Çin'de e-ticaret şirketleri Bekarlar Günü satış rakamlarını gizliyor

Çin'de ülkenin önde gelen e-ticaret şirketleri, çevrim içi alışveriş festivali "11 Kasım Bekarlar Günü"ndeki toplam satış rakamlarını bu yıl da kamuya açıklamamayı tercih etti

Her yıl düzenlenen festivalde, 14 Ekim-11 Kasım'da devam eden çevrim içi indirimli satışlar dün sona ererken, festivale öncülük eden e-ticaret devi Alibaba ve rakibi Jing Dong (JD.com), brüt satış hacmini, geçen yılın ardından bu yıl da saklı tuttu. Alibaba'dan yapılan açıklamada, şirket bünyesindeki Tabao ve TMall çevrim içi alışveriş platformlarının, Bekarlar Günü'ndeki satış ve sipariş toplamı ile kampanyaya katılan marka sayısının "yıllık bazda arttığı" belirtildi.

Platformların bu yılki festivalde, "harcama getirisi olan ürünleri arayan Çinli tüketicilere en iyi seçenekleri sunmaya odaklandığının" vurgulandığı açıklamada, 80 milyondan fazla üründe yılın en düşük fiyat seviyesinin görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, 11 Kasım gece yarısı itibarıyla, kampanyaya katılan markalardan 402'sinin 100 milyon yuan (yaklaşık 13,9 milyon dolar) satış eşiğini aştığı, 38 bin markanın satışlarının geçen yıla göre yüzde 100 artış kaydettiği aktarıldı. Tabao ve Tmall Grubu Üst Yöneticisi Trudy Day Shan, platformların, "rekabetçi fiyatlandırmayla kullanıcıyı önceleyen strateji, içerik ve seçenek çeşitliliğini, satıcı ve tüketici deneyimini optimize eden yapay zeka destekli teknolojiler sayesinde yüksek performans gösterdiğini" ifade etti.

Alibaba'nın rakibi Jing Dong da yaptığı açıklamada, satış platformu JD.com'da bu yıl Bekarlar Günü kampanyasının satış ve siparişlerin hacmi ile kullanıcı katılımı açısından "tüm zamanların rekorunu kırdığı" belirtildi. Açıklamada, bu yıl kampanyaya katılan markalardan 60'ının 1 milyar yuan (139 milyon dolar) satış eşiğini aştığı, 20 bin markanın ise satışlarının geçen yıla kıyasla 3 kat arttığı kaydedildi.

Her iki şirket, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da toplam satış rakamlarını kamuya açıklamadı. Geçen yıl Kovid-19 kısıtlamalarının ekonomik ve tüketim üzerindeki etkilerinin hissedildiğinde şirketler Bekarlar Günü alışveriş festivalinin başlangıcından bu yana ilk kez toplam satışları duyurmaktan kaçınmıştı.

Ekonominin barometresi olarak görülüyor

Bekarlar Günü alışveriş festivalindeki satışlar, Çin'de tüketici harcamalarının ve ülke ekonomisinin genel durumunun barometresi olarak değerlendiriliyor. Şirketlerin brüt satış hacimlerini açıklamamasında, satışlarda umulan artışların gerçekleşmemesinin etkili olduğu tahmin ediliyor. Çin'de düzenleyici kurumların, geçen yıl Alibaba ve diğer büyük internet şirketlerine açtığı tekel soruşturmaları da şirketleri tereddüde sürüklüyor.

Covid-19 sonrası ekonomik toparlanma kırılgan

Çin'de Covid-19 kısıtlamalarının yılın başında kaldırılmasından bu yana ekonomik toparlanmada henüz beklenen ivme yakalanabilmiş değil. İç talepte ve harcama beklentilerindeki zayıflık devam ediyor. Tüketimin ölçüsü kabul edilen perakende satışlar ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 artsa da, tüketici fiyat endeksi (TÜFE), yıllık bazda yalnızca yüzde 0,2 artış kaydetmişti.

Ülkede tüketici fiyatları bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,4 artmıştı.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar