dolar değerinde serveti var. Diğerleri ise piyasanın dalgalanmaları arasında listenin 2,7 milyar dolarlık sınırının altına düşerek listeden ayrıldı.

Kripto para birimlerinin değeri düştü

Kripto para birimlerinin değeri, geçen yıl tahmini 3,5 milyar dolardan 1 milyar dolara düştü. Kripto para borsası Coinbase'in 34 yaşındaki kurucu ortağı Fred Ehrsam da dahil olmak üzere kripto milyarderlerinin on milyarlarca dolarlık serveti böylece yok oldu. Yatırım uygulaması Robinhood'un 37 yaşındaki kurucu ortağı Baiju Bhatt, Robinhood'un hissesi Ocak ayında 2021 halka arz fiyatının yüzde 60 altına düştükten sonra milyarder statüsünü kaybetti. 

Bhatt, geçen yıl The Forbes 400'de servetinin tahmini net değeri 2,9 milyar dolar ile giriş yapmıştı. Geçen yıl serveti tahmini 3,4 milyar dolar değerinde olan Rivian Automotive'in kurucusu ve CEO'su RJ Scaringe, elektrikli araç üreticisinin yaptığı yüksek bir fiyat artışının bir hisse satışına yol açmasının ardından Mart ayında listeden ayrılanların arasına katıldı.

Hisseler, Kasım ayında halka arzından bu yana yaklaşık yüzde 60 değer kaybetti. Geçen yıl 40 yaşın altında olan Pinterest'in kurucu ortağı ve CEO'su Ben Silbermann ve çevrimiçi otomobil perakendecisi Carvana'nın kurucu ortağı ve CEO'su Ernest Garcia III, bu yıl The Forbes 400 listesinden düştü. Bu nedenler olmasaydı bile 40 yaşına girecekleri için listede yer almayacaklardı.

Bu yıl listeye sadece bir yeni genç girdi. Milyarder Sam Bankman-Fried ile başladığı kripto türevleri satın almak için önde gelen borsalardan biri olan Bahamalar merkezli FTX'in kurucu ortağı ve baş teknoloji sorumlusu 29 yaşındaki Gary Wang Wang. Bu yılki listede en genç kişi olarak 30 yaşındaki kurucu ortağının yerini aldı.

10-Scott Duncan

Yaş: 36
Net servet: 6.9 milyar dolar 
Liste sıralaması: 119
Servet kaynağı: Pipelines

Duncan, babası Teksas'ın son petrol kralı Dan Duncan 2010'da öldüğünde 27 yaşında milyarder oldu. O ve üç büyük kardeşinin her biri, babaları tarafından 1968'de başlatılan Houston merkezli boru hattı imparatorluğu Enterprise Products Partners'ın hisselerini devraldı. Sadece Duncan'ın kız kardeşi Randa Williams şirkette aktif olarak yer almaktadır.

9-Brian Armstrong

Yaş: 39
Net servet: 2.7 milyar dolar 
Liste sıralaması: 388
Kazanç kaynağı: Cryptocurrency

Coinbase'in kurucu ortağı ve CEO'su, kripto para borsasının piyasa değeri yaklaşık 60 milyar dolardan yüzde 75 azalarak 15 milyar dolara düştüğü için geçen yıl yaklaşık 9 milyar dolar kaybetti. Eski bir Airbnb yazılım mühendisi olan Armstrong, 2012 yılında 29 yaşındayken piyasaya sürdüğü kripto komisyonunun yaklaşık yüzde19 hissesine sahip.

8-Nathan Blecharczyk

Yaş: 39
Net servet: 7,7 milyar dolar
Liste sıralaması: 93
Servet kaynağı: Airbnb

Blecharczyk, Airbnb'nin hâlâ 40 yaşın altındaki üç kurucu ortağından sadece biri. Kiralama şirketinin baş strateji sorumlusu ve Airbnb Çin’de başkan olarak görev yapıyor. Airbnb'nin geçen yıl neredeyse yüzde 30 düşen hisseleri için Blecharczyk 480 milyon dolardan fazla hisse veya hissesinin yaklaşık yüzde 3,5'ini sattı.

7-Mark Zuckerberg

Yaş: 38
Net servet: 57,7 milyar dolar
Liste sıralaması: 11
Servet kaynağı: Facebook

Meta'nın kurucu ortağı ve CEO'su, Forbes 400'deki 40 yaşın altındaki en zengin kişi olmaya devam etmesine rağmen, geçen yıla göre yaklaşık 80 milyar dolar daha fakir, yani servetinin yarısından fazlasını kaybetti. Meta'nın hissesi, kısmen sosyal medya sitesinin kullanıcılarındaki düşüş ve metaverse olarak genişlemesinin önündeki engeller nedeniyle yıldan yıla yaklaşık yüzde 60 düştü.

6-Dustin Moskovitz

Yaş: 38
Net servet: 8.1 milyar dolar
Liste sıralaması: 83
Servet kaynağı: Facebook

Facebook kurucu ortağı, Moskovitz'in servetinin yarısından fazlası Meta Platforms'taki yüzde 2 hisseden geliyor.Servetin diğer bir çeyreği de Facebook'tan ayrıldıktan sonra başladığı yazılım şirketi Asana'ya bağlı. Meta'nın yüzde 60'lık düşüşü ve Asana'nın yüzde 80'lik düşüşten sonra Moskovitz bu yıl tahmini olarak 16 milyar dolar daha yoksul.

5-Lukas Walton

Yaş: 36
Net servet: 20.5 milyar dolar
Liste sıralaması: 29
Servet kaynağı: Walmart

Walmart'ın kurucusu Sam Walton'ın torunu, babası John T. Walton 2005 yılında bir uçak kazasında öldüğünde, ailesinin mega perakende şirketinin tahmini yüzde 4'lük hissesi de dahil olmak üzere sessizce bir serveti miras aldı. Milyarder, yatırım ve hayırseverlik platformu Builders Vision aracılığıyla servetini sosyal ve çevresel amaçları desteklemek için kullanıyor.

4-Bobby Murphy

Yaş: 34
Net kazanç: 2.7 milyar dolar 
Liste sıralaması: 388
Kazanç kaynağı: Snapchat

3-Evan Spiegel

Yaş: 32
Net servet: 2,8 milyar dolar
Liste sıralaması: 380
Servetin kaynağı: Snapchat

Snapchat'in kurucu ortakları Spiegel ve Murphy, sosyal medya şirketlerinin hisselerindeki düşüşü yansıtarak, geçtiğimiz yıl servetlerinin yaklaşık yüzde 80'ini kaybetti. Daha geniş endüstri mücadeleleri, Apple'ın Snap'in reklam gelirlerini azaltan gizlilik değişiklikleriyle birleşti. Ağustos ayında CEO Spiegel, şirketin personelinin yüzde 20'sini işten çıkaracağını ve en az altı ürünü durduracağını duyurdu.

2-Sam Bankman-Fried

Yaş:30
Net servet: 17,2 milyar dolar
Liste sıralaması: 41
Servetin kaynağı: Kripto para borsası

Bankman-Fried, kripto para borsası FTX'in yaklaşık yarısına sahip. Forbes'un tahminlerine göre, geçen yıldan bu yana 5 milyar dolardan fazla kaybederken, kripto endüstrisindeki birçok kişiden daha iyi durumda ve hatta bu yılın başlarında diğer zor durumdaki kripto şirketlerine 750 milyon dolarlık kredi sağladı.

1-Gary Wang

Yaş: 29
Net servet: 4.6 milyar dolar
Liste sıralaması: 227
Servetin kaynağı: Kripto para borsası

Eski bir Google yazılım mühendisi olan Wang, üniversitede ev arkadaşı olan Bankman-Fried ile FTX'i kurdu. Wang, kurucu ortağından çok daha düşük bir profile sahip.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi