Smart Güneş, halka arzdan gelen kaynağın üçte birini 'hücre' üretiminde kullanacak.

Borsa İstanbul'da hisseleri halka arz edilen ve talep toplama işlemleri devam eden Smart Güneş Teknolojileri'nin (SMRTG) kurucu ortağı ve CEO'su Halil Demirdağ, halka arzdan gelen kaynağın yaklaşık üçte birini Aliağa'da yeni kuracakları 'hücre' üretim tesisinde kullanacaklarını açıkladı.

Güneş enerjisi alanında 2009’dan bu yana sunduğu çözümlerle 95 milyon dolar ciroyu yakalayan Smart Güneş Teknolojileri, küresel oyunculuk hedefine ulaşabilmek için Borsa İstanbul’da halka arz oluyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayını alan şirketin talep toplaması 18 Mart Cuma akşamına dek devam ediyor. Halka arzda satışa sunulacak payların yüzde 40'ı "yurtiçi kurumsal yatırımcılara" yüzde 20’si "bireysel yatırımcılara", yüzde 39’u “yüksek başvurulu yatırımcılar” grubuna yüzde 1'i de şirket çalışanlarına tahsis edildi. QNB Finansinvest ve TSKB konsorsiyumu ile gerçekleşecek halka arzın büyüklüğü 445 milyon 760 bin TL’yi buluyor. Fazla talep gelmesi halinde ek pay satışıyla bu rakam 534 milyon 912 bin TL’ye ulaşacak. Şirketin halka açıklık oranı yüzde 20.81, ek satışla yüzde 24.97 olacak.

Aliağa'daki hücre yatırımına önemli kaynak

Smart Güneş Teknolojileri’nin kurucu ortağı ve CEO’su Halil Demirdağ, halka arzdan elde edecekleri güçlü kaynağın üçte birini İzmir Aliağa’da kuracakları hücre yatırımında kullanacaklarını söyledi. Yatırımlarını güneş panellerinin yapıtaşı olan hücre teknolojisiyle büyüteceklerini ifade eden Demirdağ, “Halka açılma hikayemizin arkasında markalaşma, kurumsallaşma ve ‘küresel bir oyuncu olma’ fikri yatıyor. Daha hızlı büyümeyi, kârlılığı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Şirket Ar-Ge yatırımlarıyla birlikte, teknoloji girişimlerine (start-up) yatırımlar yapmayı da planlanıyor.
Halka arz sürecinde bir grup gazeteciyle bir araya gelen Halil Demirdağ, “Doğuştan mühendislik şirketiyiz. Bugüne kadar 500’ün üzerinde projeyi tamamladık. Toplam 529 MW’a karşılık geliyor. Halka arzla birlikte İzmir Aliağa'da 87 milyon dolarlık hücre yatırımına başlıyoruz. 1200 MW panel ve 1200 MW hücre üretimini entegre olarak gerçekleştireceğimiz bir üretim tesisi olacak. Bu tesisin devreye girmesiyle birlikte panelde yüzde 75'in üzerinde yerlilik oranına ulaşacağız. 2021’de 95 milyon dolar ciroya imza attık. 537 kişilik istihdamı en az ikiye katlayacağız. Halen yüzde 55 olan yerlilik oranımızı da artıracağız. Önümüzdeki 10 yılda milyar dolarlık şirket cirosuna ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Halka arz geliri nasıl kullanılacak?

-Hücre Yatırımı %30-35
-Ar-Ge ve Ür-Ge Yatırımları %3-5
-İşletme Sermayesi %30-35
-Yeni Yatırımlar %20-25
-Dikey Entegrasyon %2-3
-Teknoloji Girişimlerine Yatırım %3-5

Türkiye hücre alanında ciddi bir oyuncu olabilir

Hücre yatırımının Türkiye için ciddi potansiyel olduğunu kaydeden Demirdağ, şunları kaydetti: “Türkiye dünyada hücre alanında ciddi oyuncu olabilir. Ülkemiz otomotiv sektörü benzeri bir hamleyle güneşte de yan sanayisi ile güçlü bir oyuncu olma potansiyeline sahip. Yatırımlar sektörümüzün geleceği için umut vaat ediyor. Türkiye dünyada güneş enerjisinde ilk 5’te değil ama bu iş tam Türkiye’nin yapacağı iş. Çünkü Türk müteahhitlik sektörü dünyada büyük projelere imza atıyor. Güneş enerjisi yatırımları da bunun devamı olarak gelebilir.”

Avrupa’dan başladı, ilk yatırımı Bulgaristan'a

Smart Solar CEO'su Halil Demirdağ, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu 

Yurtdışı yatırım olarak ilk kez Bulgaristan’da Avrupa Birliği (AB) teşvikleriyle güneş enerjisi yatırımına imza attıklarını anlatan Demirdağ, 24 MW’lık güneş enerjisi santrali kurarak işe başladıklarını, ardından Romanya ve Balkan ülkelerinde iş yaptıklarını söyledi.
Demirdağ, “Türkiye’nin güneşte en kuzey bölgesi olarak tabir edilen Sivas-Kayseri hattındaki Sarıoğlan’da işe başladık. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) kredisi vardı. Çin merkezli Sumec işbirliği ile kurulumu yaptık. 2015’e gelindiğinde güneş enerjisinde Türkiye yerli üretimin önünü açan düzenlemelere imza attı, ithalat durdu. Biz de büyüme kararı aldık ve ilk aşamada 12 milyon dolarlık, toplamda 20 milyon dolarlık yatırımla Gebze’de şu an üretimimizin devam ettiği tesisleri kurduk” diye konuştu.

Güneşte Türkiye'nin en zayıf yeri bile Almanya'dan bir tık daha iyi

“Güneş enerjisinde Türkiye'nin en zayıf bölgeleri bile Almanya’dan bir tık daha iyi durumda. Ülkemizin en iyi bölgeleri ise Almanya’da 2,5 kat verimli” diyen Halil Demirdağ, “Türkiye’de 5000 MW’lık kurulu üretim kapasitesi var bunun 1300-1500 MW’ı ancak üretiliyor. Hayata geçen yeni düzenlemeler ve gelecek olan kararlarla sektörün büyümesi hızlanacak” dedi.

100 bin kişi istihdam 3 milyar dolarlık ekonomi

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği’nin (GENSED) Başkanlık görevini de yürüten Halil Demirdağ, “Türkiye’de güneş enerjisi sektöründe 100 bin kişi istihdam ediliyor. Yapılan hesaplamalara göre yıllık 3 milyar dolarlık güneş ekonomisi var” dedi. Demirdağ, üretimde son teknolojileri kullandıklarını hatırlatarak, “Çift taraflı güneş panelleri kuruyoruz. Bu sayede kardaki veya yüzeye serilen beyaz çakıl taşlarından yansımalar sayesinde dahi güneş enerjisi elde edebiliyoruz” dedi.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar