02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2023 19:03 | Son Güncelleme: 05.08.2023 19:28

Reuters yatırımcı görüşmesinin perde arkasını yazdı: Erdoğan sıkılaştırmaya tam destek veriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, uluslararası yatırımcılarla ilk kez dün bir araya geldi. Reuters'a konuşan kaynaklar toplantıda Şimşek'in, Erdoğan'ın parasal sıkılaştırmayı desteklediğini söylediğini aktardı
Reuters yatırımcı görüşmesinin perde arkasını yazdı: Erdoğan sıkılaştırmaya tam destek veriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün İstanbul'da JP Morgan tarafından organize edilen bir toplantıda uluslararası yatırımcılarla ilk kez bir araya geldi. Sekiz saat süren toplantıda Şimşek ve Erkan maliye politikaları ile Türkiye'nin ekonomik görünümünü ele aldı. İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan iki kaynağa göre Şimşek ve Erkan toplantıda ekonomik büyümede yavaşlama görülse bile enflasyonu önlemek için faiz oranlarını artırmaya devam edeceklerini söyledi. 

Faiz artışları devam edecek

Reuters'ın haberine göre 40'tan fazla yatırımcıyla yüz yüze yapılan toplantı, yetkililerin daha şeffaf bir politikalarına işaret ediyor. Özel toplantının ayrıntılarını anlatan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki kaynak, Şimşek'in önceliğin enflasyonu düşürmek olduğunu vurguladığını ve ekonomi politikalarının değiştirildiğine dair kendinden emin bir tonda konuştuğunu söyledi. Ayrıca kaynaklardan birinin söylediğine göre Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parasal sıkılaştırmaya tam destek verdiğini ve kademeli faiz artışlarının devam edeceğini aktardığını da belirtti. 

Erkan yönetimindeki Merkez Bankası Haziran ayından bu yana politika faizini 900 baz puan artırarak yüzde 17,5'e yükseltti ancak sıkılaştırma hızı piyasa beklentilerini karşılamadı. Geçen hafta ise yılsonu enflasyon tahminini iki katından fazla artırarak yüzde 58'e çıkardı. Bu değişiklik ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu bir değişimdi.