Reuters yazdı: Seçim sonrası hisseler ve dolar tahvilleri düşüşte
14 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması piyasaları da etkiledi. Reuters, Türkiye'de dolar tahvillerinin değer kaybettiğini belirterek ekonomistlerle konuştu. Uzmanlar ikinci turu için olasılıkları değerlendirdi
Cumhurbaşkanlığı yarışı ikinci tura kalırken Türkiye'nin dolar cinsinden tahvilleri ve hisse senetleri değer kaybetti. Ana bankacılık hisse senedi endeksi yüzde 9,6 değer kaybetti. Endeks geçen hafta yüzde 26 yükselerek 2002 sonundan bu yana en büyük haftalık kazancını elde etti. İstanbul borsasının gösterge endeksi Pazartesi günü yüzde 6,1 düşerek Şubat başından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı.
Sıkı bir şekilde kontrol edilen lira, son altı ayın en büyük düşüşünü kaydederek dolar başına 19,67 ile kapanış rekorunu kırdı. YSK hiçbir adayın yüzde 50 barajını aşamamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefetteki rakibi Kemal Kılıçdaroğlu arasında 28 Mayıs'ta ikinci tura gidileceğini onayladı. Oyların çoğunun sayılmasıyla Erdoğan yüzde 49,51 oy oranıyla Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88'lik oy oranının önünde yer aldı.
William Blair'de gelişmekte olan piyasa borçları portföy yöneticisi Dan Wood, "Şu ana kadarki piyasa tepkilerine bakılırsa, piyasanın Erdoğan'ın ikinci turda kazanmasını beklediğini görebilirsiniz" dedi. S&P Global Market Intelligence'a göre, Türkiye'nin dolar cinsinden devlet tahvillerinden bazıları 7 sentten fazla değer kaybederken, beş yıllık Türkiye kredi temerrüt takası farkı 141 baz puan (bps) artarak Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 634 bps'ye çıktı. Canopius Group Ticari Politik Risk Başkanı Crispin Hodges, "Son üç yıldır Türkiye'de kredi riski veya ülke ödeme riski sağlamıyorum. Bu riski azaltıyorum" diyerek CDS fiyatlarındaki büyük artışı yorumladı.
Hodges, "Erdoğan'ın iktidarı elinde tutması bizim için statükonun devam edeceği anlamına geliyor; ekonominin durumu, enflasyon, zayıf para birimi ve Erdoğan'ın politika stratejisi nedeniyle Türkiye'deki işlerimizi azaltmaya devam ediyoruz" dedi.
Türk kredi kuruluşlarının döviz tahvilleri de baskı altına girdi. Akbank'ın 2026 vadeli tahvili dolar karşısında 3 sentten fazla değer kaybederek 93 sentin biraz altında, Kasım ayından bu yana en düşük seviyeden işlem gördü. Cumhurbaşkanlığı oylaması sadece Türkiye'yi kimin yöneteceğini ve 85 milyonluk NATO üyesi ülkenin dış politikasını değil, aynı zamanda nasıl yönetileceğini ve derin bir hayat pahalılığı kriziyle nasıl başa çıkacağını da belirleyecek.
"Başa döndük"
Geçtiğimiz hafta, üçüncü parti cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin yarıştan çekilmesiyle Türk hisse senetleri ve tahvilleri ralli yaparak Kılıçdaroğlu'nun kazanacağı beklentilerini artırdı. East Capital'in kıdemli danışmanı Emre Akçakmak, "Şimdi başa döndük" dedi. Akçakmak, "Bence Erdoğan devam ederse, ki güçlü temel durum bu, o zaman yabancı yatırımcılar kenarda kalacak" diye ekledi.
Candriam'ın gelişmekte olan piyasa borçları kıdemli fon yöneticisi Richard Briggs, Erdoğan'ın kazanmasının ekonomik dengesizliğin, alışılmışın dışında para politikasının ve lirayı desteklemek için maliyetli çabaların devam etmesi anlamına gelebileceğini söyledi. Briggs, "Türkiye büyük cari açıklar vermeye devam ederse, bu akışlar durduğunda veya tersine döndüğünde, mevcut yönetim altında daha az olası olan güvenilir bir politika çerçevesi olmadan para birimi ve ekonomi üzerindeki baskı ciddi olabilir" dedi.
JPMorgan, yılbaşından bu yana yüzde 5 zayıflayan liranın dolar karşısında 24-25 seviyesine ulaşabileceğini tahmin etmişti. Goldman Sachs'ın hesaplamaları, piyasanın liranın önümüzdeki on iki ay içinde yüzde 50 zayıflayacağını fiyatladığını gösteriyordu. Pazartesi günü, liranın volatilite göstergeleri düşerek kısa vadede sabit kalabileceğini gösterdi. Capital Economics'in yardımcı ekonomisti James Reilly bir notunda, "Politika yapıcıların ikinci tur öncesinde istikrarı sağlamak için gereken her şeyi yapacaklarından şüpheleniyoruz" dedi.