Biletlere 'kıtlık' zammı kapıda: Seyahat yoğunluğunu kaldıracak kadar uçak yok

Covid-19 pandemisinin ardından dünya yeniden açılırken milyonlarca insan seyahate çıkmaya hazırlanıyor. Bloomberg'in haberine göre ise ortada ciddi bir sorun var: Seyahatlerin yoğunlaşmasıyla oluşacak yüksek talebe yetişecek kadar uçak yok

Seyahatler yeniden canlanırken ve Çin bile son kalan Covid-19 sınırlamalarını kaldırırken, bir gerçek ortaya çıkmaya başlıyor: Dünya umutsuzca uçak sıkıntısı çekiyor.

United Airlines Holdings ve Air India gibi havayolu şirketleri yüzlerce uçak siparişi verirken ya da vermek isterken Boeing ve Airbus SE rekor kıran anlaşmalarla övünüyor. Ancak tedarik zinciri kısıtlamaları, bu uçakların muhtemelen yıllar sonrasına kadar teslim edilmeyeceği anlamına geliyor. Jefferies LLC, şu anda 12 bin 720 uçaklık bir sipariş bekleyişinin olduğunu tahmin ediyor.

Uçak biletleri daha da zamlanacak

Bloomberg'in haberine göre tüm bunlar, insanların son birkaç aydır acı bir şekilde şikayet ettiği yüksek uçak bileti fiyatlarının daha da tırmanacağı anlamına geliyor. Uçak yolcuları için tasarlanan web sitesi LiveFromALounge.com'un kurucusu Ajay Awtaney, "İnsanlar pandemi sırasında düşük ücretlere alıştı, Çin'in yeniden açılması ise durumu daha da kötüleştirecek" dedi ve ekledi: "Bu sadece uçak sıkıntısı da değil, petrol fiyatları gibi başka faktörler de var"

Awtaney, belirli bir bölgede para kazanan bir havayolu şirketinin fiyatları düşürecek mali güce sahip olabileceğini, ancak bunun diğer taşıyıcıların tökezlemesine neden olacağını ve "uzun vadede daha da yüksek ücretlere yol açacağını" söyledi.

Uçak siparişleri 2029 yılına kadar tükendi

Yolcu uçağı tedarikinde büyük ölçüde düopol olan uçak yapım devleri Boeing ve Airbus'ın en popüler tek koridorlu modelleri en az 2029 yılına kadar tükenmiş durumda.

İnsanlar bir kez daha büyük bir istekle gökyüzüne çıktıkça ve taşıyıcılar eskiyen filolarını yenilemeye çalıştıkça havayollarından gelen talep, gerekli bileşenlerin temininden işgücü eksikliklerine kadar her şeyi içeren tedarik zinciri zorluklarıyla birleşiyor.

Airbus bu ayın başlarında tedarik zinciri sorunlarını gerekçe göstererek bu yılki 700 jet uçağı teslimat hedefini düşürdü ve daha önce enerji maliyetlerindeki artışın özellikle döküm ve dövme yapanlar gibi daha küçük, yoğun enerji kullanan üreticileri zorlayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Uçaklar zamanında teslim edilmiyor

Air Lease şirketinin kurucusu ve havacılığın efsanevi isimlerinden Steve Udvar-Hazy'ye göre, son iki yılda dünyanın en büyük kiralayıcılarından birine teslim edilen her jet gecikti. Udvar-Hazy konuyla ilgili şu sözleri kaydetti: "İster 737 Max, ister 787 ya da A330, A350 olsun, tek bir uçağı bile zamanında teslim alamadık. En kötüsü de A321neo oldu. Sözleşme teslim ayı ile gerçek teslimat ayını karşılaştırdığımızda altı ya da yedi aya varan gecikmeler yaşadık. Bu, tedarik zinciri sorunları ve işgücü eksikliğinin bir kombinasyonu. Üretim işçileri evden çalışamıyor. Bu yüzden gerçek bir sorun oldu"

Covid-19'un ardından seyahatin çökmesi ve ülkelerin sınırlarını kapatması nedeniyle talebin ne zaman geri döneceğinden emin olamayan taşıyıcıların dünyanın dört bir yanındaki çöllerde depoladığı binlerce uçak da kıtlığa katkıda bulunuyor. Yüzlercesi ya uzun süre kullanılmadıkları için ağır bakıma ihtiyaç duyduklarından ya da havayolu şirketleri bu uçakları aşamalı olarak seferden kaldırmayı planladıkları ve programlarına tekrar dahil etme zahmetine girmedikleri için filolara geri alınmadı.

Havacılık sektöründe işten çıkarma beklenmiyor

Tüm bu olumsuzluklar içinde tek olumlu nokta ise havacılık sektöründe en azından kısa ve orta vadede çalışanların işten çıkarılmayacak olması.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Milli Piyango'da yılbaşı büyük ikramiyesi 3 çeyrek bilete çıktı