15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2023 04:32 | Son Güncelleme: 21.07.2023 04:32

Fosil yakıt şirketleri tam gaz

Enerji devleri petrol ve gaz üretimini azaltma, emisyonlarını düşürme sözü vermişti. Ancak BP emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 35’e düşürme hedefini yüzde 20-30 aralığına çekti. ExxonMobil düşük karbonlu yakıt projesini durdurdu, kaya petrolü üretimini iki katına çıkaracağını duyurdu
Fosil yakıt şirketleri tam gaz

Dev petrol ve gaz şirketleri geçtiğimiz birkaç yılda üretimi azaltma ve emisyonlarını düşürme taahhütleri vermişti. Ancak The Guardian gazetesinin haberine göre büyük şirketler bu taahhütlerinden geri adım attı.
Geçen şubatta dünyada sıcaklık rekorları kırılıyorken BP, emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 35 oranında düşürme hedefini yüzde 20-30 aralığına çekti. ExxonMobil, düşük karbonlu yakıt için alg kullanma teknolojisini duyurmuştu. Ancak Amerikalı şirket sessizce bu projeye ayırdığı fonu geri çekti. Shell bu yıl yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmayacağını açıkladı.

İklim kaynaklı aşırı hava koşulları ilkbahar ve yaz boyunca devam etti. Ancak aynı dönemde fosil yakıt şirketleri petrol ve gaza dayalı işlerini ikiye katladı. Shell, 2030 yılına kadar petrol üretimini yüzde 20 kısma sözü vermişti ancak bu yıl bazı operasyonlarını başka bir şirkete satarak bu hedefe ulaştığını açıkladı. Yani atmosferdeki emisyonları azaltmayacak. BP de gaz sondajı faaliyetlerini genişletti. Exxon’un CEO’su Darren Woods geçen ay bir endüstri konferansında, şirketinin önümüzdeki beş yıl içinde ABD kaya petrolü yataklarından üretilen petrol miktarını ikiye katlamayı planladığını duyurudu.

Financial Times köşe yazarı Pilita Clark da bu konuyu gündemine aldı. Clark’a göre fosil yakıt tüketimini büyük şirketler değil devletler kısabilir. Çünkü şirketlerin hissedarlarını daha az kara ikna etmesi gerek ve bunun tam tersini yapıyorlar. Clark yazısında Shell CEO’su Wael Sawan 6 Haziran’da BBC’ye verdiği demeçten de alıntı yaptı: “Gaz ve petrol üretimini azaltmak sorumsuzluk. Ukrayna savaşından sonra Pakistan hükümeti gaz anlaşması yapamayınca çocuklar mum ışığında ders çalıştı.”