Altın fiyatlarındaki sert düşüşün ardında ne var?

İsrail-İran krizinin şimdilik gündemden düşmesiyle altın fiyatlarında geri çekilme görülürken, Fed'in yapışkan enflasyon sorununu çözememesi nedeniyle daha şahin davranacağı beklentisi de altın üzerindeki baskıyı artırıyor

Altın ve gümüş fiyatları Salı gün ortası ABD işlemlerinde keskin bir düşüşle günlük en düşük seviyelerine yaklaştı. Altın son üç haftanın, gümüş ise son dört haftanın en düşük seviyesini gördü. Değerli metaller, salı sabahı başlayan ve muhtemelen daha da şahin görünen Fed toplantısının baskısını hissediyor. 

ABD Merkez Bankası'nın Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı dün başladı ve bugün öğleden sonra Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklama ve basın toplantısıyla sona erecek. Para politikasında herhangi bir değişiklik beklenmezken, FOMC açıklaması ve Powell'ın basın toplantısı piyasa tarafından çok yakından incelenecek. ABD'den gelen son sıcak enflasyon verileri, trader ve analistlerin Fed'in bu yıl içinde faiz indirimine gidip gitmeyeceğine dair zaman çizelgelerini geri çekmelerine neden oldu.

Fed'den faizleri yüksek seviyede tutma sinyali

Wall Street Journal'ın bugünkü manşetinde "Fed faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma niyetinde olduğunun sinyalini verecek" başlığı atıldı. Haber, birçok kişinin üst düzey Fed yetkililerini kendisiyle görüştürme konusunda içeriden bilgi sahibi olduğuna inandığı muhabir Nick Timiraos tarafından kaleme alındı. Timiraos şu satırları kaleme aldı:

"Yılın ilk üç ayında beklenenden daha yüksek çıkan enflasyon, faiz indirimlerini muhtemelen erteledi"

Timiraos, Fed'in faiz oranlarını ABD ekonomik faaliyetlerine anlamlı bir kısıtlama sağlayacak bir seviyede, Fed'in daha önce öngördüğünden daha uzun süre tutacağını da sözlerine ekledi.

CNBC'den Steve Liesman bugün piyasada faiz indiriminden önce faiz artırımına gidilmesi ihtimalinin yüzde 22 olduğunu söyledi.

Öte yandan Cuma sabahı ABD Çalışma Bakanlığı'nın ABD istihdam raporu açıklanacak.

Değerli metaller düşüşte

Bugünün önemli dış piyasaları ABD dolar endeksinin sağlam bir şekilde yükseldiğini görüyor. Nymex ham petrol fiyatları düşüş gösterirken varil başına 81,75 dolar civarında işlem görüyor. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi yüzde 4,657 seviyesinde. Bu piyasaların üçü de bugün değerli metal piyasaları için düşüş eğilimindeydi.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi