29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.09.2022 15:37 | Son Güncelleme: 28.09.2022 16:47

2022 Forbes 400 listesi: Amerika'nın en zengin kadınları

Forbes, Amerika’nın 2022’deki en zengin kadınlarının yer aldığı listeyi açıkladı. Yapılan sıralamada 58 kadının serveti geçen yıla oranla daha düşük. Ancak listenin zirvesindeki isim yedi yılın ardından değişti
Julia Koch/LinkedIn
Julia Koch/LinkedIn

Bu yıl Amerikalıların en zengin insanlarının yer aldığı Forbes 400'de bu yıl fazladan iki yeni kadın olmasına rağmen, Amerika’nın en zengin kadınları 2021'den daha yoksul. Yeni yapılan sıralamada 58 kadının toplam serveti geçen yıl 564 milyon dolardan 29 milyon dolar azalarak 535 milyon dolara düştü.

Zirvedeki sürpriz isim 

En büyük değişiklik ise zirvede meydana geldi. Koch Industries milyarderi David Koch'un dul eşi Julia Koch, 2015'ten bu yana en üst sırada yer alan Walmart varisi Alice Walton'ın yerine şu anda Amerika'nın en zengin kadını olarak listede yer alıyor. Forbes, 2 Eylül itibariyle servet değerlendirmelerini bitirdiğinde, Koch Industries'deki yüzde 42 hissesi sayesinde Julia’nın serveti bir yıl öncesine göre 51 milyon dolardan 56 milyon dolara yükseldi. Koch'un tahmini 56 milyon dolar servete sahip olan kayınbiraderi Charles’ın yönettiği endüstriyel holding, yükselen petrol fiyatlarından yararlanarak işletmenin tahmini yıllık gelirini 115 milyon dolardan 125 milyon dolara çıkarmayı başardı.

Bu arada Alice Walton'ın servetinin kaynağı olan Walmart hisseleri bu yılki pazar satışları sırasında yüzde 11 değer kaybetti. Forbes'un ailenin holding hissesine ilişkin varsayımını revize etmesiyle 12.2 milyon dolar azalarak tahmini 55.7 milyon düştü.

Hayırseverlik yüzünden büyük kayıp verdi

Listede Koch ve Walton'ı 2019’da boşanan ve Jeff Bezos'un Amazon'daki hissesinin dörtte birini alan MacKenzie Scott takip ediyor. E-ticaret devinin hisseleri yüzde 27 düşerek net değerinden 16,8 milyon dolar kaybetti. Scott'ın sosyal yardım çalışması da servetinde büyük bir azalma yarattı. Scott'ın daha önce verdiği "Kasa boşalana kadar yardım etmeye devam" sözünün bir parçası olarak, geçen yıl 4 milyon doları da dahil olmak üzere Haziran 2020'den bu yana 12.6 milyon dolar bağışladı. 

Gerilemelerin olduğu listede, NFL'nin en değerli sekizinci takımı olan San Francisco 49ers'in sahibi Denise York da dahil olmak üzere 25 kadın geçen yıla nazaran daha da zenginleşti. Bu yıl Forbes 400 listesine  dört kadın katıldı. Bunlardan hayırsever ve sanat koleksiyoncusu Edythe Broad  2021’de ölen sigortacı ve inşaat zengini kocasının tahmini 6,9 milyon dolar değerinde servetiyle listede yer alıyor.

Elizabeth Uihlein tahmini 6,1 milyon dolar gelir sağlayan bir nakliye ve paketleme distribütör şirketi olan Uline'nin kurucu ortağı ve başkanı. 3 milyon dolar servete sahip olan Barbara Tyson, vefat eden kocasının varisi olduğu Tyson Foods'un yönetim kurulunda yer alıyor. Son olarak H-E-B süpermarket imparatorluğunun varisi ve şirket başkanı Charles Butt'ın kız kardeşi Eleanor Butt Crook, tahmini 2,8 milyon dolarlık net servetle listeye adını yazdırdı. Geçen sene listede yer alan iki kadın bu yıl yer almıyor. Bunlar Alice Schwartz ve Jane Goldman.

Çoğu servetini kalan miraslarla elde etti

Piyasadaki dengesizlik sıralamaları karıştırmış olabilir ancak bazı liste demografileri değişmedi. Listenin zirvesinde yer alan Julia Koch ve Alice Walton da dahil olmak üzere 58 kadının çoğuna servetleri miras olarak kaldı. Listede yer alan sadece 10 kadın servetlerini kendileri yaptı. Bunlar arasında, serveti 12.2 milyon dolar olan ABC Supply'ın kurucusu Diane Hendricks, 5,5 milyon dolar servete sahip olan Love's Travel Stop & Country Stores'un kurucusu Judy Love, 4,3 milyon dolar servete sahip olan Little Caesars Pizza'nın kurucusu Marian Ilitch ve 4,2 milyon dolar servete sahip olan SHI International'ın CEO'su Thai Lee var. Forbes 400’ün en zengin kadınlar listesinde ilk 10 şöyle.

1 - Julia Koch ve Ailesi
Net kazanç: 56 milyon dolar,
Geçen yılki serveti ne kadar arttı: 5 milyon dolar
Servet kaynağı: Koch Industries

2 - Alice Walton
Net kazanç: 55.7 milyon dolar
Servet kaybı: 12.2 milyon dolar
Servet kaynağı: Walmart

3 - Mackenzie Scott
Net kazanç: 37.7 milyon dolar
Servet kaybı: 20.8 milyon dolar
Servet kaynağı: Amazon

4 - Jacqueline Mars
Net kazanç: 37 milyon dolar
Geçen yılki serveti ne kadar arttı: 5.2 milyon dolar
Servet kaynağı: Candy, pet food

5 - Miriam Adelson
Net kazanç: 26.4 milyon dolar
Servet kaybı: 4 milyon dolar
Servet kaynağı: Casinos

6 - Abigail Johnson
Net kazanç: 20.5 milyon dolar
Servet kaybı: 4.7 milyon dolar
Servet kaynağı: Money management


7 - Laurene Powell Jobs
Net kazanç: 12.6 milyon dolar
Servet kaybı: 9.5 milyon dolar
Servet kaynağı: Apple, Disney

8 - Diane Hendricks
Net kazanç: 12.2 milyon dolar
Geçen yılki serveti ne kadar arttı: 1.2 milyon dolar
Servet kaynağı: Building supplies

9 - Christy Walton
Net kazanç: 10 milyon dolar
Geçen yılki serveti ne kadar arttı: 1.7 milyon dolar
Servet kaynağı: Walmart

10 - Marijke Mars
Net kazanç: 9.3 milyon dolar
Geçen yılki serveti ne kadar arttı: 1.3 milyon dolar
Servet kaynağı: Candy, pet-food