Reuters son tahminleri yazdı: Ekonomi politikalarındaki değişim döviz rezervlerindeki artışı sürdürüyor

Reuters'ın ulaştığı ve beş bankacının yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası'nın rezervleri 115,6 milyar dolara yükseldi. Analistler, ekonomi politikalarında yapılan U dönüşünün rezervler üzerindeki etkisinin sürdüğünü söylüyor

Bankacıların yaptığı son hesaplamalara göre Türkiye'nin net döviz rezervleri geçen hafta yaklaşık 5 milyar dolar, toplam rezervleri ise yaklaşık 2 milyar dolar artarak mayıs ayındaki seçimlerin ardından daha ekonomi politikasını değiştirmesinden bu yana devam eden yükseliş trendini sürdürdü. 

Merkez Bankası'nın döviz tamponunun yeniden oluşturulması, yetkililerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesinden bu yana yüzde 26 değer kaybeden ancak son haftalarda sağlam duran lira üzerindeki kontrolleri hafifletme isteğinin bir göstergesi olarak görülüyor. Yetkililer seçim döneminde döviz talebini karşılamaya ve lirayı istikrara kavuşturmaya çalışırken, bankanın rezervleri haziran ayı başında eksi 5,7 milyar dolara gerileyerek, verilerin yayınlanmaya başladığı 2002 yılından bu yana en düşük seviyeye indi. Ancak o zamandan bu yana güçlü bir şekilde toparlandı. 

Toplam rezervler 115,6 milyar dolara yükseldi

İngiliz haber ajansı Reuters tarafından elde edilen beş bankacının hesaplamalarına göre, net rezervler geçen hafta 4,9 milyar dolar artarak 15,8 milyar dolara yükselirken, toplam rezervler 115,6 milyar dolara tırmandı. Banka resmi verileri bugün 14.30'da açıklayacak. 

Merkez Bankası daha önce alışılmışın dışında bir politika uygulayarak yüksek enflasyona rağmen politika faiz oranını 2021'deki yüzde 19 seviyesinden şubat ayında yüzde 8,5'e düşürerek lira krizini tetikledi.  Ancak yeni Başkan Hafize Gaye Erkan yönetiminde, son iki ayda faiz oranını 900 baz puan artırdı. Rezervlerdeki son artış trendi 28 Temmuz haftasında tersine döndü ve net dövizler 2,8 milyar dolar azalarak 10,89 milyar dolara geriledi.

Geçen yıl uygulamaya konulan tedbirler kapsamında Merkez Bankası, ihracatçıların yıllık yaklaşık 100 milyar dolar tutarındaki döviz gelirlerinin en az yüzde 40'ını satın alarak rezervleri artırdı. Ancak bu dövizlerin bir kısmı lirayı desteklemek için satıldı. Merkez bankası turizmden ve KKM olarak bilinen lira banka mevduatlarını değer kaybından koruma planından döviz elde etmeye devam ediyor.

"Herhangi bir devlet müdahalesi yok"

Reuters'a konuşan üst düzey bir bankacı, "Devlet kontrolündeki çerçeveden çıkışın devam ettiğini görmek için rezervleri izliyoruz" ifadelerini kullandı ve merkez bankasının kademeli olarak hareket ettiğini sözlerine ekledi. Lira, düşüşün ardından son haftalarda dolar karşısında 27,0 seviyesine yakın seyretti. Konuya yakın bir kaynak, bu seviyeyi korumak için herhangi bir devlet müdahalesi olmadığını söyledi. Kaynak, merkez bankasının sadece aşırı dalgalanma durumlarında müdahale ettiğini, bu nedenle rezervlerin artmaya devam edeceğini belirtti. 

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız