G20 bloğu fosil yakıtların azaltılması konusunda anlaşmaya varamadı

Cumartesi günü Hindistan'da toplanan G20 ülkeleri, bazı üretici ülkelerin itirazları üzerine fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması konusunda uzlaşmaya varamadı

Çin'den Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar uzanan iklim krizinin yansımaları dünyanın karşı karşıya olduğu krizin altını çizerken, bilim insanları ve sivil toplum örgütleri uluslararası kuruluşların küresel ısınmayı engellemek için harekete geçmekte isteksiz davranmasından bıkmış durumda.

G20 enerji yetkililerinin Hindistan'ın sahil eyaleti Goa'nın Bambolin kasabasında dört gün sürecek toplantılarının sonunda ortak bir bildiri yayınlamaları bekleniyordu. Ancak yenilenebilir enerji kapasitelerinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması da dahil olmak üzere anlaşmazlıklar nedeniyle iptal edildi.

Fikir birliği yok

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, fosil yakıt kullanımının gün boyu süren tartışmalarda bir paratoner haline geldiğini, ancak yetkililerin fikir birliğine varamadığını söyledi. Cuma günü geç saatlerde Reuters tarafından incelenen bir taslakta şu ifadelere yer verildiği görüldü: "Farklı ulusal koşullara uygun olarak fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması yönünde çaba sarf edilmesinin önemi vurgulanmıştır"

Hindistan Enerji Bakanı R.K. Singh, konferansın sona ermesinin ardından düzenlediği basın brifinginde, bazı ülkelerin fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması yerine karbon yakalama yöntemini kullanmak istediğini söyledi. Ülkelerin isimleri ise paylaşılmadı.

Ancak büyük fosil yakıt üreticileri Suudi Arabistan, Rusya, Çin, Güney Afrika ve Endonezya'nın bu on yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması hedefine karşı çıktıkları öncesinden biliniyor.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız